Mix

Savjeti stručnjaka za bolji i kvalitetniji san: Dobar san = dobar dan

Kvalitetan san
Kvalitetan san Foto: Canva
Dobar san i odmor presudni su za produktivnu i kvalitetnu svakodnevicu te dobro raspoloženje. U današnje doba mnogi, pogotovo radoholičari, žrtvuju kvalitetan san kako bi tijekom dana stigli odraditi sve svoje obveze, ali s takvim razmišljanjem postići će baš suprotno.

Kvalitetan san ključ je produktivnog i kvalitetnog dana, a vaša dnevna rutina, posebno ona prije spavanja, ima znatan utjecaj na vaš san i kvalitetu spavanja pa su ta dva aspekta neraskidivo povezana, stoga vam donosimo nekoliko savjeta stručnjaka koji će vam pomoći da lagano utonete u san.

Američka akademija medicine spavanja, na svojim službenim stranicama, navodi da odluke koje utječu na kvalitetu sna donosimo od kad se probudimo.

Držite se rasporeda spavanja

Idite spavati i budite se u isto vrijeme svaki dan, uključujući i vikende. Dosljednost sna jača ciklus spavanja te će vaše tijelo priviknuti na rano buđenje. Ovo možete postići ranim odlaskom u krevet kako bi imali barem 7 do 8 sati sna. Kako bi postigli konzistentnost možete voditi dnevnik spavanja.

Nemojte se izležavati

U krevet ideti samo ako ste umorni i ako planirate spavati. Izležavanjem, čitanjem, gledanjem mobitele u krevetu, on vas više neće asocirati na san pa će vam biti teže zaspati. Ako ne zaspite nakon 20 minuta, ustanite iz kreveta. Obavljajte tihu aktivnost bez puno izlaganja svjetlu. Posebno je važno ne koristiti mobitel ili gledati u druge ekrane.

Hrana i piće

Prehrana izrazito utječe na spavanje, s toga izbjegavajte konzumaciju kofeinskih pića nakon popodnevnih sati, a alkohola netom prije spavanja. Također je bitno regulirati unos tekućina kako se ne bi budili tijekom noći. Za večeru ne jedite tešku ili masnu hranu, a u krevet ne odlazite gladni.

Tjelesna aktivnost

Ako u svoju svakodnevicu uvrstite tjelovježbu, vaš san će postati kvalitetniji, a zaspat ćete puno lakše, no izbjegavajte intenzivne treninge neposredno prije spavanja.

Isplanirajte sutrašnje obveze

Kako se ne bi zamarali pitanjima i stresom zbog sutrašnjih obveze, prije spavanja ih ispišite na papir te osmislite plan i raspored kojega ćete se držati pri izvedbi istih. Tako se nećete opterećivati i satima razmišljati o tome što sve trebate napraviti.