Mix

Prkose majkama! Istraživanje otkrilo učinke igranja videoigara na djecu

dijete igra videoigru
dijete igra videoigru Foto: Shutterstock
Tri sata videoigara dnevno zapravo mogu pomoći djetetovim kognitivnim vještinama, otkriva istraživanje u kojemu je sudjelovalo gotovo 2000 djece, a koje je dio šire američke studije Adolescent Brain Cognitive Development (ABCD) koju financira njihov Nacionalni institut za zdravlje, prenosi Euronews Next.

E pa to je plot twist za sve roditelje koji žele djecu maknuti što dalje od računala.

Prethodne studije proučavale su odnos između računalnih igara i kognitivnog ponašanja, ali nisu se uspjeli prokužiti neurobiološki mehanizmi koji leže u pozadini toga.

Međutim, ABCD studijom otkriveno je da višesatno igranje igara može poboljšati neke kognitivne vještine, poput onih koje uključuju kontrolu impulsa i radnu memoriju.

To su potvrdili ispitanici – djeca od devet i 10 godina – koja su igrala igrice barem tri sata dnevno – zbog čega su imala bolje rezultate u testovima kognitivnih vještina od onih koji nikada nisu igrali igrice.

Ispitivanje je provedeno na temelju ankete, kognitivnih podatka i snimanja mozga, pri čemu su djeca bila podijeljena u dvije skupine – oni koji su igrali računalne igrice tri ili više sati dnevno i oni koja su izjavili da ih uopće ne igraju.

Zatim se procijenilo njihovu sposobnosti kontroliranja impulzivnog ponašanja i pamćenja informacija.

Na kraju je utvrđeno je da su igrači bili brži i precizniji u oba zadatka od ostalih. Snimka magnetske rezonancije mozga otkrila je da višu razinu aktivnosti kod mozga igrača u regijama povezanim s pažnjom i pamćenjem.

Istraživači misle da je to možda zbog vježbanja zadataka koji vježbaju baš ta područja mozga tijekom igre.

Do sada su brojna istraživanja uspjela povezati videoigre s ponašanjem i problemima mentalnog zdravlja, ali ova studija sugerira da bi mogle postojati i kognitivne koristi povezane s ovom najpopularnijom ikad razonodom, i koje su vrijedne daljnjeg istraživanja.

Naime, igranje videoigara povezuje se s višim stopama depresije, nasilja i agresivnog ponašanja.

Kako su za sigurnu znanstvenu tvrdnju obično potrebne godine i godine istraživanja i ponavljanja tog istraživanja… evo što kaže glavni autor tudije Bader Chaarani:

“Iako ne možemo reći je li redovito igranje videoigara uzrokovalo vrhunsku neurokognitivnu izvedbu, to je ohrabrujuće otkriće koje moramo nastaviti istraživati ​​kod ove djece dok prelaze u adolescenciju i mladu odraslu dob”.

U svakom slučaju, potrebno je bolje razumjeti i negativne i pozitivne učinke igranja videoigara. Nadajmo se da ćemo uskoro podebljati listu ovih pozitivnih.