Mix

Savjeti osobnog trenera koji će vam olakšati početak vježbanja u teretani

Tjelovježba
Tjelovježba Foto: Canva
Zbog nesigurnosti ili neznanja, mnogima je teško razviti naviku kontinuirane tjelovježbe, pogotovo kada ona uključuje odlazak u teretanu. Strah od pogleda ili osude drugih, često je prepreka onima koji žele zakoračiti na ovaj put.

Ako i vi tako razmišljate, ne očajavajte, uz ove savjete osobnog trenera vaš prvi odlazak u teretanu biti će mačji kašalj.

Mike Dewar, osobni trener, za fitbod.me navodi nekoliko savjeta koji će vam znatno olakšati početak vašeg odlaska u teretanu.

Ne pretjerujete

Dewar tvrdi da je najčešća početnička greška opterećenje intenzivnim, dugim i mukotrpnim vježbama zbog kojih ćete se osjećati slomljeno, a povratak u teretanu činit će vam se težim te ćete strepiti od idućeg treninga posjeta teretani. „Malo po malo“, odličan je moto svakog tko se nakon dugo vremena vraća u teretanu ili ju prvi put posjećuje.

12 treninga u 30 dana

Ne trebate se opterećivati svakodnevnim odlaskom u teretanu. Za većinu pojedinaca, pogotovo onih koji imaju stalne poslove ili drug obveze, ovakav tempo jako je teško održati. Zbog toga je puno bolje postaviti si cilj od 12 treninga pa ako odete i češće, nećete se razočarati jer si niste postavili nerealne ciljeve.

Trajanje treninga do sat vremena

Dugotrajni treninzi nisu nešto što Dewar preporučuje za početnike. S obzirom na to da se većina njih muči sa dosljednošću i efikasnošću, najbolje je treninge ograničiti na sat vremena planiranog programa, tvrdi ovaj trener.

„Skrolanje“ zabranjeno!

Korištenjem društvenih mreža najlakši je način za gubljenje vremena, fokusa i motivacije. Odmor između setova samo je prilika da uhvatite dah i prikupite snage za ostatak vježbe.

„Ako imaju dovoljno vremena za obavljanje besmislenih stvari između serija, dovoljno su se dugo odmorili“, napominje.

Plan i program

Prije treninga osmislite tijek istog te dobro proučite vježba koje ćete izvoditi. Pet do šest vježbi dnevno pomoći će vam da se ne osjećate preplavljeno informacijama ili izgubljeno u moru savjeta i informacija. Proučite koji dio tijela vježba aktivira te ćete tako znati izbodite li ju ispravno.

Vodite dnevnik tjelovježbe

Zapisivanje dnevnih aktivnosti i tjelovježba pomoći će vam da realno sagledate vaš napredak. Osim broja, dužine i intenziteta setova ili lakoće izvođenja vježbe, bilježite i podatke o vašem raspoloženju, tijekom i nakon vježba. I maleni pomaci motivirati će vas da budete uporni i dođete do cilja.

Zapamtite, bez obzira na to što vas je točno motiviralo za odlazak u teretanu, tjelovježba, bilo u teretani ili iz ugodnosti vašega doma, se treba organizirati tako da postane stalan dio vašega života, dugoročna promjena, a ne kratkoročna pojava. Zbog toga bi treninge trebali planirati na način koji je učinkovit i održiv.