Report

vrijeme čuda (i rasturanja od vina)

Aside Banners

7 stvari koje možeš (i moraš) raditi na zagrebačkom Adventu!

Piše , Objavljeno

Beč, Aachen i Strasbourg su ostali jesti (snježnu) prašinu Zagreba jer prošle godine je zagrebački božićni sajam (još znan kao “zagrebački Advent”) proglašen najboljim božićnim sajmom u Europi.

Šta je, Austrijanci? Di ste sad? Di su vam sad Habsburgovci? Ha? Ha?

Možda ne voliš padati pod utjecaj mase, možda si više za hipster zabavu i intimnije druženje, ali daj zaboravi na sve brige i dođi na šalicu-dvije-sedam kuhanog vina na Advent. Imamo i plan za hejtere poput tebe (jer smo i sami nekad takvi). Ovih sedam stvari moraš odraditi prije nego što se rodi mali Isus.

1. Napravi homemade adventski kalendar

advent-calendar-80002_1280

Samo umjesto čokolada u svaki dan uguraš mali čokančić ruma

Ovo možeš u svakom dijelu svijeta, a sve što trebaš je nekoliko papirića na koje ćeš napisati dane do Božića i nešto što voliš konzumirati svaki dan. Vidjeli smo DIY kalendare sa Snickers i Mars čokoladicama, čuli smo za kalendare s jointovima (iako ništa više ne bude svježe na Božić, ali hej – žrtva je također važna), a najdraži nam je nekako alkoholni adventski kalendar s rakijicama. Koje možeš kupiti na Adventu.

2. Riješi sve blagdanske poklone u jednoj šetnji

present-932219_1280

Nemoj biti lik koji u zadnji trenutak smišlja božićni poklon bratu, sestri, prijatelju i onda posegnuti za najjadnijim rješenjima iz tinejdžerskih časopisa – “nacrtaj kupon za odlazak u kino ili besplatnu masažu”. Advent u gradu ti je idealna prilika da kupiš poklone svim ljudima do kojih ti je stalo i ljudima za koje moraš glumiti da ti je stalo (npr. punici ili šefu). Podrži mlade umjetnike, hrvatske OPG-ove i ponajviše – pekače rakije i kreatore kulenovih seka. Stvarno možeš pronaći gotovo sve – od posebnih vina i rakija do prekrasnih ukrasa i igračaka kakve ne možeš pronaći u trgovačkim centrima.

3. Demonstriraj svoj klizačke vještine

A photo posted by Ledeni Park (@ledenipark) on

Samo budi opremljen strpljenjem za čekanje u redu, a dobri živci pomažu i zbog svih onih klinaca koji padaju i vrište za svaki k… svaku glupost. Utrka s prijateljima, pobjednik dobiva gajbu? Idealno. Ignoriraj ove što se uče klizati. Možeš im i pomoći da se čeliče tako što ćeš ih gurnuti u prolazu. Jer život je okrutan i ne pazi na nikoga!

4. Sve divne dame izlaze na Advent

Dame su divna bića koja vole lijepe stvari, a ima li što ljepše od Božića? Možeš ti biti prosvjetljeni ateist/agnostik koji ne vjeruje u komercijaliziranu viziju Božića, ali Božić je lijep blagdan i svi su sretni i nasmijani. A dame kad se smiju su najdivniji prizor na cijelom svijetu. Možda upoznaš ljubav svog života u gužvanju u redu za kuhano vino – ili barem, okretnu gimnastičarku koja će ti ispuniti svaku moguću želju. Ovako nešto…

A photo posted by Julbie (@julbie_risque) on

Nemoj pripremati nikakve tematske ulete kao “ja sam Djed Božićnjak i htio bih se spustiti niz tvoj dimnjak” ili “želiš li okititi moj bor?”.

Osim ako stvarno imaš spektakularan bor koji si okitio ornamentima koji su u tvojoj obitelji generacijama. Budi pristojan lik koji je iskreno zainteresiran, veće su ti šanse da nećeš naletiti na promiskuitetnu gospođicu koja će ti pojesti sve medenjake, ukrast ti kuću i ostavit te ozeblog da umreš u snijegu.

Ako iskrena zainteresiranost prođe…

5. Spoj u božićnoj bajci tunela Grič

large_tunel-5819e3787e3c5

3D instalacije na stropu, birana glazba u prostoru jedinstvene akustike i video projekcije. A možeš svoj dejt iznenaditi izlaskom na jednom od završetaka tunela – npr. opušteni Art Park ili korak-dva do Tuškanca.

6. Jedi kao kralj

Simbol adventa! Simbol adventa!

Super su božićni kolači, ali brate… Svi znamo zašto ljudi u tolikoj mjeri posjećuju Advent – zbog kobasica. Kobasice svih veličina i okusa, različito pripremljene i pristupačne – to je pravi razlog zbog kojeg na kraju godine plačemo nad opsegom svog struka.

Nekad smo znali ići i dužim putem samo da idemo preko Trga da uzmemo jednu bavarsku. Ludost. Ali ona lijepa, masna vrsta ludosti.

7. Pij najfiniju cugu koja reflektira duh Božića

Ili tako nešto…

Mi smo prošle godine OTKRILI Winter Jack, zimsko izdanje Jack Danielsa koje osim jednog od najpopularnijih viskija na svijetu kombinira okus jabuke, cimeta i klinčića. Obavezno piti toplo. A i udari te brzo. Pogotovo ako izabereš prvo testirati Winter Jackieja, a onda tek krenuti po grabljenje hrane po štandovima.

winter jack

Zvijezda Adventa je uvijek kuhano vino koje također zna prevariti pa se nakon nekoliko kartonskih čašica previše probudiš ujutro u tramvaju na okretištu Dubec.

Uživaj u Adventu!

Advent u Zagrebu traje od 26. studenog do 8. siječnja. Ima da bude dobro i ima da nas nema.

TAGOVIadvent božić Hrvatska zagreb

Komentiraj