Report

Veliki boksač i mislilac

Aside Banners

10 fantastičnih citata koji dokazuju da je Muhammad Ali uistinu bio najveći

Možda je slavu stekao svojim šakama i nevjerojatnom brzinom i agilnošću, ali veliki se Ali jednako dobro snalazio sa riječima kao i u boksačkom ringu.

Piše , Objavljeno

Ovaj nas je vikend sve rastužila vijest kako je u 74. godini preminuo veliki Muhammad Ali, jedan od najvećih sportaša svih vremena i osoba kojoj bi se trebali diviti čak i oni koji s boksom nemaju nikakve veze. Ali, rođen kao Cassius Marcellus Clar Jr. davne 1942. godine, je bio trostruki svjetskih prvak u teškoj kategoriji te je u svojoj karijeri imao takve legendarne borbe poput onih sa Sonnyem Listonom (Fight of the Century), Joeom Frazierom (Thrilla in Manilla) i Georgeom Foremanom (Rumble in the Jungle).

ali 5

Za svoje se karijere relativno rano okrenuo islamu i promijenio ime po kojem ga danas svi znamo, a osim što je bio veliki vjernik, zalagao se za ljudska prava, borio protiv bilo kakve vrste nepravde i bio veliki protivnik slanja američkih trupa u ratove, ali njegove aktivnosti polagano jenjavaju kada mu je 1984. godine dijagnosticirana Parkinsonova bolest. S godinama se sve manje pojavljivao u javnosti, a u posljednje ga vrijeme gotovo uopće nije bilo za vidjeti. Umro je u bolnici u Arizoni od komplikacija izazvanih respiratornim problemima, ali njegova je ostavština ostala sa nama. Video snimke njegovih borbi još uvijek postoje, sve one titule i velike pobjede su zapisane u povijesnim knjigama i sportskim almanasima, a ovo je 10 njegovih najpoznatijih citata, dokaz kako je uistinu bio najveći.

1 “Float like a butterfly, sting like a bee. The hands can’t hit what the eyes can’t see.”

Leti kao leptir, bodi kao pčela. Ruke ne mogu udariti ono što oči ne mogu vidjeti.

2. “Impossible is just a big word thrown around by small men who find it easier to live in the world they’ve been given than to explore the power they have to change it. Impossible is not a fact. It’s an opinion. Impossible is not a declaration. It’s a dare. Impossible is potential. Impossible is temporary. Impossible is nothing.”

Nemoguće je samo velika riječ kojom se razbacuju maleni ljudi kojima je lakše živjeti u svijetu u kojem su rođeni nego istražiti moć koju imaju kako bi ga promijenili. Nemoguće nije činjenica. To je mišljenje. Nemoguće nije proglas. To je izazov. Nemoguće je potencijal. Nemoguće je trenutno. Nemoguće je ništa.

3. “It’s just a job. Grass grows, birds fly, waves pound the sand. I beat people up.”

To je samo posao. Trava raste, ptice lete, valovi zapljuskuju pijesak. Ja tučem ljude.

ali 2

4. “The man who views the world at 50 the same as he did at 20 has wasted 30 years of his life.”

Čovjek koji s 50 godina vidi svijet na isti način kao s 20 godina je potratio 30 godina svog života.

5. “What I suffered physically was worth what I’ve accomplished in my life. A man who is not courageous enough to take risks will never accomplish anything in life.”

Ono što sam pretrpio fizički je bilo vrijedno onoga što sam ostvario za vrijeme svog života. Čovjek koji nije dovoljno hrabar da prihvati rizike nikada neće postići ništa u životu.

ali 4

6. “If my mind can conceive it, and my heart can believe it – then I can achieve it.”

Ako moj um to može zamisliti, a moje srce vjerovati – onda ja to mogu ostvariti.

7. “It isn’t the mountains ahead to climb that wear you out; it’s the pebble in your shoe.”

Ne umori te planina na koju se moraš popeti, već kamenčić u tvojoj cipeli.

8. “Don’t count the days; make the days count.”

Nemoj brojati dane; učini da se dani broje.

ali 3

9. “The best way to make your dreams come true is to wake up.”

Najbolji način kako ostvariti svoje snove jest probuditi se.

10. “Live every day like it’s your last, because someday you’re going to be right.”

Živi svaki dan kao da ti je posljednji, jer jednog dana ćeš biti u pravu.

TAGOVIboks citati čovjek mudrost muhammad ali sportaš velikan

Komentiraj