Report

Ajmo naši

Aside Banners

3 stadiona na kojima hrvatska nogometna repka traži sreću na Euru 2016.

Piše , Objavljeno

Europsko nogometno prvenstvo se održava u Francuskoj, a Hrvatska će tražiti sreću u grupi na ova tri divna stadiona.

 

Park prinčeva, Paris

shutterstock_381525709

Na Parku prinčeva igramo prvu utakmicu protiv Turske. Sigurno će biti teška utakmica koja će postaviti ton za ostatak prvenstva. Ono što je Hrvatska bila 1998. godine, to je Turska bila 2002. – treća na svijetu, ali nakon toga ni jedni ni drugi se nisu pretjerano iskazali. Još ćemo tražiti osvetu za 2008. i gol Turaka u produžecima, manje od minutu nakon Klasnićevog.

Park prinčeva je dom Paris Saint-Germaina od 1973. godine, a kapacitet mu je 48,712 mjesta koja su tijekom sezone uglavnom popunjena zbog arapskog keša ulupanog u obnovu ekipe. Tijekom sezone navijače vesele Zlatan, Verratti, Di Maria i društvo, a sad će Parižani imati priliku svjedočiti i Euru.

Parc des Princes - Tribune Borelli.jpg
By TopfmodelOwn work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=30152115

Stadion je bio francuski nacionalni stadion sve do 1998. godine i izgradnje Stade de Francea koji se također nalazi u Parizu, a osim nogometnih na njemu se održavaju i utakmice rugbya.

Park prinčeva se nalazi blizu Roland Garrosa, a upravo na tom stadionu smo 1998. godine pobijedili Kluiverta, Seedorfa i Davidsa te osvojili broncu. Nešto čime se i danas dičimo i nešto što nismo opravdali na nijednom natjecanju poslije. Tko zna, možda nam je Francuska sretan domaćin.

Stade Geoffroy-Guichard

Protiv Češke igramo 17. lipnja na stadionu St. Etiennea – stadionu opremljenom s 2600 kvadratnih metara solarnih ćelija. Ekološki stadion za uništenje reprezentacije čiji nam turisti zagađuju obalu u sezoni. Nema više Nedveda i diva Kollera, a Rošicky ne igra kao prije deset godina u Dortmundu, ovo nam je šansa.

Izvor: <a href=

Geoffroy-Guichard je već proživio jedno Europsko prvenstvo davne 1984. godine, a često mu mediji i navijači tepaju nazivajući ga “Zeleni pakao” – aludirajući na boje AS Saint-Etiennea.

Stadion je otvoren 1931. godine. Građen je “engleskim stilom” – što znači da nema gledališta u kutovima nego su tribine razdvojene. Vlasnici kluba su 2009. godine željeli izgraditi novi stadion, ali naposljetku je u dogovoru s vlastima dogovorena renovacija postojećeg stadiona.

Matmut Atlantique, Bordeaux

Bordeaux Larnaca Nouveau Stade 4.jpg

By Fantafluflu – Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=42001174

Posljednji susret nas čeka protiv Španjolaca 21. lipnja u Bordeauxu. Da se itko sjetio pozvati Gregorya Sertića imali bi na terenu domaćina. Nakon puno drame Sertić navodno smije zaigrati za Hrvatsku, napokon, po prvi put sa 26 na leđima (i godina 26 i brojem 26). Nažalost, ove sezone je Sertić imao katastrofalnu ozljedu križnih ligamenata i teško da će uhvatiti formu potrebnu za Čačićev poziv. A i gužva je u veznom redu hrvatske reprezentacije.

Stadion je dizajnirala ista tvrtka kao i Bayernovu Allianz Arenu, stadion se zvao Nouveau Stade de Bordeaux (ili Novi stadion), ali zbog sponzora je nazvan Matmut Atlantique. Na tribine stane 43 tisuće gledatelja.

By PA (Own work) [CC BY-SA 4.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)], via Wikimedia Commons

By PA (Own work) [CC BY-SA 4.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)], via Wikimedia Commons

Hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji želimo sreću u skupini Eura, a ako prođemo – pišemo članak i o ostalim stadionima.

TAGOVIbarcelona europsko prvenstvo modrić nogomet rakitić real stadioni

Komentiraj