Mix

Hollywood se sprema na štrajk

Grupni štrajk
Grupni štrajk Foto: Photo by Mika Baumeister on Unsplash
Tisuće scenarista štrajka više od dva mjeseca, a sada će im se, na protestnim linijama, pridružiti tisuće glumaca koje zastupa Udruga filmskih glumaca – Američka federacija televizijskih i radijskih umjetnika ili SAG-AFTRA (Screen Actors Guild-American Federation of Television and Radio Artists), radnički sindikat čiji su članovi neka od najpoznatijih lica u industriji zabave.

Nacionalni odbor SAG-AFTRA-e jednoglasno je u četvrtak izglasao stupanje u štrajk, što je prvi put od 1980. da su filmski i televizijski izvođači obustavili rad. Glasovanje je uslijedilo jutro nakon vrlo važnih pregovora.

Hollywoodski glumci i pisci nisu istovremeno štrajkali od 1960., kada se John F. Kennedy kandidirao za predsjednika, „Gunsmoke“ je bila najbolje gledana serija na američkoj televiziji, a zvijezde poput Elizabeth Taylor krasile su filmska platna.

hollywoodski znak popodneizvor: Vincentas Liskauskas on Unsplash

Članovi SAG-AFTRA-e traže novi ugovor s AMPTP-om, sporazum za koji vjeruju da mora uzeti u obzir ekonomsku stvarnost revolucije streaminga i rizike koje predstavljaju digitalne tehnologije u nastajanju.

Željeli bih povećanje osnovne naknade izvođačima, za koju sindikalni čelnici kažu da je dramatično pala, a zabrinuti su i zbog porasta umjetne inteligencije, poput alata koji bi mogli stvoriti digitalne kopije popularnih zvijezda. Udruga je pozvala na strože propise i mjere zaštite kako bi se glumci zaštitili „od neovlaštenog korištenja njihovog glasa, lika i izvedbe“.