Report

Zaobilazimo u širokom luku

Aside Banners

5 jezivih i potpuno napuštenih gradova duhova u kojima nikako ne bismo htjeli prenoćiti

Možda se čini pomalo nestvarno, ali postoje gradovi na ovoj planeti koji su nekoć vrvili životom, a sada su potpuno napušteni. I jezivi do svog zadnjeg kamenčića.

Piše , Objavljeno

Ima nešto uistinu fascinantno i gotovo poetski tragično u hrpi betona i metala koji je nekoć bio dom tisuća i tisuća ljudi, a sada je samo napuštena i jeziva uspomena na vječnu čovjekovu potrebu ili nuždu da se seli sa jednog mjesta na drugo. Bilo da se radi o prirodnim ili ljudskom rukom stvorenim katastrofama ili jednostavnoj nemilosti svijeta i vremena u kojem živimo, nekoliko je velikih ljudskih naseobina tijekom posljednjih 100 godina pretvoreno u gradove duhova, a ovih pet se posebno ističe jezom koja izbija čak i iz njihovih fotografija. A što bi tek bilo da tamo moramo provesti samo jednu večer?!

Pripyat – Ukrajina

pripyat 2

Arhetip za svaki drugi grad duhova je svakako Pripyat, mjesto u Ukrajini blizu granice s Bjelorusijom, koje je dugi niz godina bilo poznato po tome što se u njegovoj blizini nalazila nuklearna elektrana Černobil. Gotovo 50 tisuća njegovih stanovnika je uglavnom radilo u i oko elektrane, sve do kobnog 26. travnja 1986. godine, kada je u prvoj velikoj (i do sada, hvala bogu, i dalje najvećoj) nuklearnoj katastrofi došlo do curenja jednog od reaktora i ogromnog uništenja kojem je jedna od posljedica bila zagađenje u krugu od 100 tisuća kilometara kvadratnih okolne površine. Dio radijacije je stigao čak i do nas, a i dan-danas je uglavnom zabranjena bilo kakva aktivnost na udaljenosti od 2 600 kilometara od elektrane. Naravno da tamo više nitko ne živi (i po sudu znanstvenika, neće moći narednih 20 tisuća godina), ali se može dobiti turistička propusnica na jedan dan ili možeš biti te “sreće” da si jedan od radnika koji vrše određene popravke u onih nekoliko dana svakih par mjeseci, kada je to moguće.

Otok Hashima – Japan

hashima

Nekoć je otok Hashima, znan i kao Battleship Island iliti Gunkanjima, bio dom za oko 5 000 radnika koji su iskopavali ugljen iz podvodnih rudnika (nismo ni znali da se to radi) i obitavali na tom skučenom kamenu koji oblikom podsjeća na ratni brod, ali kako se industrija ove velike azijske države prebacila na druge vrste goriva, 1976. godine dolazi do zatvaranja rudnika i rapidnog iseljavanja svog preostalog stanovništva. Danas je pak Hashima potpuno napuštena, a jedini svjedoci su hrpe betona i metala koji su nekada bili nečiji domovi, alati i oprema. Teško je reći hoće li se život ikada i na koji način vratiti na ovo mjesto, a do tada može poslužiti eventualno kao izletište nekog urbanog avanturiste ili lokacija za snimanje akcijskih filmova, što je i bio 2014. godine u blockbusteru Skyfall.

Varosha – Cipar

varosha

Ne tako davno, Varosha je bila pravi mali raj na Zemlji i turističko središte koje je privlačilo najveće tadašnje zvijezde, od Elizabeth Taylor do Brigitte Bardot. Luksuzni hoteli s raskošnim bazenima i elitnim noćnim klubovima su upotpunjavali vizure beskrajnih pješčanih plaža, a svatko tko je značio išta u svijetu zabave, morao je tamo provesti barem koji dan svojeg godišnjeg odmora. No na Cipru stvari nisu mogle dugo biti bajkovite, a sukobi između Turaka i Grka su kulminirali 1974. godine kada su turske vojne snage upale u Varoshu, zauzele ju i doslovno protjerale svo stanovništvo. Od tada je to mjesto svojevrsna siva zona, totalno napuštena i nenaseljena, ograđena i štićena od strane vojske te sa svim nekadašnjim sjajom koji je ostavljen zubu vremena da ga nagriza. A nekoć je bio tako sretno mjesto…

Fordlandia – Brazil

fordlandia

Iako zvuči kao ime nekakvog bizarnog zabavnog parka u kojem su Fordovi automobili glavna atrakcija, Fordlandia je zapravo eksploatacijski projekt kojem je jedini cilj bio i ostao izrabljivanje prirodnih bogatstava i napaćenih lokalaca usred brazilske prašume. Zapravo se radi o velikom postrojenju i pripadajućem naselju koje je 1928. godine izgradio Henry Ford, a koje je njegovo rastuće carstvo trebalo snabdijevati ogromnim količinama gume. Vrlo brzo su se pojavili i prvi veći problemi nakon sukoba bijelaca i lokalnih nadničara, a kada je plantaže pogodila bolest drveća koje je davalo sirovinu za gumu odlučeno je da se postrojenje napusti, a radnici isele iz svojih naseobina. Cijela je priča završena 1945. godine kada je Fordov unuk prodao imanje za upola manju cijenu, a danas tamo i dalje stoje podsjetnici jednog davnog vremena kada je kapitalizam tek počeo iskorištavati i gaziti malog čovjeka.

Pyramiden – Norveška

pyramiden

Još jedna tužna priča o nekadašnjem gigantu koji je morao potpisati kapitulaciju pred neumoljivom drobilicom vremena i napretka te sada zjapi prazniji od saborskih klupa u blagdansko vrijeme. Pyramiden, rudarski gradić koji je dobio ime po monumentalnoj obližnjoj planini u obliku piramide, od Švedske je 1927. godine je kupio tadašnji SSSR te tamo krenuo s velikim biznisom iskopa ugljena. Na vrhuncu njegove moći, Pyramiden je imao 1 200 stanovnika koji su uglavnom radili u i oko rudnika, a čak i dok je bilo posla, ovo je mjesto izgledalo kao doslovno najveća depresija na svijetu. Ono što ga je s vremenom dotuklo jest bio polagani prelazak s ugljena na druge izvore energije (nešto što neki kod nas očito još uvijek ne razumiju, hint: Plomin), a 1998. godine je naselje u potpunosti napušteno. Danas tamo možemo vidjeti eventualno pokojeg zalutalog polarnog medvjeda i nekog naivnog turista, a iako Rusi žele od Pyramidena napraviti turističko središte, nekako sumnjamo kako će im to stvarno i uspjeti!

TAGOVIfordlandia grad duhova horor jezivo napušteni grad pripyat pyramiden varosha

Komentiraj