Mix

Stručnjaci tvrde: inteligencija i „lijenost“ često dolaze u paru

Lijenost i inteligencija
Lijenost i inteligencija Foto: Canva
Ako ste otvorili ovaj članak vjerojatno stenebrojeno puta čuli frazu: „Pametni ste, ali lijeni“,  iako je u neku ruku to teško čuti, stručnjaci tvrde da inteligencija i lijenost, nerijetko, idu zajedno.

Istraživanje iz 2015. godine, koje je provelo Sveučilište Florida Gulf Coast, pokazalo je kako je lijenost često dokaz genijalnosti određenih pojedinaca, prenosi ladbible.com.

Naime, rezultati ovog istraživanja pokazuju da su pojedinci s višim IQ-om manje fizički aktivni, od onih koji su postigli niže rezultate na IQ testu.

Pojedinci s višim rezultatima na ovom testu inteligencije, često će zanemariti važnost vježbanja i fizičke aktivnosti, te će prioritizirati misaone aktivnosti, ispred onih fizičkih.

Pomoć kognitivnih testova i uređaja za praćenje fitnessa, istraživači su otkrili intrigantne veze između intelektualnih sposobnosti, tjelesne aktivnosti i razine svjesnosti.

Podijelivši sudionike u dvije skupine- „mislioci” i „oni koji ne misle“, ovo istraživanje daje uvid u način na koji razina intelektualnog angažmana osobe može utjecati na njihove fizičke navike.

Dok su „mislioci“ bili manje aktivni tijekom radnih dana, nije bilo značajne razlike u fizičkoj aktivnosti dvije skupine, tijekom vikenda.

Ovaj trend ukazuje na mogućnost da su intelektualno aktivniji pojedinci manje skloni dosadi, što ih potiče da provedu više vremena u intelektualnim aktivnostima, čak i tijekom radnih dana, zbog čega zanemaruju fizičku aktivnost.

Britansko psihološko društvo komentiralo je ovo istraživanje, naglašavajući važnost svjesnosti u borbi protiv nižih prosječnih razina aktivnosti. Svjesnost, kako ističe studija, može biti ključni čimbenik koji pomaže promišljenijim pojedincima održati ravnotežu između intelektualnih i tjelesnih aktivnosti.

S obzirom na to da je istraživanje provedeno na skromnom uzorku od 60 ispitanika, znanstvenici upozoravaju da se ovi rezultati ne bi trebali generalizirati, a važno je shvatiti da ravnoteža između intelektualnih izazova, tjelesne aktivnosti i svjesnosti može biti ključ za postizanje cjelovitog i zdravog načina života.