Report

Tajnoviti Sunčev sustav

Aside Banners

10 čudesnih i bizarnih svemirskih tijela i pojava u našem Sunčevom sustavu za koje vjerojatno niste znali

Piše , Objavljeno

Ljudska vrsta svoje poglede sve više okreće dalekim zvijezdama i njihovim svjetovima, a nismo još zagrebali niti površinu onoga što nam je u dvorištu!

saturn 1Kada uspijemo pojmiti kako još uvijek nismo istražili niti naše zemaljske prašume, oceane i podzemne svjetove, teško je govoriti o nekakvom istraživanju svemira, ali ljudska rasa od svojih početaka gleda prema zvijezdama i sanja kako će se jednog dana zaputiti na dugo i pustolovinama ispunjeno putovanje do njih. No nisu samo ti (pre)daleki svjetovi puni svakojakih čudesa… neka od njih se kriju i u našem dvorištu, Sunčevom sustavu. Ovih je deset čudesnih svemirskih tijela i pojava uglavnom otkriveno relativno nedavno, a najbolji su dokaz kako i u relativnoj nam blizini ima itekako mnogo tajni za otkriti!

 

Orcus i Vanth

90482 Orcus

U posljednjih se nekoliko godina dosta pričalo o Plutonu i njegovom izbacivanju s liste devet poznatih planeta Sunčevog sustava, ali s obzirom na neka astronomska otkrića u posljednjem desetljeću, ta je nova klasifikacija (u planet patuljak) potpuno opravdana. Na kraju krajeva, 2005. godine otkriveni patuljak Eris je čak i veći od Plutona, a 2004. godine otkriveni Orcus je tu negdje, par desetaka kilometara manji. Stoga, plutonoljupci se nemaju što žaliti.

A kada smo već kod planeta patuljaka, Orcus (punim imenom 90482 Orcus) je definitivno jedan od najzanimljivijih predstavnika koji kao i njegovi maleni kolege dolazi ravno iz dalekog Kuiperovog pojasa (idete ravno do Neptuna i onda pičite nekih 20 astronomskih jedinica i to vam je to). Ponekad ga nazivaju i anti-Pluton jer ima istu udaljenost od Sunca, nagib osi i brzinu okretanja kao i njegov poznatiji frend, osim što je Orcus orijentiran suprotno. Čak je i njegov mjesec Vanth otprilike iste veličine kao Plutonov Charon, a na ovom ćete neobičnom patuljku pronaći brdo kristalizirane vode i amonijaka pri temperaturama od ugodnih -260°C… Beba!

90 Antiope

90 antiope

90 Antiope je asteroid otkriven prije gotovo 150 godina negdje između Jupitera i Marsa, a do početka ovog milenija nitko nije obraćao pretjeranu pozornost na njega. Jedino što je bilo bitno jest da je dobio prefiks 90 jer upravo ta brojka označava koji je po redu otkriven, ali osim toga… ništa! No, onda je 2000. godine teleskop Keck II na Havajima otkrio kako je 90 Antiopa zapravo 90 i 91 Antiopa jer se radi o dva gotovo jednaka asteroida koji kruže jedan oko drugoga i tako putuju svemirskim prostranstvima.

Svaki je asteroida u promjeru dugačak otprilike 86 kilometara, a još je jedna posebnost kako su njihovi centri međusobno udaljeni svega 171 kilometar, što je za objekte gotovo jednake veličine uistinu rijetkost, barem u našem Sunčevom sustavu. Ovo je toliko blizu da bi čak i Han Solo i ekipa njegovog Millenium Falcona imala ozbiljnih problema provući se između njih!

Saturnov Heksagon

hexagon

Svi smo uglavnom čuli za Veliku crvenu mrlju, ogromnu oluju veličine Zemlje koja već nekoliko stoljeća bijesni na južnoj polutci Jupitera, no jeste li znali kako i Saturn svog konja za trku ima? Da, da, a njegova je čak i zanimljivija jer se radi o Heksagonu gotovo savršeno ravnih rubova koji je otkriven 80-ih godina prošlog stoljeća te još uvijek predstavlja pravu misteriju za znanstvenike. Također se radi o oluji, koja bijesni blizu Saturnova sjevernog pola, a njezine su stranice duže od promjera naše planete! Astronomi procjenjuju kako ovaj fenomen traje najmanje 30 godina, a jedna od zanimljivosti jest i ta da je Heksagon cijelo vrijeme na istom mjestu iako se oblaci oko njega stalno pomiču.

