Mix

Zaboravi kripto i zlato, kažu da je bolje uložiti u Lego kocke! Upitali smo kolekcionara koliko ima istine u tome

Festival svjetla u Sarajevu - 4
Festival svjetla u Sarajevu - 4 Foto: Boris Trogrančić
U posljednje vrijeme rastu svakakvi baloni koji se vrte oko novca. Danas kao da je svaka druga riječ “kripto”, a svaka treća “NFT”. Zaboravite i na dionice i zaboravite na zlato, novi predmeti obožavanja su prisutni na tržištu.

Na svojoj koži smo osjetili kako je tržište tenisica podivljalo te kako se tenisice čija je izvorna cijena 200 dolara ponekad prodaju i po deset puta većoj cijeni. Pokemon karte dosežu nevjerojatne cijene u preprodaji. Playstation 5 i grafičke kartice su jedan od najnovijih primjera, a istraživanje Više škole za ekonomiju u Rusiji ističe kako bismo svi trebali početi ulagati u… wait for it… LEGO kocke. Lego ima veći povrat investicije od obveznica, zlata, markica i vina.

Jedna od autorica istraživanja Victoria Dobrynskaya ističe kako nisu samo nakit, antikviteti i umjetnost oblik ulaganja već da su i igračke opcija. Deseci tisuća poslova se sklapaju na sekundarnom tržištu LEGO kockica, a tradicionalni ulagači ovaj segment biznisa uopće ne shvaćaju ozbiljno. Jer – “to su samo igračke”.

LEGO setovi često dolaze u ekskluzivnim izdanjima i ograničenim količinama, povezani su s popkulturnim fenomenima, a nostalgija također igra veliku ulogu u njihovoj cijeni. Brojni vlasnici ovih rijetkih LEGO setova ih ni ne žele prodati pa ih je još manje na sekundarnom tržištu. Cijene na tom tržištu ne ovise o cijenama u trgovinama, a za razliku od automobila, umjetnina ili antikviteta – cijena LEGO setova je znatno niža.

Upitali smo LEGO kolekcionara Vedrana Lipića što misli o ovom fenomenu i koliko ima istine u ovim napisima.

“Kada bih osobno ulagao, ulagao bih u zlato, ne zauzima mjesto, a Lego ga bome zauzima. Zlato je vjerojatno i stabilnije. Ali… Dok god ima ljudi koji vole određenu tematiku dobro će se prodavati. Kao kod većine kolekcionarskih hobija i LEGO setovi imaju ograničenu količinu i dostupnost u slobodnoj prodaji. To je jedini razlog zašto cijena raste.

Za Lego je tržište “stabilno”, jer se zna otprilike koliko dugo su stvari u proizvodnji i što je jako popularno pa je gotovo sigurna oklada uložiti u nešto određeno. A opet – košta.

Jel i meni palo napamet kupiti dva Millenium Falcona za 5000 kn svaki, jedan si ostaviti, a drugog prodati za 5-10 godina za dvadesetak tisuća? Jest, ali 10000 kn u startu, zauzima hrpu prostora i mora biti na ledu dovoljno dugo.”

Profit na uloženo itekako varira – može varirati od -50 posto do +600 posto godišnje. Tako da su i u ovoj kategoriji ulaganja ponekad… wait for it… kocka. Ulaganje u LEGO kocke se isplati na duže staze, istraživanje sugerira duže od tri godine za pristojnu zaradu. A tko će uspjeti na ovom tržištu? Samo pravi fanovi koji mogu biti kustosi čitavog iskustva i prepoznati potencijal određenog seta.

A prijatelji su nam se smijali kad smo ostajali doma slagati Hogwarts.