Mix

Lik postavio novi rekord u jedenju najljućih svjetskih papričica

ljute papričice
ljute papričice Foto: Unsplash
Gregory Foster smazao je tri Carolina Reaper papričice za manje od devet sekundi, točnije 8.72, i tako postavio novi Guinnessov rekord.

Prema Guinnessu, Foster je to učinio kao “osobni izazov”, prenosi Food&Wine. I ne samo to, trebala su mu dva pokušaja da obori postojeći rekord pa je tog poslijepodneva pojeo čak šest Carolina Reaper papričica.

Spektakl se odvijao u trgovačkom centru Seaport u San Diegu, a potvrdili su ga lokalni stanovnici koji su se slučajno priključili toj ludoriji.

Iako je u prvom pokušaju bio diskvalificiran jer nije do kraja progutao paprike prije isteka vremena, uspio je brzinski i do kraja progutati još tri paprike ubrzo nakon toga.

Fosterovo postignuće od 8,72 sekunde srušilo je prethodni svjetski rekord Kanađanina Mikea Jacka za punu sekundu. Jackov tadašnji rekord 9,72 bio je više od jedne sekunde brži od 10,95 sekundi prethodnog rekordera.

U slučaju da sumnjate u intenzitet hrane naziva “Reaper”, Carolina Reaper ima svoj Guinnessov rekord kao najljuća paprika na svijetu. Ima prosječno 1.641.183 Scoville toplinskih jedinica (SHU), u usporedbi s relativno skromnih 2.500 do 8.000 SHU kod jalapeña.

Foster je usporedio jedenje Carolina Reaper papričice s jedenjem zdjele lave te je izjavio da se radi o boli koja je na nekoj drugoj razini. No, kao vlasnik tvrtke ljutih umaka, ovaj je uspjeh pripisao svojim treninzima.

“U vježbanju za ovakav pokušaj, više se radi o mehanici i mišićnoj memoriji, pa si štopam jedenje malih slatkih papričica kako bih doveo žvakanje i gutanje do automatskih reakcija”, rekao je za Guinness.

Nimalo iznenađujuće – ovo nije njegov prvi Guinnessov svjetski rekord.

Još 2016. postavio je rekord za najviše Carolina Reaper papričica pojedenih u jednoj minuti, stamanivši 120 grama papričice za 60 sekundi.

Onda, u listopadu 2020., Foster je pokušao pojesti 123 Carolina Reapers u jednom sjedenju, sve kako bi došao do vrha ljestvice u League of Fire’s Reaper Challengeu. Prema San Diego Union-Tribuneu, uspio ih je pojesti 44 paprike prije nego što je popustio (i povratio).

“Mislio sam da sam tamo imao dobar tempo, a tvoje tijelo ti jednostavno govori drugačije”, rekao je za SDUT. “Ono što sam naučio dok sam jeo ovakvu papriku je da ne zanemarite ono što vam tijelo govori.”

Trenutni vođa League of Fire’s Reaper Challengea, Australac po imenu Greg “Iron Guts” Barlow, nekako je uspio pojesti 160 Carolina Reaper papričica, što je suludih 38 paprika više od drugoplasiranog izazivača.

To je jedan neslužbeni rekord koji možda neće biti oboren — a ako i bude, šaljemo pozitivnu energiju jednjaku potencijalnog novog rekordera.