Report

Zlata vrijedni savjeti

Aside Banners

4 malena, ali bitna trika koji će znatno povećati vaše šanse da dobijete posao

Mnogi se nalaze pred zidom kada se govori o pronalasku posla jer jednostavno ne dobivaju niti priliku proći među užu konkurenciju. Taj bi problem mogao biti itekako lako riješiv!

Piše , Objavljeno

Rijetko tko se nije našao u problemu kada je došao trenutak da se po prvi put zaposli ili nađe novi i bolji posao. Šalješ na stotine i stotine prijava, no uspjeh je ako dobiješ odgovor, a kamoli ako te netko stvarno i pozove na razgovor. Nije ti jasno zašto ti ne ide? Jesi glup? Nisi, završio si taj prokleti fakultet, imaš solidno znanje i želiš ga iskoristiti! Jesi lijen? Nisi, želiš raditi i zaraditi svoju lovu, kupiti neki autić, možda dignuti kakav kredit za stan i postati svoj čovjek! Jel smrdiš? Možda malo, ipak si nezaposlen, ali kako oni tamo to znaju?!

Ne, problem nije u tebi. Problem je u velikoj mjeri u tvojoj prijavi za posao. Naime, stručnjaci tvrde kako ekipa koja zaprima i pregledava prijave za posao na svaku od njih u 80% slučajeva potroši najviše 6 sekundi vremena, a fokus im je na imenu onoga koji se prijavljuje, naslovu, njegovoj sadašnjoj poziciji, prošlom poslu i stupnju i vrsti edukacije te vještinama. Sve ostalo je bijeli šum i većina glavonja to niti ne pročita, a cilj svakoga tko šalje svoj CV bi trebao biti da maksimalno iskoristi tih nekoliko sekudni koje će vjerojatno dobiti. Ovih par trikova bi svakako mogli pomoći!

Pazite da naslov bude sažet i informativan

posao

Ono što svakome prvo zapne za oko je naslov, bilo da se radi o novinskom članku, knjizi ili prijavi za posao. Naslov je vrlo često razlog hoće li se zainteresiranoj stranci zadržati taj interes ili će jednostavno odbaciti štivo i krenuti dalje. Kada se govori o prijavi za posao, u naslovu treba pokriti što više vaše osobnosti i skilla u što manje riječi i formulirati sve to tako da ispadne maksimalno pozitivno za vas. Recimo da se prijavljujete za posao računovođe u banci i želite da se vaša prijava istakne među 500 drugih koje će sigurno stići na adresu poslodavca. “Motivirani ekonomist sa petogodišnjim iskustvom u računovodstvu” je nešto što bi vam moglo dati koji broj prednosti ispred običnog “Prijava za posao” ili sličnih generičkih naslova, jer jasno ističe tko ste, koje vam je iskustvo i za koju se poziciju natječete u svega sedam riječi!

Istaknite svoje vještine na početku

posao 1

Skromnost možda je vrlina, ali nikako kada se govori o prijavi za posao. Iskustvo je bitno, ali daleko su bitnije vještine koje potencijalno možete pružiti svom budućem poslodavcu. Niti jedna od njih nije dovoljno mala i nebitna, ali ipak treba paziti da se ne pretjera kako sve to ne bi izgledalo previše lažno i izmišljeno. Veliki je plus ako se dodaju neki konkretni primjeri kako ste na prijašnjim radnim mjestima uspjeli unaprijediti posao koristeći te svoje vještine, primjerice, kako je vaša sposobnost snalaženja u stresnim situacijama uspjela firmi uštedjeti milijun kuna kada je netko negdje nešto zabrljao. Ono što je svakako ključno jest vještine istaknuti na samom vrhu prijave za posao, nikako na kraju, kako mnogi to čine. Nije ovo jedna od onih situacija kada se šećer ostavlja za kraj…

Kreativnost je dobra, ali pretjerivanje nije

posao 2

U posljednje smo se vrijeme nagledali primjera kada je ekipa pokušala isfurati nešto novo, originalno i kreativno u vidu prijave za posao, a njihov se trud na kraju i isplatio. Na žalost, ovakva forma je uglavnom ograničena na kreativne poslove (tipa, marketinške agencije ili audio-vizualne platforme), dok na poslovima tipa banke ili farmaceutska industrija takve stvari teže prolaze. To ne znači kako ne biste trebali pokušati napraviti nešto malo drugačije od standardnog, ali treba paziti da se ne pretjera te da informacije koje su bitne i dalje budu vidljive i jasne u onih šest ključnih sekundi. Možda nekakva zanimljiva infografika nije loša ideja, ali 16 različitih boja, 5 fontova i opći kaos na 7 stranica prijave za posao može samo štetiti!

Objasnite moguće zabrinjavajuće točke

posao 3

Završili ste fakultet prije 3 godine, a u tom periodu se ne možete pohvaliti niti jednim stalnim poslom ili bilo kakvim poslom u struci? Nikako nemojte zanemariti ovu boljku, jer neću ju zanemariti niti onaj koji čita vašu prijavu. Na svu sreću, ovu manu možete vrlo lagano pretvoriti u prednost tako da ukratko objasnite što ste radili u tih tri godine. Možete i lagati, uopće nije problem, jedino je bitno da ne ispadne kako ste svo to silno vrijeme proveli u gaćama na kauču trateći život na smeće poput The Walking Deada. Volontiranje je uvijek dobra fora, online tečajevi kojim ste usavršavali znanje jako lijepo izgledaju u CV-u, možda ste putovali svijetom i upoznavali druge kulture, možda ste radili na nekim svojim projektima… mogućnosti je mnogo, a svaka od njih izgleda mnogo bolje od obične praznine!

TAGOVICV posao poslodavac prijava za posao trikovi

Komentiraj