Mix

Nekoć se čekao petak za TV vodič u novinama – za streaming vremena imamo nešto posve drugo!

Festival svjetla u Sarajevu - 4
Festival svjetla u Sarajevu - 4 Foto: Boris Trogrančić
Kad sam bio klinac, najdraži dan mi je bio petak. Osim što je škola bila pri kraju, a vikend je bio iza ugla – kupovao bih i dnevni tisak samo kako bih dobio TV vodič za idućih tjedan dana. Današnji klinci ni ne gledaju TV, ali to mi je bio izvor sreće. I znanja. Čak ni dial-up internet nisam imao tada. Ni računalo. Sve o filmovima i serijama sam upijao iz TV vodiča. Obzor, Studio, nije bilo važno kako se zvao prilog novinama niti od koje je kuće bio, važno mi je bilo samo da imam pregled televizijskog svijeta u idućih tjedan dana.

A danas? Danas ti je svaki info udaljen par klikova prstom po virtualnoj tipkovnici. Praktički i svaki film i svaka serija. Samo kako se snaći u tolikom moru sadržaja? Čemu posvetiti svoje vrijeme i gdje gledati ono što želiš?

Pisali smo već o servisima koji ti pomažu izabrati što gledati, a nismo spomenuli ovaj. Nismo spomenuli JustWatch – iako mu je primarna uloga nešto drugo. Pretraživanje. Doći ćemo do svega, nema žurbe.


Streaming ratovi se ozbiljno vode.
Bitka je za svakog korisnika. Disney+ ti čak nudi bijesne pakete s dodanim Huluom i ESPNom kako bi te pridobili zauvijek. HBO Max uletio s gamechangerom i sve Warner Bros hitove će prikazivati istovremeno u kinima i na svojoj streaming usluzi.

Dostupnost filmova i serija se često mijenja. Američki Netflix i hrvatski Netflix su neusporedivi količinom sadržaja, a autorska prava između servisa su komplicirano pitanje, pogotovo ako u priču uvedeš i geografsku lokaciju.

Imao sam situaciju za vikend. Bilo je Valentinovo, ne možeš nigdje ništa because mjere. Odlučio sam gledati s djevojkom onaj brain-free klišej Valentine’s Day s Ashtonom Kutcherom i napucanom glumačkom postavom. Gdje pronaći film od svih streaming servisa koje imamo? Bilo ga je na Netflixu sva sreća, ali zamislimo da nije.

Kako doći do filma u digitalnom svijetu – ali legalno?

U pomoć uskače JustWatch vodič i pretraživač streaming servisa. Postoji od 2014. godine, ali danas je važniji nego ikad jer je streaming servisa i digitalnih video opcija više nego ikad.

Festival svjetla u Sarajevu - 4 justwatch Foto: JustWatch screenshot

Upišeš film ili seriju, dobiješ popis rezultata. Gdje seriju možeš streamati, kupiti za digitalni pristup, čak i posuditi.

Jednostavno je da jednostavnije ne ide. Možeš izabrati sve streaming servise kojima imaš pristup i tada potraga postaje još lakša.

Ako kojim slučajem imaš i VPN, popis dostupnih streaming servisa ti raste pa ti i ovo može pomoći u potrazi. U tom slučaju čak možeš pratiti i neke besplatne servise koji ti usred filma serviraju oglase, ali znatno manje nego to bude slučaj na TV-u.

Ako pak ne znaš što gledati, JustWatch ima odlične filtere koji će ti pomoći izabrati sljedeću dozu najdraže droge – bingewatchanja glupih američkih serija. Ili brazilskih. Ne diskriminiramo.

Festival svjetla u Sarajevu - 4 just watch novo Foto: JustWatch screenshot

Ali…

Nije sve tako bajno.

Baza im nije još uvijek dostupna za Hrvatsku tako da za Valentine’s Day piše kako ga nema na Netflixu – ali istina je da ga nema na američkom Netflixu, kod nas je uredno dostupan. Tamo sam ga i gledao. Ako imaš VPN, problema nikakvih nema, možeš pristupati različitim bazama.

Ono što mi se sviđa je što možeš bez ikakvih problema za 2.99$ rentati film s Amazona, Googleove Play usluge ili otkud god – ako nađeš film koji želiš instant gledati, k tome legalno i u Hrvatskoj.

Također – filtracija sadržaja i dolazak do novih filmova i serija koje si možda preskočio funkcionira top. Samo evo, nadamo se da će uvesti i hrvatsku bazu što prije da bude besprijekorno.

ISPROBAJ JUSTWATCH