Report

Aside Banners

Nešto je divlje u zraku

Za tjedan dana počinje svjetsko prvenstvu u sviranju Zračne gitare. U ultimativnoj disciplini natječu se dugokosi likovi u tajicama, majstori mahanja glavom, brzoprstog okidanja u prazno...

Piše , Objavljeno

Air guitar je naziv za “ples” koji plesači izvode tako što se pretvaraju da sviraju zamišljenu gitaru (zračnu) i to čine uglavnom prenaglašavajući kretnje koje pravi, najčešće rock i heavy metal gitaristi često čine.

Priznajte, svi ste to radili. Kada ste sami, u dnevnom boravku, u gaćama, pred zrcalom, u dedinom kućnom ogrtaču, sa znojnikom oko glave i to, ni više ni manje nego na solaže u izvedbi Scorpionsa. Treba li vam zbog toga biti neugodno?

Naravno, ali ako vas nitko nije ulovio za vaš čemer znate samo Bog i vi. No, ako ste baš zagrižen entuzijast i ljubitelj “zračne gitare” tada i za vas postoji mjesto na zemlji. Negdje u bijelom svijetu uvijek postoji publika za svaki freak show i tu svaki munjoz dobiva svojih pet minuta slave.

Možda ste nitko ni ništa u Ivaniću, ali danas-sutra mogli bi biti prvak na svjetskom prvenstvu u sviranju zračne gitare koje se svake godine održava u Finskoj. Ove godine ponavlja se po dvanaesti put, a šou kreće 5. rujna.

Pravilnik

Prošlogodišnji pobjednik ochi dainoji yosuke

Prošlogodišnji pobjednik ochi dainoji yosuke

Da vam približim kako sve to izgleda. Kao prvo, koristi se sistem bodovanja kao i u umjetničkom klizanju (6.0 je najviša ocjena), a natjecanje se dijeli u dvije runde.

U prvoj se svira jednominutna izvedba po vlastitoj želji, a u drugoj žiri bira koju će skladbu natjecatelj imitirati. Kod ocjenjivanja u obzir se uzimaju sljedeći faktori:
Tehnička izvedba – koliko je izvedba nalikovala pravom sviranju gitare i koliko je u reprodukciji sličnosti između pravih akorda ili solaža i onoga što je natjecatelj pokazao;
Pojava na pozornici – karizma natjecatelja i je li i u kojoj mjeri na publiku prenio emocije;
Airness (zračnost) – je li izvedba umjetnost sama za sebe, a ne samo puka imitacija stvarnosti.

Zvijezde

Grad Oulu, ponovno će okupiti sva “velika imena” ovog masturbacijskog sporta. Zanimljivo je da je “svjetsko” prvenstvo prve godine (1996.) ugostilo samo finska imena koja su, između ostalog i jedini na prva tri mjesta.

Godine unose mnoge promjene, a i novac velikih sponzora, pa festival koji je isprva bio dodatak Music Video Festivalu (o kojem se danas zna daleko manje) postaje sve popularniji.

Prošlogodišnji pobjednik Ochi Dainoji Yosuke, primjerice, kao nagradu za osvojeno prvo mjesto dobiva FGW (Finnish Guitar Works) gitaru Flying Finn s pojačalom koje je posebno modificirao Brian May (Queen).

Valja spomenuti i Dana Cranea alias Björn Türoquea (čita se “bjorn to rock”) koji je na određen način air-guitar stavio na kartu svijeta pojavivši se prošle godine na iznimno gledanom Late night with Conan O’Brien gdje je predstavio svoju umotvorinu Aireoke, a radi se o kombinaciji air-guitara i karaokea koja je poharala američke klubove.

Vrijedi spomenuti da je Crane izdao i knjigu To air is human:One Man’s Quest to Become the World’s Greatest Air Guitarist.

Budućnost

Posebno modificirana pojačala su mačji kašalj za ono što nam spremaju znanstvenici. Naime, studenti na Helsinškom tehnološkom fakultetu osmislili su funkcionalnu zračnu gitaru.

Finta je sljedeća – sustav se sastoji od jarko obojanih rukavica i IC kamere koja bilježi razdaljinu između dvije rukavice te sintetizira zvukove koje “gitarist” generira na tobožnjoj gitari pravilno mlatarajući rukama.

Australci su pak kao prvi artikl u seriji “inteligentne odjeće” izabrali majicu koja prepoznaje ljudske kretnje i idealna je za ekipu koja se bavi zračnom gitarijadom.

Sadašnjost

što možemo očekivati od ovogodišnjeg natjecanja? Sa stopostotnom sigurnošću možemo tvrditi da će snage odmjeriti pobjednici nekih većih lokalnih natjecanja kao što je William Ocean koji je pobijedio na njujorškom natjecanju i Rene Schmidt koji je njemački prvak.

Sve u svemu, bit će vruće na sjeveru jer i ove godine na pozornicu se vraćaju neka stara imena koja su žarila i palila na prošlogodišnjim natjecanjima.

Zračna puško i zračni jastuče, novi je šerif u gradu i njeno je ime zračna gitara… Khm… khm… da!

A za kraj, ostavljamo vas da uživate u vještinama, po mom mišljenju, najvećeg cara u zračnoj džitri.

Ovaj primjerak sa Hello Kitty oklopom muževno rastura na Extremeov – Play With Me. Dame i gospoddo… Davie Jung alias C-Diddy – njujorški srednji prst Fincima i nosilac titule najboljeg gitarista 2003.!

TAGOVIair guitar ludo sport zračna gitara

Komentiraj