Report

mdma prodrma

Aside Banners

MDMA liječi veze i poboljšava seks, a evo i zašto

Piše , Objavljeno

Znači, imamo frenda koji nam je rekao da trava napaljuje i da je napušeni seks vrhunski, a onda nam je rekao da mu je MDMA izliječila vezu.

mdma

Šalu na stranu, nije frend nego frendica. No nećemo o njoj jer je poznata hrvatska glumica. Bitnije je što je rekla jutro poslije, a poklapa se potpuno s onim što smo vam napisali nedavno o MDMA kao lijeku u psihoterapiji.

Poznato je kako je MDMA droga ljubavi bez prevelikih psihodeličnih učinaka na ljudski mozak, a glavno joj je svojstvo razbijanje emocionalnih barijera i stvaranje dubokog osjećaja intime, odnosno otkrivanja zatomljene intime (ne nužno seksualne). Kao takva, otvara nam put do središta nas samih, ali i pokazuje direktan put do naših srca i mozga osoba s kojom smo odlučili podijeliti divno iskustvo.

Nipošto nije novo da ova droga već pola stoljeća utječe na međuljudsku povezanost. Štoviše, do osamdesetih se koristila za liječenje trauma, stresa, problema u vezi i braku, ali tek je posljednje desetljeće američka FDA ozbiljnije počela razmatrati potencijalne legalne primjene ove droge koja je pri vrhu najzabranjenijih. I dok MAPS, također o kojima smo pisali, provodi istraživanja u medicinske svrhe, ponajprije za liječenje anskioznosti i PTSP-a, mnogi ‘slobodni istraživači testiraju primjene MDMA u PR-u, ekonomiji i menadžmentu društvenih mreža, točnije u intimi jer ona nije nužno seksualne prirode. Ova droga upravo im pruža priliku da sami sebi otkriju pravu osobnost, a zatim i drugima pored sebe koji nas potiču na razmatranje i potom rušenje emocionalnih barijera i zidova podignutih iz lepeze razloga. Oni nas upravo čine teškima i manje samopouzdanima, a kroz umjetnu ljubav koja zapravo i ne mijenja svijest nego percepciju o sebi, pronalazi se put do pravih sebe i otvaranja srca sami za sebe: MDMA omogućuje da sami sebe prihvatimo s nizom prirodnih mana i nesavršenstava.

Psihijatri, psiholozi i psihofarmakolozi dugo su zajedno radili na mehanizmima i metodama rada ove sve popularnije droge za koju se predviđa skora legalizacija u medicinske svrhe diljem svijeta. Ona radi prema principu kategorizacije uspomena u prikladne sekcije mozga kako se ne bi sukobljavale sa sadašnjošću i tako je ometale. Korištenjem MDMA sve se te uspomene mogu ponovno osvijestiti puno jasnije i preciznije nego u trezvenom stanju, ali bez traumatičnog i stresnog prolaženja kroz iskustvo koje ‘spremaju’. U romantičnim kombinacijama to znači odlične stvari: kroz taj proces dolazi do jačeg djelovanja serotonina, dopamina i norepinefrina. Taj nas koktel čini sretnijima do razine euforije, ali i osjetljivosti na drugu osobu što psiholozi smatraju fantastičnim u današnjem vremenskom kontekstu gdje je intima vrlo seksualizirana i gdje se gubi ljudski moment i time postajemo samodopadni i arogantni. Drugim riječima, ne damo na sebe, ne damo do sebe i ne damo dalje sebi kao posljedica toga. Korisnici MDMA time seks stavljaju u drugi plan, iako ga ne zanemaruju, a konzumacijom ove supstance otkrivaju razloge kompatibilnosti u vezama.

Američki znanstvenici i UN-ov ured za Droge i zločin procjenjuju da je u Americi 2.6 milijuna konzumenata MDMA, a od toga je 2.5 milijuna njih u dobnoj kategoriji 14-34 gdje se zbog nje redefiniraju stavovi prema vezama, ali i dosadašnje društvene predrasude i stereotipi koji su žene prikazivali kao osjetljivije i osjećajnije. Time muškarci postepeno otvaraju sebe prema partnerima, prijateljima i, doista rijetko, roditeljima, otklanjajući tako potrebe i pritisak da budu zatvoreni i bezosjećajni. Dakako, konzervativci i mogi republikanci ne bi se složili.

Dakako, sve to utječe na gledanje na seks u pozitivnom smislu što potvrđuje i studija “Intimate Insight,” iz 2015. koja kaže u znanstvenom časopisu Journal of Psychopharmacology da se ljudi kroz razgovor s njima prisnim ljudima mijenjaju jer se osjećaju sigurnije u sebe i ugodnije prema svojim mislima. No ni to nije potpuno novo otkriće jer se MDMA do kraja sedamdesetih koristila i kod bračnog savjetovanja i pomoći nako čega su partneri ili bili prisniji nego ikad prije ili su raskrstili shvativši da vole nekog sasvim drugog, u rjeđim slučajevima. Nažalost, nekoliko smrtnih slučajeva poznatijih osoba dovelo je do zabrane supstance iako se pokazalo u istragama i obdukcijama da do smrti nije dovela ova droga niti njezin utjecaj jer naprosto ne potiče agresiju kao što ni nema smrtonosno djelovanje osim u pretjeranim količinama. Dakako, oni koji je zlouporabljuju doveli su je na crnu listu zbog nemogućnosti zavođenja u trijeznom stanju. Ostatak klupske/party priče zaključite sami…

Američki institut i dalje upozorava da je MDMA rizična droga jer osim što se na ulicama prodaje u različitim kombinacijama i smjesama, fizički zna dovoditi do hipertenzije, pothlađivanja ili čak zatajenja bubrega. Hipertermija ili pothlađivanje uzrokovano kardio-vaskularnim smetanjama i poremećajima može biti i fatalna.

Ako vas ne ubije slomljeno, onda će vas ubiti nadroksano srce.

TAGOVImdma seks veze

Komentiraj