Posao & Karijera

MALO SAVJETA!

Aside Banners

Želiš ostaviti dobar dojam na razgovoru za posao? Nije teško ako se pridržavaš ovog

Piše , Objavljeno

Izvor: Shutterstock

Poslao si svoj životopis i poslodavac ti se javio s datumom intervjua? Panika, sreća, anksioznost, veselje, odmah ekipu častiš rundom – iako od posla ni P. Zbog ovakvih situacija donosimo vam nekoliko dobrih smjernica/savjeta za rasturanje na razgovoru za posao!

Samo hrabro!

1. Istraživanje
Baci se u detektivski rad i istraži sve o tvrtki na čiji razgovor ideš, istraži šefove, kolege, čisto da im osjetiš vibru. Od do istraži stranicu tvrtke, njihove postove na društvenim mrežama i nedavna priopćenja za javnost, sve to će vam pružit dobro razumijevanje ciljeva tvrtke i toga kako se vaše iskustvo tamo uklapa.

2. Vježbaj odgovore na uobičajena pitanja
Pripremi odgovor na uobičajeno pitanje: „Recite mi nešto o sebi i zašto ste zainteresirani za ovu ulogu u našoj tvrtki?“ Ideja ovoga jest da brzo objasniš tko si i koju ćeš vrijednost donijeti tvrtki i poziciji na koju se prijavljuješ – to je ipak tvoj prvi verbalni nastup ispred poslodavca. 

via GIPHY

 

3. Ponovno pročitaj opis posla
Detaljno prođi opis posla i zampamti neke od crtica, npr. posebne vještine koje traže za taj posao. Svakako je plus kad spomeneš da si se pronašao u opisu posla i da ti baš „ta“ vještina koju traže ide sama od sebe, „nije usavršena, ona mi je urođena“. Pretjerujemo, ali shvaćaš poantu, zar ne?

4. Odjeća!
Dan prije primpremi odjeću koju ćete nositi na intervju! Odjeća je fleksibilna stvar, ovisi o godišnjim dobima i pravilima tvrtke – blago poslovni look uvijek dobro prolazi, urednost je must!

5. Govor tijela
Svakako pripazi i na to, to je jako bitna stavka svakog razgovora za posao. Vježbaj samouvjeren i pristupačan govor tijela odmah od trenutka ulaska u zgradu. Sjedi ili stoj visoko s ramenima unatrag. Prije intervjua duboko udahni i polako izdahni kako bi se riješio osjećaja tjeskobe i kako bi potaknuo svoje prirodno samopouzdanje. Druga stvar, ispitivač tebi treba prvo pružiti ruku kako bi upoznavanje započelo, no zbog korone situacija je sada moožda malo drugačija. Svakako stanite, pogledajte osobu u oči i nasmiješite se. Dobar stisak ruke trebao bi biti čvrst, ali to ne znači da je okej odmah slomiti prste poslodavcu, budućem kolegi… Samo lagano.

6. Ne govori negativno o prošlim poslodavcima
Tvrtke žele angažirati „rješavače problema“ koji prevladavaju teške situacije. Ako se baš osjećaš obeshrabreno zbog svog trenutnog posla, onda se usredotoči na razgovor o tome što si stekao iz tog iskustva i što želiš raditi sljedeće.

7. Fokus i ništa dalje toga
Iskreno odgovori na postavljena pitanja. Iako se može činiti primamljivim uljepšati svoje vještine i postignuća, no ljudima koji sjede s druge strane stola iskrenost je osvježavajuća i respektabilna. Usredotoči se na svoje ključne snage i zašto te baš tvoje iskustvo čini jedinstveno kvalificiranim za tu poziciju. Isto tako, uz svako pitanje na koje odgovoriš, pokušaj ga povezati s iskustvom i s poslom, pružajući primjere rješenja i rezultata koje si postigao.

Izvor: Indeed (Career Guide)

TAGOVIintervju za posao novi posao posao poslovi razgovor za posao