Posao & Karijera

sve mijenja se

Aside Banners

TikTokom vlada novi trend, ime mu je “anti-kapitalizam”. Osjećamo ga u kostima

Piše , Objavljeno

Izvor: Unsplash / TikTok

TikTok je mjesto šašavih plesova, cringe izazova i beskrajnih lifehackova, ali jedan trend me fascinirao. Možda zato što ne dijeli DNA s ostalim TikTok sadržajima već je TikTok samo platforma za dijeljenje proverbijalnih dva centa – mišljenja i osjećaja. Taj novi trend je antikapitalizam. Wow. Nisam nikad mislio da ću TikTok i antikapitalizam staviti u isti članak, a kamoli u istu rečenicu.

Realno, najviše knjiga sam pročitao o tome kako povećati produktivnost. Kupujem proizvode koji će me pretvoriti u mašinu. Mehaničke tipkovnice za brže tipkanje, trackball miševe za ergonomičnije surfanje, air fryere za brže ručkove, proteinske napitke za ekonomične i brze obroke… I onda jednom izgoriš i zapitaš se – „gdje žurim?”.

Nekoć je „kuća, pos’o, birtija” bio cheatcode za odgovor na poluizgovoreno pitanje „šaima?”, a onda je sve postalo “kuća, kuća, kuća” čak i kad je posao. Bilo je potrebno preispitati puno postavki prema kojima smo ranije funkcionirali.

Treba li posao biti život? Trebamo li sad „malo stisnuti do negdje četrdesete” pa u mirovinu? Trebamo li raditi svoj posao i kada nismo plaćeni? Odgovarate li na pozive na poslovni broj izvan radnog vremena?

Isto se pita sve više ljudi. Promjena dolazi, a prema nekim analitičarima je već došla. Pitanje je samo kada će to shvatiti i poslodavci i zaposlenici.

TikTokeri dijele svoje brige – primijetili su da im kapitalizam itekako utječe na mentalno zdravlje. TikToker Rama je podijelio video u kojem je istaknuo sljedeće.

„Baš kao i velik broj mladih odraslih, htio sam život pun značenja i užitka. Sada živim u društvu gdje je moja produktivnost važnija od mog dobrostanja pa sam depresivan i tjeskoban cijelo vrijeme. Smiješim se, ali sam duboko povrijeđen. Radim tri posla, a i dalje se osjećam da ne radim dovoljno.”

@ramalauw Ever since I started subscribing to ✨Cap1talism✨ I have never rested without feeling guilty 🤡 #Free99 #Capitalism #fypシ ♬ Infomercial music – QUINNY Z

Ton je šaljiv, ali je smiješno jer je istinito.

Terapeut Jeff Guenther je iskoristio TikTok kako bi naglasio da u kapitalističkom društvu – nikad ništa nije dovoljno.

@therapyjeff When you live in a capitalist society, no matter what you do, it’s never enough. #therapy #capitalism #america #mentalhealth #covid #therapytiktok ♬ original sound – TherapyJeff

Zbog kapitalizma dolazi do burnouta, pritisak rezultata je prevelik. Nekim ljudima je odavno dosadilo romantiziranje nespavanja, all-nightera, zauzetosti, toliko da se samo isključe kad čuju nekoga da se hvale s tim.

U društvu se očekuje da radiš punom parom čitavu smjenu. Ako si samozaposlen – očekuje se da radiš punom parom dok ne završiš projekt. To nije moguće. Pažnja je ograničen resurs, a umor košta. Istrenirani smo reagirati na svaki mail, čak i kada nas mailovi spriječavaju da radimo svoj posao. Dogodi li vam se ponekad da uzmete slobodan dan i ne znate što bi sa sobom jer ste navikli stalno nešto raditi?

Kako raditi… hmmm… ništa? Trening, trening, trening. Industrijska revolucija, tvornice i žarulje su krive za ovo što imamo danas, a @simplifying.sam nam je pojednostavila povijesni proces kroz koji smo došli do ovog što imamo sad – a to je burnout i kapitalizam.

@simplifying.sam Do nothing, live more #ihatecaptialism #capitalism #marxism ♬ original sound – Samantha

@simplifying.sam It’s not your fault that you can’t relax. Our society doesn’t want you to #capitalism #anticapitalist #doless #dolesstodomore #relax #selflove ♬ Mama Said – Lukas Graham

Možete raditi 40+, ma i 60+ sati tjedno, ali što ako tvrtka za koju radite propadne? Što ako dobijete otkaz jer su našli nekog tko ima rođaka? Još gore – što ako ne posvetite dovoljno vremena prijateljima, romantičnim partnerima, obitelji? Najgore – što ako ne posvetite dovoljno vremena sebi?

Možemo li opet raditi kako bismo živjeli umjesto da živimo kako bismo radili? Vjerujem da možemo, ali je potrebno biti okrutan. Baš kao i s majicom koju nisi obukao u zadnjih tri godine – potrebno je otpustiti ono što ti više ne koristi i pronaći vrijeme za ono što je uistinu važno.

TAGOVIantikapitalizam kapitalizam karijera mirovina posao tik tok