Mix

Kreveti na kat u avionima? I to za obične ljude? Daj!

Kapsule za spavanje u avionu
Kapsule za spavanje u avionu Foto: Youtube Screenshot
Air New Zealand uvodi kapsule za spavanje u obliku kreveta na kat koje mogu koristiti putnici u ekonomskoj klasi kako bi odmorili oči u miru, prenosi LADbible.

Radi se o prvom na svijetu pothvatu takve vrste, a novozelandska aviokompanija nada se će zajedničke prostore za spavanje uspjeti uspostaviti do 2024. godine. Potez dolazi kao pokušaj Air New Zealanda u privlačenju putnika na svoje 17-satne letove diljem svijeta.

Svoj su koncept nazvali Skynest – putnici ekonomske klase i dalje će kupovati karte za obična sjedala, ali će moći rezervirati četverosatne sesije u ležajevima uz dodatnu cijenu.

Guardian izvještava da će madrace i plahte u kapsulama mijenjati kabinsko osoblje nakon svake rezervacije te da će kreveti biti složeni u stilu kreveta na kat.

Svaka pojedinačna kapsula bit će opremljena ventilacijom, USB punjenjem i zavjesom za privatnost.

Šest Skynest kapsula bit će ugrađeno u osam Boeing 787-9 Dreamlinera koje bi aviokompanija trebala dobiti 2024. godine. Instalacija kapsula uključuje uklanjanje pet sjedala ekonomske klase.

Trošak rezervacije za kapsule i sistem njihovog rezerviranja još se trebaju utvrditi.

Skynest će biti dostupan samo putnicima ekonomske klase, koji će moći rezervirati samo jednu 4-satnu sesiju po letu. Također, kapsule će biti ograničene na samo jednu osobu.

Kapsule za spavanje u avionu Ljudi leže u kapsulama za spavanje u avionu Foto: Youtube Screenshot

Iz Air New Zealanda smatraju da će njihov koncept revolucionarizirati iskustvo letenja u ekonomskoj klasi.

Jedinstvena geografska pozicija Novog Zelanda čini njihovu aviokompaniju predvodnikom putovanja na ultra dugim relacijama. Da bi njihovi putnici na svoje odredište stigli odmorni, usredotočili su se na njihovu udobnost i dobrobit.

Da bi osigurali kvalitetu sna i smirenost svojim putnicima, obratili su pozornost na rasvjetu i prozračnost tkanina, ali i na različite čajeve i balzame za spavanje te na zdraviji izbor hrane.

Još da nisu na drugom kraju svijeta, možda bismo mogli malo optimističnije sanjati o njihovim kapsulama. Dotad, možemo se samo nadati da će ovo postati normala dok smo još vitalni.