Report

kako to

Aside Banners

5 najzanimljivijih nikada riješenih misterija – da nam je bar riješiti ovaj sa slučajem nestalog keša

Piše , Objavljeno

Svijet je preplavljen fascinantnim pričama i misterijima koje nemaju objašnjenje. Ali neke priče toliko prkose zdravom razumu da su plodno tlo za sve nadrealiste i obožavatelje teorija urota. Odlučili smo izdvojiti neke od najznačajnijih neriješenih misterija ikad pa budite spremni provesti cijeli dan razmišljajući o njima. Nema na čemu.

1. Loch Ness

Loch Ness čudovište, od milja zvano Nessie ili Ness, službeno je čudovište Škotske, navodno viđeno kako povremeno vreba iz jezera u Škotskoj visoravni. Pojava čudovišta se prvi put spominje 1933. godine i od tada priča samo dobiva na popularnosti.  Videozapisi i fotografije preplavile su internet, no u doba photoshopova i hoaxa teško ih se može verificirati.

Ako čudovište doista vreba među vodama Loch Nessa, najvjerojatniji kandidat je preživjeli pleziosaur – izgubljena životinja iz nekih drugih vremena. Fosili pleziosaura prvo su pronađeni 1820-ih, a znanstvenici vjeruju da su postojali u kasnom trijaskom razdoblju, pred gotovo 205 milijuna godina.

Može li ovo biti naš Nessie? Iskreno nemamo pojma. U ovom trenutku sve je stvar nagađanja dok god znanost napokon ne dokaže ili opovrgne ovu dugotrajnu misteriju.

scotland-2647221_1920

2. Stonehenge

Ova fascinantna kamena tvorevina nalazi se u Wiltshireu u Engleskoj, a znanstvenici procjenjuju kako je izgrađena između 3000 pr.Kr. i 2000 pr.Kr.  To su utvrdili zahvaljući nekim testovima koje su radili na kamenu.

stonehenge

Iako Stonehenge na svom mjestu stoji praktički oduvijek, mi nismo ništa  bliže razumijevanju toga što je taj spomenik zaista, tko ga je sagradio, pa čak ni kako. I onda kažu da smo sada pametniji nego ikad u povijesti.

Postoje doduše neke teorije kao ta da se radi o groblju s obzirom da su ljudski ostaci pronađeni na mjestu, ali čak ni to nije dovoljno konkretno. Trenutno Stonehenge postoji u nekom zanimljivom prostoru gdje znanost susreće teorije pop kulture. Vjerojatno nikada nećemo znati zašto je ovaj lijepi, ali rudimentarni spomenik izgrađen.

3. Aluminijski klin

1974. godine radnici u Rumunjskoj pronašli su tri različita objekta zakopana 10 metara duboko u pješčanom rovu. Za dva su utvrdili da se radi o kostima izumrlog sisasvca koji je živio prije 80.000 godina. Kul.

Screenshot_26

Ono što šokira je treći pronađeni objekt: aluminijski klin. Problem je u tome što je aluminij metal kojeg čovjek koristi tek zadnjih 200 godina, a i nema razloga biti smješten tamo gdje su pronađene kosti. Nagađalo se kako je sjekira možda podmenuta u moderno doba, no dva neovisna laboratorija su potvrdila da je artefakt star 250.000 godina. Prema dosadašnjim arheološkim nalazištima, u to vrijeme ljudski rod nije znao niti izbušiti rupu u kamenu.

Iz tog razloga mnogi ljudi smatraju kako je ovaj komad aluminija dokaz posjete vanzemaljaca, a oni kreativniji čak spominju i putovanje kroz vrijeme. Mogućnosti su beskrajne.

4. DB Cooper

Bilo je to 24. studenog 1971. kada je tajanstveni muškarac, poznat samo kao DB Cooper, oteo zrakoplov Boeing 727 s kućnim padobranom na leđima. Čovjek je uspio ukrasti 200.000 dolara u gotovini, što je ekvivalent više od milijun dolara danas. Nakon toga Cooper nije čekao da zrakoplov sleti, umjesto toga iskočio je iz aviona svojim home made padobranom i svijet ga više nikada nije vidio ni čuo.

db cooper

Ovo je jedini otvoren slučaj u povijesti američke zrakoplovne organizacije. Cooperov zločin bio je toliko uspješan da je drastično povećao razinu sigurnosti u zrakoplovstvu što je rezultiralo podrobnim provjerama na koje smo danas već navikli.

Nekoliko je zločinaca od tada pokušalo ponoviti to što je Cooper učinio, ali nikome nije pošlo za rukom. Toliko je bizarno da recimo da vidimo tu scenu u James Bondu bi vjerojatno ko9mentirali ma ziher, pretjerali ste.

5. Atlantida – izgubljeni grad

atlantis-658490_1280

Postoji li neki grad poput Atlantide koji je stekao toliko slave, a da potencijalno ni ne postoji? Atlantida je legendarni, moćni grad koji se nalazi u svim Platonovim djelima. U pop kulturi Atlantida je dom sirena i tehnologije koja je bila daleko ispred svog vremena. Platon je pisao kako je Atlantida napala Atenu i izgubila. Ubrzo nakon toga grad je potopljen i nestao s lica Zemlje.

Budući da je Platon  bio prava osoba, postoji vjerovanje da govori istinu o Atlantidi, međutim znanstvenici i istraživači nisu uspjeli pronaći mjesto na kojem je Atlantida navodno postojala.

atlantis

Vjerujemo li da je Atlantida stvarno bila neki polu-magični grad? Ne baš, ali vjerojatno je postojala. Znanstvenici vjeruju da je mogla biti na otoku Santorini koji je potonuo kada je vulkan eruptirao.

A mi se samo možemo pomiriti s tim da neke stvari nikada nećemo znati.

 

 

 

TAGOVIatlantida loch ness misteriji stonehenge

Komentiraj