Report

pere nas nostalgija

Aside Banners

Gadgeti iz devedesetih koje smo obožavali kao klinci

Piše , Objavljeno

Većina ovih čuda tehnologije s kraja prošlog stoljeća bila su isključivo vezana uz zabavu i slobodno vrijeme, iako je u očima roditelja, tadašnjih mecena postojala velika razlika između tzv. korisnosti u proizvodima. Naravno, prvi mobitel s kojim možeš dojaviti vlastitu lokaciju tu je kotirao puno bolje od kojekakvih igraćih konzola, a iako je rijetko tko nažicao sve s liste, itekako se dobro sjećamo svih ovih napravica na koje su nam curile sline u osnovnoj školi, a koje nam i danas povremeno probude neku blesavu nostalgiju.

Tamagotchi

tamagotchi

Digitalni kućni ljubimci svijet su osvojili negdje u drugoj polovici 90-ih, a pošast je potrajala nekoliko godina. Preko 80 milijuna ovih malih kmečavaca prodano je do danas, a uobičajeni oblik ove džepne igračke bio je jajasti, što je i logično s obzirom na simboliku odnosa s novoizleglim bićem. Pod pretpostavkom da ste bili dobar skrbnik vašem Tamagotchiju isti je mogao doživjeti starost, ali u pamćenje su nam se nekako ipak više urezale sve one tragične sudbine.

Nintendo Game Boy

nintendo gameboy

Naravno, kao i većina proizvoda s ove liste, u svijet je lansirana od strane Japanaca koji su uvijek mislili na dobru djecu. Početkom 90-ih već je bila na europskom tlu, iako je u naše ruke ova mala konzola došla znatno kasnije. Čak više kroz nastavke poput Game Boy Pocketa i Game Boy Colora koji su se pojavili u drugoj polovici 90-ih. Ovo osmobitno ručno zlato najviše ćemo pamtiti po Tetrisu i Super Mario avanturama.

Laser pointer

laser pointer

Pred roditeljima opravdati nabavku ovog džepnog „oružja“ nije bilo nimalo jednostavno, pošto ni danas iz perspektive odrasle osobe nemam blagog pojma čemu to ustvari služi. Argumenti su uglavnom išli u smjeru da lasere imaju i svi drugi, a pomogla je i pristupačna cijena. Blagostanje doduše nije trajalo predugo. Pojavom što lovačkih, što istinitih priča u kojima su klinci oštetili vid poigravajući se ovim crvenim svjetlom, laseri su s pravom došli na loš glas. U narednim godinama zlorabljivani su u avio prometu, na sportskim terenima i koncertima, a danas postoji čitav niz regulativa koje se bave ovim pitanjem. Ukratko, ponovimo ako još uvijek nije jasno: nije kul uperiti laser nekome u oči!

Sony Discman

discman

Iako nije bio prvo izdanje Sonyja koje samo za vaše uši vrti glazbene CD-e, Discman je ostavio najveći trag. Ovaj crni ljepotan uvukao se u dom, ali i u torbu svakog zaljubljenika u glazbu koji je ulicama želio koračati jednako dramatično kao Richard Ashcroft u videu za „Bitter Sweet Symphony“. Da pritom vaš zvuk u slušalicama ne pati, s obzirom na prepreke na putu, pobrinula se i kasnija anti-shock verzija, čiji je ponosni vlasnik nekada na prijelazu stoljeća bio i potpisnik ovih redova.

Sony PlayStation

playstation

Kultna konzola koja je obilježila 90-e te je prodana u više od 100 milijuna primjeraka. Ukoliko ste i sami sudjelovali u bildanju spomenute brojke, mogli ste se u to vrijeme smatrati pravim srećkovićem. Krajem desetljeća bila je već relativno čest inventar u dječjim sobama kod nas, a silne odigrane partije Gran Turisma, Tekkena ili ISS Pro Evolutiona bile su predmet beskrajnih prepiranja i podbadanja među prijateljima.

Ericsson T28

ericsson T28

Švedski preklopnjak urnebesno masivne antene bio je nerijetko prvi primjerak mobitela koje smo kao klinci dobivali od roditelja. Istina, većina nas je ipak morala dočekati nepoderivu Nokiu 3310 te doslovni i simbolički ulazak u 21. stoljeće, ali oni sretniji još 1999. mogli su mami javiti kako će poslije škole ostati mijenjati sličice.

Super Nintendo

super nintendo

Teško da išta vrišti „devedesete!“ kao ova konzola s početka desetljeća, u Europi od 1992. Sinonim za 16-bitnu zabavu te uglavnom prvi susret s video igrama za moju i okolne generacije. Nedugo iza, PlayStation je preuzeo primat, ali kultan status Super Nintendo je zauvijek zadržao među ljubiteljima retro estetike i kolekcionarima. Siva eminencija svakog dnevnog boravka jedne ere.

 

Autor: Bruno Pušić!

TAGOVIdevedesete gameboy klinci nintendo nostalgija

Komentiraj