Report

Već znamo kakvo bismo si tijelo izabrali

Aside Banners

Prve transplantacije cijele glave biti će moguće već 2017. godine! Tko će to dozvoliti!?

Piše , Objavljeno

Ljudska potreba za izigravanjem Boga ne poznaje granice, a jedan talijanski neurokirurg smatra kako čovječanstvo ima pravo na sve mjere koje garantiraju opstanak… uključujući transplantaciju glave!

glavaDoktor Sergio Canavero, talijanski neurokirurg i član zajednice Turin Advanced Neuromodulation Group posljednjih se nekoliko godina smatra pravim “zločestim dečkom” medicine, a njegovo je područje interesa niti manje niti više nego transplantacija glava. Još je 2013. godine najavio kako se sprema na svoj prvi veliki iskorak u tom smjeru, a niti zgražanje njegovih kolega i raznih udruga za promicanje etike nije ga pokolebalo da ustraje i planira te počne tražiti podršku i sponzore već ovog lipnja na Američkoj akademiji za neurološku i ortopedsku kirurgiju u Marylandu.

>> Tko ne bi htio ovaj mobitel? Isprobali smo Samsung Galaxy S6 i S6 Edge!

Iako se većina stručnjaka ne slaže s njegovim teorijama, Canavero tvrdi kako operacijski zahvat transplantacije zdrave glave na donorsko tijelo gotovo isključivo ovisi o spajanju dva kraja moždane kralježnice. Ok, to znamo i mi, ali kako to postići? Ključ je ovaj osjetljivi sustav presjeći oštro i s minimalnim oštećenjem, na što njegovi kolege odgovaraju kako jednostavno ima previše faktora koji mogu poći po zlu, a spajanje svih potrebnih krvnih i živčanih veza jednostavno predstavlja nepremostivu prepreku (barem sa sadašnjom tehnologijom). Naravno, prije svega je tu etika koja će teško ikada naći opravdanja za ovakve postupke. S druge strane, i umjetna oplodnja je donedavno bila totalni tabu…

glava

Inače, prvi su pokusi s transplantacijom glave poduzeti još 70-ih godina prošlog stoljeća kada je legendarni doktor Robert White izvršio ovaj postupak na dva rezus majmuna. Zahvat je uspio, ali majmuni su preživjeli svega devet dana, a vijesti o njegovom poigravanju s prirodom brzo su se proširile akademskom zajednicom koja ga je najstrože osudila. White je nakon toga prestao tražiti sveti gral svih transplantacija, a izgleda da je sada našao dostojnog nasljednika. Canavero je već najavio kako će, ukoliko Europa i SAD odbiju njegove molbe za eksperimentiranjem (što će se dogoditi bez imalo sumnje), sreću potražiti negdje gdje ga žele… na njegovu sreću, Azija je meka za ovakve “projekte”. A ono, nije loše imati i ovakav zahvat kao opciju za produženje života ako baš zagusti!

TAGOVIetika glava kirurgija medicina transplantacija transplantacija glave

Komentiraj