Report

Bolje pronađite drugu rutu

Aside Banners

6 najopasnijih svjetskih prometnica kojima se nikako ne biste smjeli voziti

Ako ćemo biti iskreni, na svakoj cesti možete stradati. Ipak, ako gledamo statistiku, na ovim su prometnicama šanse za to daleko veće!

Piše , Objavljeno

Sudeći po svakodnevnim vijestima, naše prometnice nikako nisu najsigurnije mjesto na kojem biste se željeli naći. Nije to ništa neobično te je zapravo statistički i očekivano s obzirom na broj automobila koji svakodnevno prolaze njima, a znatno bolja situacija nije niti u ostatku razvijenog svijeta. Jednostavno se moramo naviknuti na to da će na 10 milijuna ljudi svakog dana barem jedna osoba poginuti na asfaltu. Ipak, to je i dalje sasvim prihvatljivo i nešto s čime se može živjeti. S druge strane, na bilo kojoj od ovih šest opasnih svjetskih prometnica (naravno, ne računaju se prometnice u ratnim zonama) šanse za preživljavanjem drastično opadaju, pa ako se ikada nađete u situaciji da morate prolaziti njima… bolje ih zaobiđite!

Cesta North Yungas – Bolivija

The North Yungas Road

Poznata u narodu i kao Cesta smrti, North Yungas se s pravom smatra jednom od najopasnijih prometnica na svijetu, koja godišnje u prosjeku odnese preko 200 ljudskih života. Izgrađena je 30-ih godina prošlog stoljeća uzduž neugodnog planinskog masiva, uglavnom nije asfaltirana, nema rasvjete niti zaštitne ograde, a na dijelovima je toliko uska da jedva može proći jedan automobil. Iako je pogled spektakularan, jedan krivi potez znači i strmopižđenje niz 500-600 metara visoku padinu, a to je iskustvo koje rijetko koji srećković može preživjeti. Ipak, ova je cesta posljednjih godina vrlo popularna kod ljubitelja ekstremnih sportova koji se bajkovima spuštaju po cijeloj njezinoj 60-kilometarskoj ruti… i tako vrlo vjerojatno doprinose smrtonosnoj statistici!

Cesta Luxor-al-Hurghada – Egipat

egipat

Nema ništa ljepšeg nego voziti se po cesti očekujući kako će te svakog trena opljačkati i ubiti bande ili raketirati neka od mnogih terorističkih skupina, a upravo je to svakodnevica na prometnici koja povezuje egipatska turistička središta Luxor i Hurghadu. 480 kilometara duga trasa nema naseljenih mjesta, benzinskih postaja, trgovina niti ičega što bi barem malo nalikovalo na civilizaciju, a ukoliko se baš mora, preporučljivo je voziti njome u koloni štićenoj od strane vojske ili policije. Lokalci pak ovom cestom voze pod punim gasom i bez stajanja, a po mraku uglavnom ne pale svjetla kako ne bi otkrili svoj položaj. I onda to zovu turističkim rajem…

Autocesta Eyre – Australija

australija

Dobro je poznata činjenica kako te u Australiji može ubiti doslovno sve, od autohtonih životinja do vremenskih (ne)prilika, ali izgleda kako je na tom surovom kontinentu i dosada smrtonosna. Autocesta Eyre, koja povezuje Zapadnu i Južnu Australiju, se proteže na impresivnih 1 600 kilometara, a najveća opasnost leži u tome što na toj trasi jednostavno nema ničega! Postoji dio od nekih 150 kilometara koji je doslovno ravna cesta bez ijednog skretanja ili raskrižja, a jedino što te okružuje su beskonačne ravnice s niskim raslinjem. U takvim uvjetima vrlo brzo postane dosadno, mozak lagano ode na pašu i onda se itekako lako dogode sranja čim se pojavi nešto neočekivano, poput izlijetavanja divljih životinja ili abruptne željezničke pruge. A nije nimalo teško niti baciti laganu čorkicu te se probuditi na krovu svog automobila!

Avenija Commonwealth – Filipini

avenija

Avenija Commonwealth u filipinskom gradu Quezonu se na prvi pogled čini sasvim normalnom, ali oni koji su se imali prilike voziti ovom 8-tračnom cestom kažu kako je to iskustvo na koje te ništa ne može pripemiti i koje se ne zaboravlja tako lako. Deseci tisuća automobila, motora, bicikala i pješaka tako prolaze ovom autocestom bez ikakve prometne signalizacije ili oznake traka, tako da je bahato preticanje, ubacivanje, naglo kočenje i slična aktivnost nešto što je sasvim normalno. Upravo zato na ruti dnevno ima barem 5-6 prometnih nesreća, a iako su to uglavnom lakši sudari, tu i tamo se nađe poneki pacijent koji si zabrije da igra Carmageddon i napravi sranje koje paralizira cijeli grad.

Cesta Atlantic Ocean – Norveška

norveška

Kažu kako je cesta Atlantic Ocean, koja povezuje nekoliko otoka u norveškom arhipelagu, jedna od najljepših cesta na svijetu, ali je ujedno i jedna od najopasnijih. Moderna je to prometnica izgrađena po najvišim standardima i sa savršenom signalizacijom, ali ono protiv čega se ne može su nemilosrdni vremenski uvjeti. Uragani, jaki vjetrovi i valovi od po nekoliko metara ju dobrim dijelom godine čine gotovo pa neuporabljivom za vožnju, a loša vidljivost i hladno norveško more koje se prelijeva na samu cestu predstavljaju opasnost koja uzrokuje hrpetinu prometnih nesreća svake godine. Izgleda kako svaka ljepota dolazi s nekom cijenom…

Autocesta Dalton – Aljaska, SAD

dalton

Uvjeti na Aljaski su sve samo ne idealni za vožnju, a čak i relativno razvijeni SAD može malo protiv surovosti prirode. Autocesta Dalton povezuje gradove Fairbanks i Deadhorse (koji leži na obalama arktičkog oceana) i duga je impresivnih 666 kilometara (znakovito?), a osim što je uglavnom teško provozna za bilo kakvo prometalo osim posebno opremljenih kamiona, opasnost vreba i zbog činjenice kako na toj ruti postoje samo tri naseljena mjesta i nema apsolutno nikakvog signala za mobitel, tako da ako ti se slučajno dogodi da moraš stati, nema načina da dozoveš pomoć osim ako nemaš satelitski telefon ili oooooogromnu sreću da tom trasom usred ničega baš tada ne prođe nekakav drugi kamion. Kako se pripremiti za ovakve uvjete? Jednostavno ostaneš doma i igraš igrice, eto kako!

TAGOVIautomobil cesta opasno opasnost prometnica smrtonosno

Komentiraj