Kako izaći iz začaranog kruga

Zarobljeni u rutini? Saznajte kako se iz nje "izbaviti" i ponovno otkriti radost

Dnevna rutina
Dnevna rutina Foto: Canva
Saznajte kako se riješiti stalnih navika i izaći iz rutine

Često govorimo o snazi i važnosti navika, ali često zanemarujemo tamne strane navika. Neuroznanstvenica Tali Sharot razgovarala je s portalom Big Think, o dva načina da se "odviknete", napravite pauzu ili nešto promijenite. Sharot je rekla da će naši životi imati faze istraživanja i iskorištavanja, te je važno pratiti ravnotežu.

Sigurno ste bili u situaciji kad shvatite kako vam se život sveo na rutinu. Budi vas alarm u isto vrijeme, odradite svoju jutarnju rutinu, odlazite na posao istim putem, radite s istim ljudima, odlazite doma u isto vrijeme te na kraju svega odlazite spavati. I tako u krug i u krug. Polako, cijeli život postaje banalna rutina, a svijet izvan te monotonije nestaje. Tako se zatvaramo prema vanjskom svijetu i novim iskustvima.

Navike se stvaraju tako da nešto činite toliko puta da to postaje jednostavno i prirodno. Snaga privikavanja je u tome što stvari koje su nekada zahtijevale svjestan, odlučan napor, čini automatskim.
Kao što je Sharot rekla "Navikavanje znači da sve manje i manje reagiramo na stvari koje su stalne ili česte i uvijek su tu. Navike vam omogućuju da lakše obavljate stvari i da se usredotočite na druge.".
Ipak, mnoge se stvari smatraju navikom, a zapravo smo samo prihvatili standard koji je standardiziran u našoj okolini i upravo je to najveći problem navika, dopuštaju nam da zanemarimo ono što treba vidjeti.

Razbijanje i mijenjanje

Ponekad, trebamo prekinuti naviku svjesnim usvajanjem plana "odvikavanja". Moramo ponovno naučiti vidjeti ono što smo vidjeli. Sharot tvrdi da postoje dva glavna načina, razbijanje i mijenjanje.
Prvo, uzmite pauzu od navike.
“Razbijanje je ideja da se od neke navike odmorimo,” rekla je Sharot i nastavila “i onda se tome vratimo, zar ne? A onda kada se vratimo na to, možemo to ponovno vidjeti...[Na primjer], ljudi mogu napustiti svoj svakodnevni život, možda samo na poslovnom putu na nekoliko tjedana, a onda se vrate kući. Odjednom vide svoj život u domu iznova, bilo da je to njihov dom, pogled s prozora ili njihove obitelji, zar ne? Odjednom ponovno osjećate ovu vrstu zahvalnosti jer ste bili odsutni i vraćate se.”.

Sharot je primijetila da se psihološke prednosti prekidanja navika vide u svemu, od načina na koji uživamo u glazbi do masaža. To je razlog zašto obično više uživamo u gledanju TV emisija, gledajući svaki tjedan jednu epizodu nego u komadu.

\\folder\vezani_članak Put prema sreći Gdje je put ka sreći? Put prema pravoj unutarnjoj sreći! Izbjegnite ovih 5 stvari i doživite duboko zadovoljstvo

Drugo, promijenite naviku. Promjena može uključivati prekid, ali obično uključuje trajniju promjenu. Na primjer, možete promijeniti svoje okruženje. Recimo da uvijek radite isti zadatak u isto doba dana. Možete odabrati otići u kafić ili taj zadatak odraditi vani.
Promjena navika tako je posebno korisna za kreativnost. Ovdje se ne radi samo o umjetnicima i glazbenicima, radi se o kreativnosti u svakodnevnom životu.

Stoga razmislite o unošenju kreativnih promjena u svoje navike, čak i ako je to nešto tako jednostavno kao što je gdje obavljate zadatke ili s kim to radite.

Rutina nama pruža osjećaj sigurnosti i dobro je razviti i organizirati određeni redoslijed obavljanja dužnosti, pogotovo u današnjem užurbanom svijetu, no to ne znači da svako iskustvo koje nas izbacuje iz nje mora biti loše. Izaći iz rutine može biti zahtjevno, no kroz dvije metode, koje je podijelila Tali Sharot, možemo pokušati napraviti željene promjene.