Report

Grdosija veličine manjeg grada

Aside Banners

A najveći živući organizam na Zemlji je… Iznenadit ćete se!

Piše , Objavljeno

Kada se govori o najvećim živućim organizmima na našoj planeti prvo što nam na pamet pada jest plavetni kit ili možda nekakva sekvoja, ali pravi je odgovor… gljiva!

gljiveIako su plavetni kitovi s oko 30 metara dužine najveće životinje, a sekvoje koje narastu i preko 100 metara najveće biljke na planeti, to je i dalje samo točkica naspram najvećeg živućeg organizma koji nastanjuje Zemlju. Njega nećete pronaći kako pliva morima ili tumara velikim afričkim prerijama, već se uglavnom skriva do nekoliko metara ispod površine i to na području Blue Mountainsa u američkoj saveznoj državi Oregon. Radi se, dakako, o gljivi iz roda Armillaria koji obuhvaća nekoliko različitih vrsta općenito znanih kao medne gljive. Ime su dobile po nadzemnim klobucima zlatno-smeđe boje koji mjestimično probijaju na površinu, a navodno čak i imaju nešto slatkoće kada se fino skuhaju.

Spomenuti rekorder je otkriven 1998. godine nakon što su znanstvenici pokušali doznati zašto na tom području odumire drveće. U trulim su stablima tako pronašli tragove inače parazitske medene gljive vrste Armillaria solidipes, a dodatnim su analizama ustanovili da se ona prostire na čak 9,6 kilometara kvadratnih što je veličina otprilike 1 665 nogometnih igrališta. Naravno, ispunjen je uvjet da svaki od ispitanih uzoraka ima jednak genetski materijal što znači da se radi o jednom organizmu pa je tako srušen dosadašnji rekord koji je jedan primjerak iste vrste držao na jugoistoku savezne države Washington, a koji je obuhvaćao “samo” šest kilometara kvadratnih.

blue

Znanstvenici pretpostavljaju da je organizam star barem 2 400 godina, a moguće je kako je svoj život započeo i prije 8 650 godina što ga čini i jednim od najstarijih bića na planeti. Inače se radi o gljivi koja je uglavnom podzemna, a sastoji se od tvorevina sličnih vezicama (rizomorfi) koje se granaju po ogromnim površinama u potrazi za hranom, to jest drugim živim organizmima (uglavnom drveće) podobnim za parazitiranje te cjevastih filamenata znanih kao hife, a sve to zajedno tvori micelij. Iako je tih 9,6 kilometara kvadratnih uistinu ogromna površina, nekako sumnjamo da će ova grdosija držati rekord duže vrijeme jer tko zna što se sve krije pod zemljom!

TAGOVIbiologija gljiva micelij najveći organizam organizam planet šuma zemlja živa bića

Komentiraj