Report

Lijepe i ubojite

Aside Banners

10 najstrašnijih i najbrutalnijih ženskih serijskih ubojica

Piše , Objavljeno

Iako pojam “serijski ubojica” uglavnom povezujemo s muškarcima, ovih je deset žena zajedno usmrtilo preko 1000 ljudi, a njihova će imena ostati zauvijek zapisana u crnim kronikama povijesti čovječanstva.

serijski ubojicaStara narodna kaže: “Boj se gnjeva žene!“, a iako na ljepši spol gledamo i kao na nježniji i dobroćudniji, tijekom povijesti se tu i tamo dalo naći totalnih psihopatkinja koje su po broju ubojstava često nadmašivale i daleko poznatije muške “kolege”. Vjerojatno najslavniji serijski ubojica svih vremena, Jack Trbosjek, u svojoj je karijeri usmrtio svega 6 ljudi, dok su s druge strane neke dame s ovog popisa debelo premašile brojku od 500 duša! Donosimo vam 10 najsmrtonosnijih i najbrutalnijih “crnih udovica” svih vremena, a nadamo se kako ćete ih se sjetiti idući put kada zaboravite spustiti dasku na školjci u WC-u…

Elizabeth Báthory

elizabeth

Grofica Elizabeth Báthory de Ecsed bila je mađarska plemkinja koja je tijekom 16. stoljeća izazivala strah i trepet diljem ovog dijela Europe, a vjerojatno se i u našim krajevima pročuo glas o njezinim sadističkim sklonostima. Kao vrlo moćna žena mamila je mlade seljanke u svoj dvorac obećanjima kako će postati njezine služavke da bi ih nakon toga mučila i ubijala u svojim podzemnim tamnicama, a legende kažu i kako se nije libila piti njihovu krv i jesti ljudsko meso. Kasnije je prešla na niže plemstvo, a za svoja je zlodjela napokon osuđena 1611. godine. Nekim je čudom izbjegla smrtnu kaznu i skončala u zatvorskoj ćeliji četiri godine nakon toga, a kažu kako je tijekom svoje plodne karijere života lišila preko 650 nesretnica. Ako je ikada postojao ženski pandan grofu Drakuli, onda je to definitivno bila luda Báthoryca!

Delphine LaLaurie

delphine

New Orleans je početkom 19. stoljeća bio jedan od centara svijeta, ali i mjesto koje je neodoljivo privlačilo psihopate iz svih krajeva svijeta (bome, taj dio SAD-a i danas slovi kao ku-ku land), a gospođica Delphine LaLaurie je bila jedan od najvećih. Imućna je veleposjednica slovila kao iznimno privlačna i utjecajna dama, a čak su i njezini robovi bili na glasu kao “najbolje očuvani” u tom kraju. Nakon što je požar zahvatio njezino imanje, u podrumu je otkrivena velika mučionica s nekoliko obješenih tijela crnih robova, a naknadna su istraživanja pokazala kako je mila i draga Delphine tijekom godina pobila između 200 i 400 ljudi! U zadnji je čas uspjela pobjeći u Pariz prije nego što ju je bijesna gomila spalila živu, a od onda joj se gubi svaki trag te nikada nije odgovarala za svoja zlodjela.

Amelia Dyer

amelia

Kada zamislite vješticu iz bajki, vrlo vjerojatno zamišljate upravo Ameliu Dyer, babu koja je u drugoj polovici 19. stoljeća pobila ljudi za napučiti jedno manje selo! Njezin je modus operandi bio vrlo jednostavan: predstavljala se kao skrbiteljica djece koju majke nisu željele (uglavnom jer su bile napumpane) te je vodila svojevrsnu “farmu beba” na svom imanju u blizini engleskog Bristola. Naravno, za to bi dobila lovu, ali o djeci se uopće nije brinula te bi ona uglavnom umirala od podhranjenosti, a kasnije ih je Amelia ubijala golim rukama! Da stvar bude gore, 1879. je osuđena na svega šest mjeseci teškog rada (a mi se žalimo kako mi imamo blage kazne) zbog nemara koji je uzrokovao smrt nekoliko beba, a nakon odsluženja se vratila starom “hobiju” i nastavila ubijati sve do 1896. godine kada je drugi put ulovljena i pogubljena vješanjem, kako i zaslužuje. Iako su joj potvrdili svega šest ubojstava, vjeruje se kako je tijekom 30-ak godina horora namjerno ili nenamjerno usmrtila između 200 i 400 djece.

