Posao & Karijera

tko je za?

Aside Banners

Još jedna zemlja uvodi planove za radni tjedan od 4 dana. Što čekamo?

Piše , Objavljeno

Izvor: Shutterstock

Svi znamo da nikom nije lako u petak. Petak je dan kada svaki sat traje kao tri, a mi kao tinejdžeri u školskim klupama buljimo na sat i čekamo da odzvoni. Neke države su već napravile značajne pomake za bolji “work-life balans”, a posljednja u nizu koja se priprema za taj potez je i Japan. Japanska vlada uvodi novi prijedlog u kojem se tvrtke ohrabruje da dopuste svojim zaposlenicima radni tjedan od četiri dana umjesto tipičnih pet.

Ako se prijedlog usvoji, i dalje bi sve bilo opcionalno, ali ovo je i dalje veliki napredak. Pandemija nam je već protresla dosadašnju percepciju rada, do prije nekoliko godina se na rad od kuće gledalo s podsmijehom, ali je posljednja godina dokazala zaposlenicima da je i takav oblik moguć. Možda nas to očekuje i s četverodnevnim radnim tjednom.

Smanjivanje radnih sati bez smanjivanja plaće bi moglo značajno utjecati na sreću zaposlenika i na njihovu produktivnost.

Španjolci su proveli društveni eksperiment u kojem su utvrdili kako produktivnost zaposlenika raste između 25 i 50 posto kada imaju opciju rada od samo četiri dana u tjednu.

Što države imaju od ovakvih poteza? Japan računa na osobni rast svojih državljana – više hobija, dodatne edukacije, usvajanje novih vještina, a možda i otvaranje dodatnih poslova uz svakodnevni posao. Više vremena bi i značilo da će ljudi imati više prilika za trošenje – a to znači i poboljšanje ekonomije.

Zamisli samo – četvrtak i pališ doma.

TAGOVIkarijera posao radni tjedan