Za sada se kao najvjerojatnija teorija čini ona temeljena na dinamici fluida, gdje se, u slučaju kada se centar fluida vrti brže od vanjskih dijelova, uslijed turbulencije stvaraju ravni bridovi i pravilni kutovi. Pošto se brzina vjetra u Heksagonu procjenjuje na oko 322 km/h, došlo je do stvaranja poligona sa šest stranica i matematički gotovo savršenim rubovima, a uz atmosferu sastavljenu gotovo isključivo od vodika, ovo mjesto možemo smatrati jednim od najnegostoljubivijih u našem Sunčevom sustavu. Nije niti čudno kako neki teoretičari zavjera smatraju da Heksagon zapravo krije tajnu vanzemaljsku bazi ili svemirski brod, a neki idu toliko daleko da se nabacuju terminima poput “vrata do druge dimenzije“.

Haumea

haumea

Još jedan frend iz područja Kuiperovog pojasa otkriven je 28. prosinca 2004. godine zbog čega je neko vrijeme nosio ime Santa, da bi se mjerodavne institucije na kraju odlučile za nimalo atraktivnu varijantu 136108 Haumea. Ovaj patuljasti planet ima masu jednaku trećini Plutonove i za tako maleno svemirsko tijelo impresivnu količinu prirodnih satelita (Hi’iaka i Namaka), al ništa od toga nije zanimljivo kao uistinu neobičan oblik i brzina njegove vrtnje.

Naime, Haumea se oko svoje osi zavrti za svega 3 sata i 54 minute, što ga čini najbrže rotirajućim tijelom u našem Sunčevom sustavu. To je posljedica (ili uzrok?!) iznimno slabe gravitacije koja na okupu jedva drži njegovu kameno-ledenu strukturu pa je shodno tome i oblik ovog patuljka sličan jajetu. Stručnjaci to nazivaju skalenskim eliptoidom nastalim pod utjecajem iznimno snažne centrifugalne sile, što znači kako je udaljenost između polova svega 996 kilometara dok je najdulja os više nego duplo dužih 1960 kilometara.

Pan i Atlas

pan i atlas

Osim po svojim fantastičnim prstenovima i nevjerojatno malenoj gustoći, Saturn je poznat i po mnoštvu prirodnih satelita, od kojih je za sada pobrojano njih 62, a o svakom bi se dalo pričati nadugo i naširoko. Ipak, posebno se ističu dva koja su najbliža svojoj planeti, Pan i Atlas, a ono što ih ističe iz mnoštva drugih sličnih nebeskih tijela jest oblik koji podsjeća na leteće tanjure kakvima su ih ljudi zamišljali sredinom prošlog stoljeća. Astronomi često znaju reći kako je takav oblik svojevrsna kopija Saturna i njegovih prstena, a više od svega je zanimljiv način kako je do toga došlo.

Naime Pan i Atlas, ne pretjerano veliki prirodni sateliti (oba promjera od otprilike 30 kilometara), svoj su svemirski život počeli kao relativno okrugle gromade uhvaćene u gravitacijski zagrljaj svoje planete i to prije nego što je ona dobila svoje prstenove. No, kako su se oni počeli formirati tijekom tisuća i tisuća milenija, čestice svemirske prašine, kamenja i drugih ostataka “zapinju” i za površinu Pana i Atlasa (koji se nalaze točno na liniji Saturnovih prstena) te se tamo nakupljaju tvoreći i sami svojevrsne ekvatorske prstenove i dajući prepoznatljivi izgled. Nema što, izgleda kako i među planetima i njihovim satelitima jabuka ne pada daleko od stabla!

