Biznis & Lova

Možeš i ti!

Aside Banners

10 razloga zašto nam je dosta keša i hoćemo samo kartice

Nekoć smo se trampili za krzna i žitarice, nakon toga smo ponešto napredovali pa smo uveli zlatnike i srebrnjake, a nakon toga smo odlučili početi printati papir te oblikovati različite metale kako bismo mogli funkcionirati u svijetu.

Piše , Objavljeno

Prvi put se koncept kartice za kupnju pojavio 1887. godine u utopijskom romanu Edwarda Bellamya nazvanom Looking Backward. Jesmo svi čuli? UTOPIJSKOM, znači da je sve divno i krasno.

Kartice su se prvi put pojavile pedesetih godina dvadesetog stoljeća i napredovale su do današnjih dana, a do 2021. godine se pretpostavlja da će broj kartičnih transakcija nadmašiti gotovisnke.

Vrijeme je za novi model koji i nije toliko novi, neki su ga prihvatili, neki još nisu, svi imaju vlastite teorije o tome što je bolje (gotovina ili kartice), a evo naših razloga zbog kojih navijamo za komad plastike koji nam stvarno život čini lakšim.

Ne moraš trčati do bankomata čitavo vrijeme

Najočitiji.

Kad bi barem svi poslovi pristali na kartično poslovanje, onda nikad ne bismo furali keš.

Kad te netko žica par kuna, možeš iskreno reći “Nemam”

Mirna savjest. Uvijek dobro.

Veliki novčanici trebaju biti stvar prošlosti, izgledaš bolje kad ih ne nosiš

Ma e… Ako staviš podeblji novčanik (bez obzira bio on pun para ili novina kao u Matana iz Prosjaka i sinova) u stražnji džep, tvoj outfit će biti poprilično narušen. Suprotni spol neće imati neometan pogled na tvoju stražnjicu. A i lopovi će znati točno gdje ti je novčanik. Mi vjerujemo u dobro u ljudima i ne strahujemo na svakom koraku, ali treba biti oprezan. I treba dobro izgledati.

Ne furaš utege po džepovima od kojih ti padaju hlače

Nekoć su novčanici bili glomazni jer je trebalo sve te posjetnice potrpati u njega, račune, kovanice, slike najmilijih, sendvič sa sirom da se nađe… Danas, ako odlučiš preći na cash-free ekonomiju gdje samo svajpaš karticu – praktički ti treba samo futrola za par kartica, a čak i u takvima se nađe mjesta za pokoju novčanicu (u slučaju nužde).

Kovanice su još teže, ako ste kao mi i hvata vas blagi napad anksioznosti kad ste na blagajni i želite pobjeći što prije pa dajete stalno krupne novčanice iako u kovanicama imate vjerojatno 123 kune i još par lipa – sve u sitnim žutim. E pa i to je novac.

A kad smo kod blagajni, nema više “Imate li sitnog?”

“Naš seksualni život je naša stvar”.

Negooo… Dođeš u trgovinu i neugodno ti je kupiti samo jednu jedinu stvar jer imaš samo novčanicu od 200 kuna. I onda te tete hejtaju jer nemaš ništa sitnije, ti hejtaš njih jer ti prouzrokuju osjećaj neugode, a zapravo je krivica onog tko vodi poslovnicu jer svoje radnike stavlja u neugodan položaj te im ne ostavlja dovoljno “sitniša” da mogu uredno obavljati svoj posao.

Kupio si samo žvake, a šteta ti razbijati 200 kuna? Daj karticu i nemoj previše brinuti.

Osim…

Kod nas se kartice još uvijek poistovjećuju sa životom na kredit…

Nisu sve kartice kreditne. Znamo čak i bliske (malo starije ljude) koji s prijezirom gledaju kada netko provlači karticu za Snickers. “Imam novaca za Snickers, nemam odobren minus jer ga nisam nikad htio, baba, pusti me na miru…””

Boli te briga za staru školu, provlači karticu gdjegod stigneš.

“Ali hakeri, ali internet, ali to je sve nesigurno…”

Šuti, baba!

Sigurnosni protokoli su sada već takvi da su šanse mizerne da će netko digitalno orobiti tvoj račun. Veće su šanse da će te netko izdžepariti, uzeti novčanice i ostatak novčanika baciti negdje. Volimo kupovati na Internetu sve – od maslaca od kikirija preko poklona za najmilije pa sve do tenisica. Toga vjerojatno ne bi nikad bilo da nema kartica. Za zadnje Reebokice možemo samo zahvaliti Mastercardu.

Ako zaglaviš negdje u svijetu, ne moraš mozgati kako platiti nešto, svi primaju kartice

Osim ako baš inzistiraš na kešu, onda možeš i podići novac s lokalnog bankomata u npr. Barceloni. I nećeš morati mozgati “gdje je mjenjačnica?” jer ćeš dobiti službenu valutu države u kojoj se nalaziš.

Ideš na prvi spoj s nekom djevojkom u kino? Kartica je više kul…

Poslušaj nas. Kartica je najbrži mogući način plaćanja, nema prevrtanja džepova, dejt ti neće zavirivati u novčanik da vidi kakvim novčanicama barataš, sve je u “cloudu” (nemoj to nikad reći, mi se šalimo, nije sve u cloudu), kartica je vrh.

Znat ćeš točno na što je tvoj novac potrošen

Neće biti na kraju mjeseca “Gdje su mi pare otišle”, na izlistanju će ti biti posve jasno gdje i kada je novac “zagubljen”. Na taj način je moguće postati odgovorniji prema vlastitom novcu.

Mi čak i kad idemo na bankomat, uzimamo samo najmanje iznose jer kada imaš novac u novčaniku – bacaš ga kao pijani milijarder. Netko će možda reći da je karticu puno lakše peglati (što je istina, zato ju i volimo), ali nemaš ništa od fizičkog novca. Čak štoviše – više nas boli kada nešto plaćamo novčanicama nego karticom. Što ne znači da ćemo svajpati za novi Playstation 4 bez imalo razmišljanja.

Kad izgubiš keš, nećeš ga više nikad vidjeti

Kad izgubiš karticu (što smatramo da je puno teže), prijaviš u banku i tvoj novac je čitavo vrijeme na sigurnom. Ako ti ovo nije dovoljan razlog, onda ne znamo što je.

Novac košta. I zauzima prostor.

Baš kao što novac zauzima mjesto u tvom novčaniku, jednako tako zauzima i mjesto u skladištima, bankama, svuda gdje se barata s kešom. Čemu vreće pune novca kada je sve moguće imati na malenom komadu plastike? Skupo ga je i izrađivati. Sve se digitalizira, vrijeme je i da novac napravi potpuni zaokret. Osim što ga je skupo izrađivati, sigurni smo da ima i značajan utjecaj na okoliš – printanje novca ne dolazi bez ogromnih otisaka u prirodi.

A tko kaže da i ti ne možeš već od ovog ljeta jednostavnije?

Sa Zabom možeš! Zaba Paket za mlade sadrži kunski tekući račun za studente s beskontaktnom Maestro karticom, kunski žiroračun s Visa Electron karticom, e-zaba, m-zaba, Financijski planer… Maestro beskontaktnom karticom plaćaj na rate, u inozemstvu i on line, i ostvaruj pogodnosti.

zaba_banner

Uzmi Paket za mlade za 0 kuna jer dobivaš brojne usluge koje će ti olakšati svakodnevnicu. Dođi i razgovarajmo što ZABA može učiniti za tebe! >> Saznaj više…

Sponzorirani članak

TAGOVIfinancije novac zaba

Komentiraj