Report

gosti, slomićemo vam kosti

Aside Banners

10 razloga zbog kojih nekad mrzimo goste u skromnom domu

Piše , Objavljeno

Koliko puta ste imali goste – i zamrzili ih u procesu? Vjerojatno previše puta.

cat-334383_960_720

Prije svega disklejmer. Dragi prijatelji, koliko god vi sebi (i meni) bili centar svemira – imao sam puno drugih gostiju osim vas.

Neke stvari su rezervirane za dnevne posjetitelje (kava, parti, druženje, primopredaja), a neke za goste koji ostaju nekoliko dana. Shvatit ćete sami koji su koji jer svi prolazimo iste torture.

Klasika – kad ne znaju otići

Volimo mi goste, neke više, neke manje – ali život je kompliciran i dugačak, a moj HP je ograničen. Nekad su znakovi niskog HP-a tzv. iscprljenosti očiti, a dragi gost nikako da to uoči. Vjerojatno zbog svojih rozih naočala i vječnog optimizma kako su svi na istoj valnoj duljini cijelo vrijeme. Kad najviše ne mogu podnijeti neodlazeće goste? Kad seks s curom visi u zraku, a gosti nikako da oslobode prostor i odjebu u noć.

Rejdž level:

Kad hoće nešto počistiti što ne bi trebali npr. paučinu

Djud, tvoje oči će preživjeti ako izdrže pogled na malo paučine koju nisam stigao maknuti.

Plus…

To je moja paučina i križasti Herbert je moj prijatelj i uništavaš mu dom koji je vrijedno gradio. Kako bi tebi bilo da ti dođe slon i rasturi ti vikendicu?

Rejdž level:


A s druge strane, kad nešto treba baš počistiti kao npr. ZA SOBOM, nema ih nigdje.

Kad odlože čašu, tanjur ili bocu na pod pored sjedećeg elementa

Brate/sestro, zaboravit ćeš i šutnut ćeš to. Ili još gore – ja ću to šutnit, smočit si čarapu i mrzit te u tom trenutku još više. Nisam neprijatelj nereda, ako netko nešto prolije normalnom i općeprihvaćenom upotrebom jela i pila – sve je dobro, počistit ćemo. Ali ako se moglo izbjeći, ne opraštam. Bar dok ne popijemo ono što se nije prosulo iz boce u incidentu.

Rejdž level:

Preskočite politiku

Ovo se više odnosi na goste u childhood domu kad bi rodbina navratila i svađala se o politici, vikala, prolijevala vino, bacala mobitele u zid… Sad imam svoj krib, neću politiku u svoju butigu kutiju. Osim ako je lista top 5 repera. Onda možemo zabijat mobitele u zid ako ne spomeneš Black Thoughta iz The Rootsa.

Rejdž level:

Kad mi diraju radijo!

Kad složim plejlistu za posebne prigode nemoj ju dirati. Sve je poslagano kronološki, sve ima svoju svrhu, život mi je prejadan i zato toliko vremena uložim u glazbu. Onda se pojavi neki pametnjaković koji proskrola plejlistu i sa šeste pjesme pusti pedestreću.

Ili još gore – potpuno izignorira plejlistu i pusti neku pjesmu na Youtubeu.

Ili najgore od svega – započne Youtube parti i pušta viralne klipove. E pa goste nedragi, neka te viralna infekcija svlada da idući moj parti ostaneš prikovan za krevet. Ne kao Denzel u Skupljaču kostiju nego ono… kao Nanny Fine kad mora na spoj pa se razboli i bali.

Rejdž level:

Iako moram priznati – nekim ljudima opraštam diranje mog radija jer znaju cijeniti plejliste i znaju pogoditi raspoloženje ljudi u prostoriji.

Kad su svećenik

Hvala, ne treba svetit, visi mi nad krevetom 2Pacova slika – to mi je dovoljna zaštita od nedaća iz svih svjetova. A moji novci trebaju meni. Živio, rođo.

Rejdž level:

Kad izigravaju žrtve jer moraju zapaliti na balkonu

Tri slova. B M K.

