Mix

Stručnjak savjetuje: Ovo je najbolji doručak koji će vam osigurati dug život

Sreća i dugovječnost
Sreća i dugovječnost Foto: Canva
Novinar i autor, Dan Buttner, posvetio je posljednjih dvadeset godina svoga života proučavanju svakodnevice osoba koje dožive duboku starost, posebno se fokusirajući na njihove prehrambene navike.

Prikupljanjem podataka o prehrani raznih kultura, ovaj stručnjak dugovječnosti, otkrio je, tvrdi, najzdraviji doručak na svijetu i to tijekom putovanja u grad Nicoyu, Kostarika.

Nicoya je posebna po tome što velik dio stanovnika ovog grada doživi i preko 100 godina.

„Pod crvenim krovom, svako jutro desetak ljudi iz Cooperativa Nicoya budi se u 4:00. Oni pale vatru, stavljaju kotlove začinjenog graha da se krčka, i pažljivo miješaju kukuruzno tijesto s pepelom od drva. Jedna od njih vješto oblikuje tijesto u tortilje koje se peku na vrućoj glinenoj ploči. Paralelno, drugi pripremaju mješavinu graha, luka, crvene paprike i domaćih začina, kuhajući ih do savršenstva prije nego ih sjedine s rižom“, opisao je Buttner za cnbc.com.

Buttner tvrdi da je baš ovaj obrok, tajna dugovječnosti stanovnika Nicoye.

Ovaj obrok sadrži sve potrebne komponente, zdravog i zasitnog doručka, iako bi ga mnogi smatrali „preteškim”, ističe Buttner za TODAY.

Ovaj recept kombinira svježe sastojke kako bi stvorio ukusno i zdravo jelo. Tortilje se pune mješavinom crnog graha, tikvica, kukuruza i mrkve, začinjenih kuminom i crvenom paprikom. Sve to prekriva svježa salsa od papaje, crvenog papra i cilantra. Jelo je jednostavno za pripremu, bogato okusima i pruža uravnotežen obrok.

Sastojci, poput domaćih kukuruznih tortilje i crnog grah pomažu u probavi, snižavaju krvni tlak te reguliraju inzulin, a mješavina graha i riže osigurava tijelu potrebnu količinu aminokiselina.

Doručak, naravno, ne bi bio cjelovit bez kave, koju piju nakon jela, bez dodataka šećera ili mlijeka.