Posao & Karijera

Korisno

Aside Banners

Nemaš radnog iskustva? Evo kako to možeš nadoknaditi i osigurati si posao iz snova

Piše , Objavljeno

Izvor: Canva

Zahtjevi poslodavaca ponekad znaju biti, u najmanju ruku, nerealni, ali najvažnije je ne gubiti nadu. No, što kad ne ispunjavate onaj koji gotovo si poslodavci prioritiziraju?

Radno iskustvo ističe se kao jedan od glavnih uvjeta na gotovo svim oglasima za posao, a u isto vrijeme jedan je od uvjeta koji zabrinjava velik dio pojedinaca, pogotovo mladih koji su tek završili svoje obrazovanje i pokušavaju pronaći željeni posao.

Iako je radno iskustvo vrlo važna stavka, pomoću koje ćete puno lakše dobiti posao, postoje načini na koje možete nadoknaditi nedostatak iskustva. Primjenom nekih promišljenih strategija možete pokazati poslodavcima da ste pravi kandidat za posao, bez obzira na razinu vašeg iskustva, prenosi indeed.com.

Naglasite svoje „meke vještine“

Meke vještine uključuju osobne navike i vještine koje oblikuju tvoj način rada i pristup poslu. To su svakodnevne vještine i osobine koje koristite i u osobnom životu, a koje su jako korisne i u poslovnom okruženju. Razvijene komunikacijske sposobnosti, snalaženje u timu, integritet, pouzdanost, odgovornost i sposobnost kritičkog razmišljanja neke su od mekih vještina koje bi svatko trebao naglasiti u životopisu ili tijekom razgovora za posao.

Volontiranje ili praksa

Ako ste još uvijek student ili ste završili studij i nikako se ne možete zaposliti u željenom polju, pokušajte odvojiti dio svog slobodnog vremena na praksu ili volontiranje u polju povezanom s vašim interesima. Uz volontiranje ili praksu možete steći potrebno iskustvo koje će se posebno istaknuti na vašem životopisu. Na primjer, ako želite raditi u pr-u možete se dobrovoljno prijaviti za snimanje i uređivanje oglasnih objava i videa za neprofitnu organizaciju u vašem području. Završetkom ove vrste posla možete naučiti više o industriji i svakodnevnim odgovornostima novog radnog mjesta dok istovremeno stječete relevantno iskustvo koje ćete uključiti u svoj životopis.

volonter u uniformiizvor:unsplash.com

Upornost

Kako biste povećali svoje šanse za pronalazak novog posla, važno je ostati dosljedan u svojim nastojanjima tijekom procesa prijave. Složite raspored sukladan ciljevima za traženje posla, kao što je slanje određenog broja molbi svaki tjedan, praćenje prijava i kontaktiranje tvrtki kako biste se raspitali o intervjuima.

Povratna informacija

Ako nikako ne možete dobiti posao, a  često vas intervjuiraju,  zatražite povratnu informaciju od osobe koja vas je intervjuirala. Pomoću povratnih informacija prilagodite svoj životopis ili vještine intervjuiranja kako biste poboljšali svoje šanse.

Prilagodite svoj životopis

Svaki posao iziskuje različite vještine i sposobnosti, s toga nemojte slati isti životopis na različita radna mjesta. Dobro proučite opis posla te prilagodite svoj životopis tako da naglasite vještine koje su sukladne opisu posla i željama poslodavca.

popis stvari za obaviti naslovljen na životopisizvor:unsplash.com

Izgradite mrežu poznanstava

Razvijanjem poznanstava s ljudima na položajima ili u industrijama u kojoj želite raditi, možete razviti profesionalne veze koje će unaprijediti vašu karijeru. Mrežu poznanstava možete izgraditi putem društvenih mreža, volontiranjem u organizacijama vezanim za vaš posao ili pohađanjem raznih seminara, konferencija i drugih događaja povezanih uz industriju koja vas zanima.

TAGOVIkako dobiti posao bez radnog iskustva kako napisati životopis oglasi za posao savjeti za pronalaženje posla zahtjevi poslodavca