Posao & Karijera

Aside Banners

Više od prekrasnih starih zidina i Straduna: 10 razloga zbog kojih je Sveučilište u Dubrovniku dobra ideja

Piše , Objavljeno

Izvor: Foto: Sveučilište u Dubrovniku / Privatna arhiva

Za gurmane, ljubitelje umjetnosti, filma ili glazbe, Dubrovnik je grad koji ima ponešto za svakoga, ali i mnoštvo toga za studente.

Oni koji tamo studiraju sigurno će vam to potvrditi, a mi donosimo 10 razloga zbog kojih Sveučilište u Dubrovniku vrijedi staviti na popis željenih fakulteta.

1. Najmoderniji studentski dom u Hrvatskoj

Da se najveselije priče za vrijeme studiranja vežu za događaje iz studentskog doma, reći će vam svaki student koji je tako živio. Večernje svirke na klupici ispred doma, ćakule u redu za ručak, sustanari koji uvijek imaju vremena pomoći, pa i kad samo ponestane slatkog. Studentski dom centar je studentskog života, a posebno onaj u Dubrovniku koji je cijelo iskustvo doveo na višu razinu. Tamo ćete doživjeti sve čari života u studentskom domu uz komfor života u stanu.

foto: Sveučilište u Dubrovniku

Studentski dom u Dubrovniku ima 503 kreveta, sobe su opremljene vlastitom kupaonicom, klimatizacijom s mogućnošću prilagođavanja temperature zasebno za svaku sobu, internetom te mini hladnjakom. Studentima su na raspolaganju i prostorije za učenje, čajne kuhinje, teretana, praonica robe te parking u zatvorenoj garaži. Uz sve to, tamo je i studentski restoran s više od 600 mjesta, vrhunski chefovi, kava već od 8 kuna, slastičarna, restoran a la carte i studentski klub. Za dvokrevetnu sobu u najmodernijem studentskom domu treba izdvojiti 850 kuna.

foto: Sveučilište u Dubrovniku

2. Partijanje u jednom od 100 najboljih klubova u svijetu

Brucošijade, opuštanja nakon ispita i proslave za kraj godine – sve će se to i mnogo više odvijati u Culture club Revelinu ako se odlučite za studiranje u Dubrovniku. Culture club Revelin dobro je poznato mjesto svih dubrovačkih studenata, ali i posjetitelja jer po DJMag.com, najutjecajnijem svjetskom magazinu elektronske glazbe i clubbinga, spada u 100 najboljih klubova na svijetu. Upravo se tamo često organiziraju i razne tematske studenske zabave, pa će oni željni dobrog provoda tamo doći na svoje.

foto: PR

3. Besplatan ulaz na zidine i ostale kulturne ustanove

Dubrovnik ima sve što poželiš, a posebno kada je kultura u pitanju. Tamo možete doživjeti intenzivnost Dubrovačkih ljetnih igara sa znamenitim protagonistima u interpretaciji svjetski znanih domaćih i stranih klasika na brojnim pozornicama ambijentalnog kazališta kakve se više nigdje drugdje ne mogu vidjeti.

Svi studenti Sveučilišta u Dubrovniku mogu besplatno uživati i u mnogim drugim čarima kulturnog života. Važno je samo da u džepu bude studentska iskaznica jer ona otvara mnoga vrata. Dubrovački muzeji, knjižnice, umjetničke galerije Dubrovnik, Dubrovački simfonijski orkestar i Folklorni ansambl Linđo samo su dio ponude. Svi studenti s prebivalištem u Dubrovačko-neretvanskoj županiji imaju i besplatan ulazak u Dubrovačke muzeje, Dom Marina Držića, Prirodoslovni muzej Dubrovnik, Umjetničku galeriju te na gradske zidine.

foto: Getty

4. Male grupe

Mnogi studenti Sveučilišta u Dubrovniku kao prednost ističu male grupe u kojima nastavnici dobro poznaju svoje studente, svakome od njih znaju ime i pristupaju im individualno, a upravo se zato nastavni proces odvija u poticajnoj radnoj atmosferi.

foto: Sveučilište u Dubrovniku

5. Studenska putovanja, brojne edukativne i zabavne aktivnosti

Terenska nastava za studente, različiti studentski projekti, studentska putovanja, sportska događanja, studentski turniri, malonogometni turnir, brucošijada, roštiljada i koncerti, rafting, paintball – složit ćete se da je popis impresivan i da ste već pronašli nešto za sebe. Osim zabavnih aktivnosti tu su i one koje pomažu da se nakon fakulteta brže pronađe posao, kao što je ”Tjedan karijera”.
Također, uz dvjestotinjak potpisanih ugovora Erasmus+ o suradnji sa sveučilištima iz Europe i svijeta, razmjena studenata osigurana je za sve željne inozemnog školovanja. Odlučite li se na to, mnoštvo je studenata sa Sveučilišta u Dubrovniku koji su to prošli pa će spremno odgovoriti na sva vaša pitanja.

foto: Sveučilište u Dubrovniku

6. Mogućnost dodatnih prihoda tijekom ljeta preko student servisa

Kao najposjećeniji grad u Hrvatskoj, Dubrovnik nudi mnoštvo ljetnih poslova za studente. Studentski poslovi uvijek su dobra ideja jer osim što na taj način možete zaraditi, posebno ako radite u Dubrovniku, to otvara mogućnost za stjecanje novih poznanstva i iskustva.