Rejdž level:

Kad otvaraju hladnjak bez pitanja

Nisam točno siguran otkud mi ovaj pet peeve, ali ne volim kad mi gosti diraju hladnjak bez pitanja. Nije da nešto sakrivam, nije me ničega sram, nisam tip koji štedi. Uvijek pitam jesu gladni i žedni ljudi, nabrojim sve što je na raspolaganju čega se sjetim, kažem “pogledaj u hladnjaku”, kad se jede – sve izvadim na stol… Ali random otvaranje hladnjaka? Neće proći.

Isto zapravo vrijedi i za ostale konstrukcije s vratima i/ili ladicama. Viseći elementi u kuhinji, ormari, komode, stolovi… “Otvaranje” je radnja rezervirana samo za mene u mom kribu.

Rejdž level:

Ako je prva stvar za koju pitaju WiFi password

Oke, nekad trebaš taj password odmah, pogotovo nakon dugog puta iz drugog dijela Hrvatske ili svijeta, ali ako je prva stvar kad sjedneš “koja ti je šifra?”, možeš bez beda ispratit se sam ispred zgrade i tamo uhvatit moj internet.

Zato mi je password “polizhimipatikazhem”.

Rejdž level:

Ako su gosti na par dana, a ne namještaju krevet i ne peru suđe nikad

Brate, ako me poznaš, znaš koliko se ježim na pranje suđa i dodir mokre kože i porculana. Jedemo par puta dnevno, bar jednom u dva dana operi to.

Rejdž level:

Shout out svim ljudima koji operu to suđe iako imam samo hladnu vodu.

Kako riješiti probleme s gostima?

Pozivaj samo drage ljude – kojima možeš otvoreno reći što je okej, što nije.

Štefanu s razmjene koji je i na razmjeni smarao nemoj odgovoriti na poruku “mogu li doći posjetiti Zagreb?”.

Ne trebaš pristati na dolazak gostiju zbog pristojnosti. To je tvoj dvorac i ti si njegov kralj.

Uvijek se možeš naći s ljudima negdje vani – tad možeš otići kad god želiš.

Većina ovih problema završi ili s raščišćavanjem situacije s gostima (najbolje rješenje) ili udaljavanje i rezanje svih veza s njima, preseljenje, mijenjanje broja telefona, brisanje profila na društvenim mrežama i zakonska promjena imena koje ti ja majka dala.

Kad smo maknuli s puta sranja koja nekad svi moramo trpiti…

Hvala svim ljudima dobra srca koji:

– dođu s osmijehom
– donesu sitnicu kao što je USB s finskim hip hopom sripanim s Youtubea u prelošoj kvaliteti. Nisu potrebne stvari i pokloni, samo je lijepo znati da se toliko unaprijed veseliš dolasku u moje skromne odaje da si pripremio/la sitnicu
– donesu čokoladu koja je bila namijenjena meni, ali su se putem zaželjeli slatkog pa smo dobili pola čokolade. Još uvijek mi je to najdraža čokolada. Ostalih cijelih koje dobiješ, tih se rijetko sjećaš. Napomena budućim gostima: nemojte mi donijeti napola pojedenu čokoladu, samo je jednom slatko
– ako ostaju prespavati, ustanu ranije i naprave svima kavu. Ili dopuste meni da napravim kavu jer ju stvarno volim raditi.
– su nezahtjevna i fleksibilna ekipa bez “u minutu” isplaniranog druženja, a opet – ekipa koja će se pokrenut na vrijeme iz stana da stignemo na početak koncerta
– iskreno budu impresionirani s mojom žaruljom kojoj mogu promijeniti boju s Android aplikacijom
– su oduševljeni sa Šarkijem, međimurskim goničem robova koji vija rep kad mu netko pokloni pažnju
– pobrinu se za ručak ili večeru: pomognu s pripremom ili odluče jesti vani ili, najdraže od svega, ne kukaju 2 dana kako će napraviti ručak nego ga bez pitanja naprave – da bude fino i toplo taman kad stignem s posla
– mi banu pa napravimo zajedno neke dobre uspomene.

TAGOVIautorski gosti hejt

Komentiraj