Posao & Karijera

gdje ste, utjecajnici?

Aside Banners

Norvežani donijeli zakon koji bi mogao uništiti influencere, ali i marketinške prakse kompanija

Piše , Objavljeno

Izvor: Unsplash

Napokon da se netko odlučio pozabaviti svim onim problemima koji su dovoljno novi pa ih dosad nitko nije shvaćao ozbiljno. U pitanju je retuširanje i editiranje fotografija na društvenim mrežama. Možda će netko odmahnuti rukom, ali društvene mreže i “savršeni ljudi” koji se prezentiraju tamo uzrokuju ozbiljne probleme sa mentalnim zdravljem – kako kod djece, tako i kod odraslih osoba.

Norveška je izmijenila svoj Akt o marketingu iz 2009. godine i sada su zabranili dijeljenje editiranih fotografija. Naravno, moguće je podijeliti editirane fotografije, ali je sada potrebno to i jasno istaknuti.

Vlada će izraditi vizual koji će morati biti ubačen na sve dotjerane fotografije na kojima su editirani ili dotjerani bilo kakvi fizički atributi. Ova odredbabi se trebala odnositi i na primjenu bilo kakvog filtera. Još uvijek nije jasno primjenjuju li se ova pravila i na dotjerivanje osvjetljenja fotografije, kontrasta ili pretvaranje obično koloriranih fotografija u crno-bijele.

Nismo sigurni kako će se provoditi kažnjavanje “prekršitelja” ovih odredbi. Zasad se priča o ozbiljnim novčanim kaznama, a ekstremni slučajevi bi mogli i završiti u zatvoru. Kompanije iza društvenih mreža ipak nisu u vlasništvu države, a pogotovo ne norveške države. Vidjet ćemo koliko će ovo biti ozbiljno. Poruka je tu, želimo više iskrenosti i ljudskosti na društvenim mrežama.