2008 KV42

drac

Iako obično ignoriramo svemirska tijela koja imaju oznake tipa 2008 KV42 jer imamo određenu (stereotipnu) predodžbu kako se ne radi o ničemu pretjerano bitnom pošto nema ime, ovaj je još uvijek nedefinirani objekt (komet/asteroid/planetoid/patuljasti planet ili što li već) daleko važniji i zanimljiviji od većine onoga što su naši astronomi otkrili tijekom ljudske povijesti. Prije svega, 2008 KV42, od milja zvan i Drac (po Drakuli i njegovoj sposobnosti da hoda po stropovima što je vrlo labava analogija za ono što slijedi), se od svih drugih svemirskih tijela u našem Sunčevom sustavu razlikuje po tome što se vrti oko Sunca u suprotnom smjeru od svega drugoga.

Istina, ima i nekih drugih svemirskih putnika koji djeluju na istom principu (Haleyev komet), ali oni su uglavnom samo prolaznici dok je Drac stalni stanar našeg sustava koji napravi puni đir oko Sunca za 306 godina i to čini u orbiti ne bližoj od Uranove. Pun misterija, ovaj bi nam svemirski objekt mogao rasvijetliti mnoge nepoznanice oko nastanka kometa i tijela van zvjezdanih sustava, a većina se znanstvenika uglavnom slaže kako Drac vrlo vjerojatno nije nastao u našem susjedstvu, već je nekoć davno doletio iz svemirskih dubina i tu bio ulovljen gravitacijskom silom.

Triton

triton

Triton je u svakom pogledu jedan od dragulja i najunikatnijih svemirskih objekata našeg Sunčevog sustava, a prava je šteta da se nalazi toliko daleko (prirodni je satelit Neptuna) da ga ne možemo pobliže promotriti. Sve podatke koje imamo o njemu skupila je sonda Voyager 2 prilikom svog prolaska pored njega 1989. godine, a tom je prilikom otkriveno kako je Triton jedan od rijetkih prirodnih satelita koji je geološki aktivan, s kraterima koji  šibaju velike količine vode i amonijaka. Također, ovaj mjesec ima i vrlo rijetku atmosferu (s tlakom oko 50 tisuća puta manjim od onog na Zemlji) što znači kako se iznad njegove površine mogu primijetiti i pravi pravcati oblaci dušikova leda! Istina, putuju na svega par kilometara od površine, ali i to se broji…

Ono što Triton čini uistinu posebnim jest činjenica da se rotira u suprotnom smjeru od svog planetarnog roditelja Neptuna (nešto slično kao 2008 KV42), a za objekt svega nešto manji od našeg Mjeseca je ovo uistinu posebno. Astronomi to za sada još uvijek ne mogu objasniti sa sigurnošću, ali postoje teorije kako je Triton nekoć bio patuljasti planet u orbiti sličnoj Plutonovoj koji se spletom svemirskih okolnosti približio Neptunu i ostao zarobljen u njegovom gravitacijskom stisku te se pritom možda čak i sudario s nekim postojećim Neptunovim prirodnim satelitom (što bi objasnilo neke druge, nama laicima nezanimljive pojave). Kao šlag na tortu treba reći i kako je Triton jedan od najreflektirajućih svemirskih objekata poznatih znanosti, a u nekim situacijama od svoje atmosfere i površine odbija čak 90% svjetlosti koja do njega dolazi. Za usporedbu, Mjesec reflektira svega 11% svjetlosti, tako da si možete samo zamisliti kako bi izgledala noć na Zemlji da se ova dva satelita zamjene za mjesta…

Saturnov drugi prsten

saturn

Saturn je bez imalo sumnje jedan od najljepših i najfascinantnijih svjetova našeg Sunčevog sustava, a prsten oko ovog svemirskog plinovitog diva čini ga vječnom inspiracijom mnogih znanstvenika, filozofa i romantika. No iako je drugi po veličini planet u našem bliskom susjedstvu, i ova grdosija krije mnoge tajne, a jedna od njih je otkrivena tek 2009. godine. Naime, skupina astronoma je naprednim infracrvenim senzorima primijetila kako Saturn ima i drugi prsten koji je naspram glavnog nagnut pod kutem od 27° i koji je od površine Saturna udaljen njegovih 127 radijusa te se proteže do njih 207. Iako iznimno rijedak i klasičnim metodama gotovo nevidljiv, ovaj je pojas iznimno bitan za svoj matični planet i njegove prirodne satelite, prvenstveno Iapetus.