Darya Nikolayevna Saltykova

darya

Kakva bi to lista najvećih sadista i ubojica bila bez barem jednog Rusa (ili nekoga s područja bivšeg SSSR)? Ruku na srce, lude bi Ruskinje mogle ispuniti svih deset mjesta, ali mi smo odabrali plemkinju Daryu Nikolayevnu Saltykovu koja je krajem 18. stoljeća bila jedna od najutjecajnijih osoba u Moskvi. Udala se u bogatu familiju Saltykov, a kako joj je muž umro dok je imala svega 26 godina, naslijedila je svo njegovo bogatstvo i s dvoje se djece povukla u svoj dvorac. Bila je poznata po tome što je imala na desetke sluga, a još poznatija po pričama kako mnogi od njih netragom nestaju. Zbog Daryinog statusa nitko se nije usudio istraživati, ali kada je pritisak na kraljicu Katarinu II. postao prevelik, jednostavno nije bilo izbora. Tijekom šest godina mukotrpnog prikupljanja dokaza Darya je osuđena za 38 smrti uzrokovanih mučenjem, a vjeruje se kako se brojka penje čak do 147. Ruski su zakoni već tada zabranili smrtnu kaznu tako da je Darya provela sat vremena na uzvišenoj platformi usred Moskve s natpisom “Ova žena je mučila i ubijala” oko vrata te ostatak života u podrumu samostana Ivanovsky.

Gwen Graham i Cathy Woods

gwen

Da ne bi mislili kako su psihopatske žene/serijski ubojice “izumrle” u prošlom stoljeću, pobrinule su se Gwen Graham i Cathy Woods, lezbijski par medicinskih sestara iz noćne more. Njih su dvije igrom slučaja bile kolegice u Alpine Nursing Homeu u Texasu, gdje su se zaljubile i krenule izvršavati “eutanazije” nad bespomoćnom gerijatrijom. U kratkom su vremenu ugušile pet štićenika doma, ali 1988. godine njihova veza puca te Grahamica bježi s drugom ženom, a bivši muž Cathy Woods, koji je znao za ubojstva, ali je iz nekog bizarnog razloga čuvao tajnu, odlazi na policiju i prijavljuje što je ubojiti dvojac učinio. Djevojke su uhićene, a iako su optuživale jedna drugu za manipulaciju i planiranje svih tih zločina, deblji je kraj naposljetku izvukla Gwen Graham i to s osudom od pet doživotnih kazni zatvora. Woods je dobila svega 40 godina u bajbukani, a kazna joj istječe 2021. godine.

Júlia Fazekas i Anđeli Nagryéva

udovice

Izgleda kako je krv zloglasne grofica Elizabeth Báthorny u Mađarskoj opstala 300-tinjak godina jer psihopatske su se ženske ubojice u tu zemlju vratile tijekom i nakon Prvog svjetskog rata, a razlozi njihovih ubojstava bili su toliko besmisleni da je jednostavno teško povjerovati kako su istiniti. Naime, dok su muškarci bili na bojištu, žene su se fukarale sa svakim stranim vojnikom koji bi prošao kroz selo, a naravno da nisu željele da njihovi muževi to saznaju. Zato je gospođa (i očigledni muškomrzac) Júlia Fazekas iz gradića Nagryéva svojim prijateljicama predložila nešto drugo: da jednostavno potruju muškarce nakon što se vrate s bojišta. Navodno je čak i rekla: “Zašto bismo ih trpjeli?”, a stvarno je baksuz preživjeti jedan od najvećih sukoba u ljudskoj povijesti i vratiti se kući takvoj miloj ženici. Od 1914. do 1929. godine je zbog ovog hira glavu izgubilo preko 300 muškaraca, a nas je uvjerilo kako nikada ne smijemo uzeti Mađaricu za ženu!

Aileen Wuornos

eileen

Grda k’o noć i ubojita k’o crna udovica, Aileen Wournos nam je možda i najpoznatija čisto zato jer je Charlize Theron 2004. godine dobila Oscara za njen portret (Monster), a na listi se našla zbog ubojstva sedmorice muškaraca tijekom 1989. i 1990 godine. Teško djetinjstvo i pubertet ostavili su traga na mladoj Aileen tako da nije čudno kako se okrenula kriminalu i prostituciji, a za svaku od svojih žrtava je tvrdila kako se radilo o samoobrani zbog pokušaja silovanja. Porota joj nije povjerovala, a 1992. i 1993. godine je osuđena na čak šest smrtnih kazni (posljednje ubojstvo nikada nije priznala) koje su izvršene tek 2002. godine.

