Mix

Savjeti stručnjaka: Evo zašto je informacijski intervju bitan za vašu karijeru i koja pitanja morate postaviti

Informacijski intervju
Informacijski intervju Foto: Canva
Informacijski intervju pomoći će vam u „umrežavanju“, tj. pronalaženju veza s profesionalcima u željenom polju. Kao što i samo ime govori, informacijski intervju dogovara se sa svrhom prikupljanja informacija od osoba koje posjeduje relevantno znanje ili iskustvo u određenom polju.

Ovaj tip intervjua nije usmjeren na traženje posla, već na prikupljanje informacija o određenoj industriji, karijeri, organizaciji ili zanimanju. Cilj informacijskog intervjua je razmjena informacija koje će vam kasnije pomoći u pronalaženju posla, pisanju životopisa i stvaranju profesionalnih odnosa.

Ako sami želite dogovoriti intervju pronađite profesionalce za koje mislite da posjeduje relevantno znanje i iskustvo te im pošaljite upit putem e-maila ili platforme LinkedIn. U poruci objasnite razlog zbog kojeg ste se javili baš njima te zašto mislite da bi vam koristio informacijski intervju. Kako bi odradili produktivan i koristan intervju, bitno je unaprijed razmisliti o pitanjima koja ćete postaviti.

Vicki Salemi, trenerica za karijere, preporučuje nekoliko pitanja koja ne smijete zaboraviti postaviti, prenosi cnbc.com.

Prije intervjua, prođite sve dostupne podatke o radnom iskustvu te osobe. S obzirom na to da ste sami tražili intervju bitno je da ste pripremljeni i ostavite profesionalni dojam. Dođite pripremljeni i postavite bitna pitanja, ona na koja vas doista zanima odgovor.

Na početku se predstavite, objasnite zašto ste se javili baš toj osobi i što mislite da od nje možete naučiti. Bitno je naglasiti koje su vaše namjere i što želite postići u tom poslovnom polju, kako bi vam sugovornik mogao dati relevantne informacije koje će vam doista pomoći.

Sastavite listu prikladnih pitanja koja će vam pomoći u pronalaženju željenog posla, poput:

  1. Kako ste došli do svoje trenutne pozicije?
  2. Kako je izgledala vaša potraga za željenim poslom?
  3. Možete li mi opisati kako vaš uobičajeni radni dan?
  4. Koje kvalitete traže poslodavci tijekom pronalaženja radnika za posao koji me interesira?
  5. Koji su ključni izazovi i prilike u ovoj industriji/karijeri trenutno?
  6. Postoje li vještine i sposobnosti koje bi istaknuli kao izuzetno važne?
  7. Što mislite da je važno istaknuti na životopisu i mogu li prepraviti nešto?
  8. Preporučujete li određene treninge, tečajeve i certifikate koji bi mi bili korisni?
  9. Što mislite kako će izgledati ova industrija u budućnosti?
  10. Imate li određeni savjet koji bi mi pomogao u pronalaženju željenog posla?
  11. Mislite li da postoji još važnih informacija koje bi mi mogle koristi?

Informacijski intervju nije prilika za pronalaženje posla, već za prikupljanje informacija, učenje o struci i poslu, stvaranje profesionalnih veza pa se morate ponašati u skladu s tim. Na razgovor dođite pripremljeni jer ćete tako pokazati zahvalnost osobi koja je odvojila vrijeme za vas.