Report

Aside Banners

Ako riješite ovaj logički problem namijenjen 14-godišnjacima, možete se smatrati genijalcem!

Piše , