Mix

Stručnjaci savjetuju: Evo kako se nositi s odbijanjem

Odbijanje
Odbijanje Foto: Canva
Odbijanje je ponekad teško prihvatiti, kako u poslovnom, tako i u privatnom životu. Bez obzira radi li se o odbijanju u ljubavnom, profesionalnom ili osobnom kontekstu, proces suočavanja s tim izazovima može biti ključan za osobni rast i razvoj.

Psihoterapeutkinja Michelle P. Maidenberg ističe nekoliko načina s pomoću kojih ćete se zdravije i lakše nositi s odbijanjem, prenosi Psychology Today.

Dr. Maidenberg tvrdi da se s odbijanjem teško nositi iz više razloga, a jedan od njih je da mozak iskustvo odbijanja procesira na isti način kao i fizičku bol.

„Budući da naše osnovne ljudske potrebe uključuju društveno prihvaćanje i povezanost, kada je to ugroženo, doslovno osjećamo bol.“

S obzirom na to da smo društvena bića, teško se nosimo sa situacijama u kojima su ugroženi naši odnosi, društvene uloge ili pozicije, a odbijanje u poslovnom (otkaz ili odbijanje prijave za posao), romantičnom (nezainteresiranost osobe u koju ste zaljubljeni) ili privatnom smislu rezultira baš takvim osjećajem izoliranosti i boli.

Iako je teško, s pomoću određenih koraka lakše ćete se snaći u ovakvim situacijama i nositi s neugodnim osjećajima koje sa sobom donosi odbijanje.

Prihvaćanje

Maidenberg naglašava da je prvi i najvažniji korak, uz pomoć kojega ćete se lakše nositi s odbijanjem, prihvaćanje trenutne situacije.

„Umjesto da razmišljate o tome zašto se to dogodilo, kako se dogodilo ili kako se nije smjelo dogoditi, što vašem umu pomaže da izbjegnete bol, jednostavno prihvatite da se dogodilo.“

Ne ignorirajte svoje osjećaje, ali nemojte u nedogled razmišljate o tome zašto i kako vas je netko odbio.

Empatija

Odbijanje ne implicira da ste nešto krivo napravili ili da trebate žaliti zbog toga što ste odlučili nešto poduzeti.

„Dok priznajete bol i tugujete zbog gubitka, uputite si ljubazne i empatične riječi podrške i ohrabrenja.“

Činjenica da niste savršen kandidat za određeno radno mjesto ili da niste privukli nekoga tko je vama simpatičan nije razlog da budete oštri prema sebi. Umjesto toga, prihvatite da su neuspjesi dio puta prema ostvarivanju ciljeva.

Suosjećajnost uključuje duboko razumijevanje vlastitih emocija i postavljanje realnih očekivanja prema sebi. Umjesto samokritike, usredotočite se na samoprihvaćanje i prepoznavanje da je suočavanje s odbijanjem izazovan proces.

Razmišljajte o sebi kao o prijatelju koji prolazi kroz težak period i pružite si istu vrstu empatije koju biste pružili toj bliskoj osobi. Vaša unutarnja snaga raste kada razvijate suosjećajnost prema sebi, što vam pomaže izgraditi emocionalnu otpornost i pristupiti izazovima sa samopouzdanjem i razumijevanjem.

Učenje i refleksija

Preuzmite odgovornost za svoje emocionalno blagostanje. Umjesto da dopustite da odbijanje definira vašu vrijednost, preuzmite kontrolu nad svojim odgovorom na situaciju. Aktivno radite na održavanju pozitivne perspektive o sebi i svojim mogućnostima.

Ako ste već doživjeli negativno iskustvo, iz toga izvucite korisnu pouku. Definirajte ciljeve za osobni rast kako biste se usmjerili prema pozitivnim promjenama. Odbijanje može biti dobar poticaj za postavljanje novih ciljeva i motivacija.

Emocionalna inteligencija, kontinuirano učenje iz iskustava i optimističan stav ključni su u prihvaćanju odbijanja. Zapamtite, negativna iskustva, poput odbijanja, ponekad će vam pomoći kako postali emocionalno otporniji i postigli osobni rast.