Mix

Istraživanje otkrilo: Ovo je najpoželjnija karakteristiku budućeg partera

Romantična veza
Romantična veza Foto: Canva
Terapija, do nedavno tabu-tema, postaje sveprisutna u modernom svijetu. To nam pokazuje i činjenica da sve više pojedinaca redovno odlazi terapiju i shavaća prednosti razgovora sa stručnjakom. Osim što i sami odlaze na terapiju, od svog budućeg partnera očekuju isto.

Prema istraživanju provedenom od strane aplikacije za pronalaženje partnera „Pure“, čak 92% odraslih Amerikanaca izjavilo je da radije izlazi s osobama koje su bile ili su trenutno na terapiji, prenosi cnbc.com.

Ovaj trend otvara novo poglavlje u dinamici između romantičnih partnera te u vezama, u kojemu emocionalno zdravlje i samosvijest sve više cijene.

Istraživanje je provedeno na uzorku od 1000 Amerikanaca starijih od 18 godina, različitih seksualnih, etničkih i društvenih pozadina, a rezultati su iznenađujući.

Većina ispitanika izjavila je da će radije započeti romantični odnos s osobama koje su bili ili trenutno su na terapiji, a 70% samaca osjeća se ugodno razgovarajući o mentalnom zdravlju sa svojim partnerima.Čak 50% ispitanika istaknulo je da smatra privlačnim ako se terapija spomene u razgovoru tijekom prvog spoja.

Ovi rezultati ukazuju da društvo kolektivno počinje shvaćati važnost mentalnog zdravlja i emocionalne stabilnosti te da terapija nije nešto čega bi se trebali sramiti. Većina ispitanika ovaj kriterij navela je zbog prethodnih iskustava s osobama koje nisu redovno išle na terapiju, zbog čega smatraju da im je komunikacija bila ograničena.

Dio ispitanika smatra da će osobe koje redovno odlaze na razgovore sa stručnjakom za mentalno zdravlje, biti manje sklone čudnom ili neugodnom ponašanju, što može rezultirati stabilnijim vezama i boljom komunikacijom. Uz to terapija nam daje potrebne alate za shvaćanje vlastitog ponašanja i mana, što nam što nam pomaže u rješavanju nesuglasica.

Esther Perel, poznata psihoterapeutkinja, ističe prednosti i mane trenda transparentnosti o emocionalnom zdravlju u vezama, prenosi Vanity Fair. Treba biti oprezan kako ne bismo zamijenili stvarnu samosvijest i emocionalnu povezanost s površnom i lažnom pričom, tvrdi.

Iz ovih razloga, Perel sugerira da ostanete otvoreni prema potencijalnim partnerima koji možda nisu bili na terapiji. Odsutnost terapije ne bi trebala automatski biti razlog za uzbunu u svijetu veza.

Važno je shvatiti da svatko pronalazi vlastite načine za brigu o svom emocionalnom zdravlju i da se partneri povezuju na dubljim razinama, bez obzira na njihovu povijest terapije.

Iako ne bi trebali eliminirati partnere na temelju tog kriterija, neupitno je da redovit odlazak na terapiju pomaže pri razvijanju samosvijesti i emocionalnog zdravlja. Ove karakteristike pomoći će vam u komunikaciji i razumijevanju partnerovih i vlastitih razmišljanja.