Mix

Stručnjaci istaknuli tri načina da upotrijebite umjetnu inteligenciju za profesionalni napredak

OpenAI logo i mozak koji izvire iz njega
OpenAI logo i mozak koji izvire iz njega Foto: unsplash.com
Koristiti umjetnu inteligenciju samo za uređivanje selfija ili pronalaženje recepata i informacija, ne iskorištava maksimum koji od nje možemo izvući.

Ovi vam alati mogu pomoći da napredujete u svojoj karijeri, rekla je Sarah Hoffman, potpredsjednica odjela za istraživanje umjetne inteligencije i strojnog učenja u Fidelity Investmentsu, prenosi nam cnbc. Ona je posebna obožavateljica korištenja ChatGPT-a, OpenAI-jevog popularnog generativnog UI chatbota, u profesionalnom kontekstu.

„Ljudi koji shvate kako koristiti ovaj alat da budu bolji u svom poslu i rade drugačije nego što sam ja radila, su oni koji će doista uspjeti“, rekla je Hoffman na Fast Company Innovation Festivalu 2023. Postanete li vješti u korištenju ChatGPT-a, čija je verzija besplatna za korištenje za bilo koga s OpenAI računom, možete postati učinkovitiji, kreativniji i obrazovaniji, nadodala je.

Evo i kako:

Poboljšajte svoju produktivnost i učinkovitost

Bilo da sastavljate izvješće, kreirate PowerPoint prezentaciju ili pišete softverski kod, generativna umjetna inteligencija može vam pomoći „samo ubrzati proces“, rekla je Hoffman.

Zamolite li ChatGPT da vam „napiše predložak za prezentaciju o modnom marketingu“, alat će vam stvoriti detaljan nacrt za nekoliko sekundi. Sada, vaš posao nije da stvorite prezentaciju od nule, on je uređivanje i lektoriranje već postojećeg predloška.

Ovo je osobito korisno za sve koji se gledajući u bijeli papir ili prazan ekran satima, bore sa sindromom prazne stranice, rekla je stručnjakinja. Ovaj će alat biti od manje koristi nekome tko ne obraća pažnju na detalje, jer doista trebate više puta provjeriti rad chatbota.

Postanite bolji u razmišljanju

Hoffman voli koristiti ChatGPT „kao partnera za brainstorming“, rekla je. „U ovom kontekstu, pogreške i netočne informacije alata zapravo nisu bitne, koristite ga samo kao inspiraciju. Ne koristim ga kao alat za istraživanje i/ili za činjenice.“.

U nedavnom testu, kako nam prenosi cnbc, Make It je pitao ChatGPT „Koji je kreativan način predavanja svom razredu?“ na što je chatbot odgovorio „Uključite praktične aktivnosti ili simulacije koje aktivno uključuju vaše učenike“ i sve objasnio primjerom „koristiti vježbe promjena uloga, interaktivne igre ili studije slučaja iz stvarnog svijeta relevantne za vaš predmet.“.

Uspostavljate početnu točku za usmjeravanje vašeg mozga u pravom smjeru, rekla je Hoffman.

Postavljajte glupa pitanja bez straha ili osuđivanja

Šezdeset i dva posto učenika izjavilo je da se osjećaju obeshrabreno postavljati pitanja na satu jer se brinu da će ih drugi osuđivati, pokazalo je istraživanje Sveučilišta Centralne Floride iz 2020., prenosi nam cnbc, a isti se fenomen prenosi i na radnom mjestu, rekla je Hoffman.

„Mogla bih pitati kolegu s posla „Možeš li mi objasniti ovu temu?“, ako je i dalje ne razumijem, vjerojatno neću pitati drugi put. Otvorit ću generativni UI alat i reći: Još uvijek ne razumijem. Možete li mi to objasniti kao studentu? Možete li mi to objasniti kao učeniku četvrtog razreda? Možete li upotrijebiti metaforu?“ rekla je stručnjakinja.

U tom kontekstu svakako morate potvrditi da su sve generirane informacije činjenično točne, no korištenje umjetne inteligencije može vam barem pomoći ublažiti tjeskobu oko postavljanja pitanja vašem šefu ili profesoru.