Iapetus je treći po veličini Saturnov mjesec, a osim činjenice da izgleda kao Death Star iz Ratova zvijezda, pažnju plijeni time što inače jednoličnu sivu boju razbijaju crne mrlje s jedne njegove strane, zbog kojih izgleda kao da je malo zagorio. Krivac tome je Phoebe, prirodni satelit kojem je nagib jednak kao i ovom novootkrivenom prstenu te sa sobom povlači dosta prašine i sitnih čestica iz njega. Te čestice pak “otpadaju” s Phoebe i nagomilavaju se na Iapetusu prilikom svakog njegovog prolaska tim područjem i tako tvore ovaj vrlo zanimljivi efekt. Dobra stara zamjena!

Sijamski mjeseci

janus

Vidjeti dva prirodna satelita u istoj orbiti oko neke planete je iznimno rijetko, a vidjeti dva prirodan satelita koji su jedan od drugog udaljeni 50 kilometara i koji svake četiri godine mijenjaju svoju poziciju u istoj orbiti oko neke planete je gotovo nemoguće! Ipak, upravo se to događa s Janusom i Epimetheusom, dva omanja mjeseca koja kruže vrlo blizu Saturnu (opet on!), uhvaćeni u međuplanetarni tango i osuđeni da zauvijek plešu jedan oko drugog. Doslovno.

Među njima je stvoren takav gravitacijski moment da svake četiri godine zamijene mjesta bez ikakve bojazni da se ikada (dobro, recimo radije u skorije vrijeme) sudare, a ovo je anomalija koja do sada nije primijećena nigdje u svemiru. Znanstvenici su prvotno smatrali kako se radi o samo jednom satelitu, ali svemirska sonda Voyager je 1980. godine svojim prolaskom pored Saturna potvrdila kako je riječ o dva unikatna mališana. Zanimljivo je kako su astronomi primijetili prstenove prašine i manjih stijena koji kruže oko ova dva satelita pa se pretpostavlja kako su to ostaci nastali nakon što se jedan veći mjesec nekom kozmičkom silom (vjerojatno udarom nekog drugog svemirskog tijela) raspao na dva dijela.

Cruithne

Cruithne

Vjerovali ili ne, astronomi su donedavno vodili žustre rasprave oko toga ima li Zemlja svoj drugi prirodni satelit ili nema, a iako se sada većina njih slaže kako je Mjesec naš jedini stalni pratitelj, ima i onih kojima je 3753 Cruithne još uvijek vrlo izgledan kandidat. Ovaj pet kilometara dugački asteroid oko Sunca kruži na gotovo jednakoj putanji kao Zemlja, a svake se godine u studenom toliko približi našoj planeti da na nekoliko trenutaka postane naš drugi mjesec prije nego što zapiči dalje. Ima li razloga za paniku? Astronomi tvrde kako se Cruithne u Zemlju neće zabiti još barem milijun godina, ali tko zna… sa svim tim putanjama, nagibima i periodima ne bi se čudili da “skrene” par stupnjeva i zabije nam se ravno u glavu.

Iako se o postojanju drugog mjeseca naše planete govori već više od 150 godina (Frederic Petit je sredinom 19. stoljeća tvrdio kako se on nalazi na svega 11 kilometara od naše površine), tek se nedavnim razvojem znanosti uspjelo uloviti neka tijela koja u vrlo labavom smislu riječi možemo smatrati našim prirodnim satelitima. Ili barem povremenim prirodnim satelitima. Uglavnom se radi o hrpi asteroida veličine do nekoliko stotina metara, a prije par godina je otkriven i Zemljin Trojanac, složeni sustav koji čine naš planet, Sunce i asteroid i koji samo još više potvrđuje koliko malo znamo o svom domu i nedokučivim prostranstvima svemira.

Izvor

TAGOVIasteroid nebeska tijela planeti sateliti Sunčev sustav svemir zvijezde

Komentiraj