Da se ne bi sve vrtjelo oko zabave i uživanja, važno je napomenuti da Sveučilište u Dubrovniku zaista ima odličan izbor studija. Svi znamo da je Dubrovnik brend, a u skladu sa zahtjevima i izazovima današnjeg turista Sveučilište u Dubrovniku izvodi moderne studije na Odjelu za ekonomiju i poslovnu ekonomiju, posebno istaknute studije Turizam i Hotelijerstvo, restoraterstvo i gastronomija. Nadalje, ima svestranu znanstvenu i stručnu izobrazbu na brojnim odjelima koji su suvremeno opremljeni poput Pomorskog odjela, Odjela za umjetnost i restauraciju, Odjela za primijenjenu ekologiju, ali i studiji koji se izvode i izvan odjela poput studija Sestrinstvo i Povijest Jadrana i Mediterana. Predavanja drži veliki broj vodećih hrvatskih znanstvenika u svojim područjima, uz gostujuće profesore s drugih hrvatskih te pozvanih predavača s brojnih europskih sveučilišta.

Uz to, na Sveučilištu se nalaze vrhunski opremljene predavaonice, kabineti, radionice i simulatori za praktično stjecanje vještina s pomoću suvremenih nastavnih pomagala za svaki odjel, uz stručnu literaturu u specijaliziranim knjižnicama i čitaonicama.

foto: Sveučilište u Dubrovniku

7. Stjecanje radnog iskustva tijekom studija

Stjecanje radnog iskustva iznimno je bitno tijekom studija, potvrdit će vam to svaki student koji se ubrzo nakon fakulteta uspješno zaposlio u struci. ”Tjedan karijera” jedan je od načina na koji se studenti Sveučilišta u Dubrovniku upoznaju sa stanjem i potrebama na tržištu rada i susreću gospodarstvenike.

Sveučilište u Dubrovniku omogućava studentima stjecanje dodatnih znanja i vještina sudjelovanjem u različitim projektima, natjecanjima i programima stručne prakse, a rezultat toga je stjecanje iskustva u budućem radu, ali i promidžba vlastitih sposobnosti pred poslodavcima kao preduvjet za dobivanje posla nakon završenog studija.

8. Dvostruka diploma i studiranje na stranim jezicima

Talijansko Sveučilište u Palermu i Odjel za ekonomiju i poslovnu ekonomiju Sveučilišta u Dubrovniku izvode zajednički Double Degree sveučilišni diplomski studij Ekonomija, Poslovna ekonomija – Marketing i Poslovna ekonomija – Turizam na engleskom jeziku, prvi iz tog područja u Hrvatskoj, koji studentima omogućuje stjecanje diplome i Sveučilišta u Dubrovniku i Sveučilišta u Palermu.

Sveučilište ima i velik broj kolegija koji se izvode na engleskom, njemačkom ili talijanskom jeziku na različitim odjelima.

Sveučilište privlači iz godine u godinu sve veći broj inozemnih nastavnika i studenata, koji dio svojega studiranja žele provesti upravo u Dubrovniku. Više od 1000 studenata iz svih dijelova svijeta boravilo je na Sveučilištu u Dubrovniku i studiralo u međunarodnom okruženju.

9. Raj na zemlji

”Biser Jadrana”, rekao je za Dubrovnik engleski pjesnik Lord Byron, dok je George Bernard Shaw zbog očaravajućih ljepota i bogate povijesti Grad i njegovu okolicu proglasio „rajem na zemlji“. Prošetati se Stradunom, tajnovitim uskim uličicama, pjacetama i trgovima sastavni je dio studiranja u Dubrovniku. Uz to, ne treba izostaviti ni mogućnost obilaska povijesne gradske jezgre s jedinstvenim kulturnim spomenicima UNESCO-ove nulte kategorije – palačom Sponzom s Državnim arhivom, Kneževim dvorom, Katedralom, crkvom sv. Vlaha.

Mnogi dubrovački studenti ipak za sunčanih dana najviše vole vrijeme provoditi na plažama. Plaža Banje svakako je jedna od ljepših plaža u tom kraju, ali ima i nekoliko onih koje su bliže domu. Za vikende možete organizirati i izlet na jedan od otoka, od kojih je omiljeni Lokrum.

foto: Sveučilište u Dubrovniku

10. Znanstvena izvrsnost za bolju budućnost

Na Sveučilištu djeluju 3 znanstveno-istraživačka centra, za istraživanje digitalne transformacije, inteligentne autonomne sustave i marikulturu na kojima se provodi više od 20 međunarodnih znanstvenih i stručnih projekata. Sveučilište u sve projektne aktivnosti nastoji uključiti svoje studente što je izvrstan prvi korak za one koji sebe vide kao buduće znanstvenike.

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Sveučilištem u Dubrovniku po najvišim profesionalnim standardima.