Mix

Večernja rutina u tri koraka: Uz ove savjete stručnjaka postat ćeš produktivniji tijekom dana i na poslu

Produktivnost nakon posla
Produktivnost nakon posla Foto: Canva
Sve što radimo nakon i netom prije posla u velikoj se mjeri odražava na izvršavanje naših poslovnih obveza. Kako bi bili produktivni na poslu i tijekom dana vrlo je bitno stvoriti večernju rutinu.

James Clear, stručnjak i autor knjige „Atomic Habits“, koji je kroz godine istraživao načine na koje se stvaraju navike, tvrdi da je večernja rutina jedna od najvažnijih elemenata koji utječu na izvedbu zadataka na poslu, prenosi cnbc.com.

„Svi imamo navike i ponašanja koja utječu na to kako se osjećamo i hoćemo li se dosljedno ponašati. Stvari koje radite kod kuće, utjecat će na vaš posao. Sve je povezano.

Ako ne spavate dovoljno, vjerojatno nećete biti produktivni“, rekao je Clear u svom seminaru dostupnom na stranici masterclass.com.

Clear tvrdi da se dobra rutina poslije posla sastoji od tri koraka koja će vam pomoći da se ujutro ustanete spremni za nove radne pobjede.

Različite zone maju različitu svrhu

Ovaj autor predlaže da svaki dio stana ima namjenu uz koju ga povezujemo. Dakle, krevet služi za spavanje pa u njemu ne bi trebali učiti ili obavljati poslovne obveze. Ako se izvalite u krevet i krenete odgovarati na poslovne mailove ili učiti vrlo vjerojatno će vas vrlo brzo uhvatiti san jer vaš mozak određena mjesta povezuje s određenim aktivnostima. Zato na mailove odgovorite kad sjednete za svoj radni stol.

Ograniči vrijeme na ekranima

Ne gubite vrijeme na bezumno „skrolanje“. U redu je opustiti se uz mobitel ili neku seriju, ali bitno je znati mjeru. Vrijeme provedeno na aplikacijama možete ograničiti uz razne aplikacije koje će vam poslati obavijest o prekomjernom korištenju mobitela.

Tri osnove

Najbitnije je fokusirati se na kvalitetan san, hranu i dosljednu tjelovježbu. Uvođenje „malih promjena“, poput dodavanja još jednog komada voća ili povrća na tanjur ili odlaska na desetominutne šetnje, može vam pomoći da stabilno napredujete prema dobrim navikama i zdravijim rutinama, zaključio je Clear.