Martha Needle

needle

Iako Martha Needle ne spada u isti razred s nekim teškašima na ovoj listi, možemo ju spomenuti kao svojevrsni prototip ženskog serijskog ubojice: tiha, spora i učinkovita! Odrasla 60-ih godina 19. stoljeća u siromašnoj obitelji Južne Australije, već je od djetinjstva je bila na glasu kao nestabilna osoba. Udala se mlada te dobila troje djece, a muža i klince je otrovala arsenom 1891. godine i pokupila lovu od osiguranja. Dobro da još nije dobila i nagradu “Majka godine“! Zatim se zaposlila kod braće Otta i Louisa Junkena te se brzo spanđala s Ottom, na Louisovo opće negodovanje. Hmh, kako ga ušutkati? Naravno, otruješ ga, a kao bonus dodaš i trećeg brata koji je bio totalno izvan svih tih zbivanja! No, medicina je tada već dovoljno uznapredovala pa su za vrijeme autopsije otkriveni tragovi trovanja arsenom, a nakon iskapanja ostataka njezinih prvih žrtava postalo je jasno o kakvoj se luđakinji radi. Ona je, naravno, tvrdila kako je nevina (zanimljivo, Otto ju je cijelo vrijeme podupirao i vjerovao joj), ali sudac nije imao milosti: smrt je bila brza, za razliku od one koju su doživjeli njeni najbliži…

Hélène Jégado

jegado

Najbitnije karakteristike svakog uspješnog serijskog ubojice definitivno su psihopatija/sociopatija, inteligencija i kontrola, a Hélène Jégado je očigledno rođena bez potonje dvije. Ova je francuska sluškinja živjela u prvoj polovici 19. stoljeća, a prve su žrtve pale tamo negdje 1833. godine dok je radila za jednog svećenika. Hélène je tijekom tri mjeseca otrovala ukupno sedmero ljudi, među kojima su bili i svećenik te njezina vlastita sestra, a tragove joj je zgodno prikrila epidemija kolere koja je tada vladala. Sljedeći veliki pokolj dogodio se 1850. godine kada je na isti način riješila nekoliko sluga na imanju na kojem je radila, a tko zna koliko bi njen konačni broj žrtava bio da se nije odala na najgluplji mogući način. Naime, doktoru koji je obavljao autopsiju iz čista je mira rekla da ona nije kriva za te smrti, a kako je ovome to bilo sumnjivo, pokrenuta je velika istraga. Konačni rezultat – giljotina : Hélènina glava = 1 : 0!

Magdalena Solis

magdalena

Ako gledate Game of Thrones i ježite se crvenokose svećenice Melisandre, onda bi vas definitivno bila trta da ste upoznali Magdalenu Solis. Negdje u Meksiku davne 1963. godine nju i njezinog brata kontaktirali su lokalni kriminalci, braća Hernandez, kako bi za njih glumila “Visoku svećenicu Krvi“, reinkarnaciju božanstva drevnih Inka koja bi stanovnicima jednog mjestašca trebala donijeti bogatstvo, plodnu zemlju i zdravlje, a sve u zamjenu za lovu (koju bi braća kupila svaki mjesec). U skladu s drevnim običajima, Magdalena i njezina ekipa bi prinosili ljudske žrtve te ih mučili, tukli, palili i ubijali, a ponekad bi vršili disekcije srca dok su nesretnici još bili živi! Magdalena bi pila ljudsku krv pomiješanu s kokošjom, a vjeruje se kako je na ovaj način ubijeno osmero ljudi. Tko zna koliko bi ovaj krvavi pir trajao da jedan 14-godišnji dječak nije slučajno vidio ritual te o tome obavijestio policiju. Svi su sudionici uhićeni, a Magdalena i njezin brat trenutno odslužuju zadnje mjesece svoje 50-godišnje zatvorske kazne. Naravno, ako su još uvijek živi…

TAGOVIcrna kronika masovni ubojica povijest psihopat serijski ubojica smrt ubojstva žene

Komentiraj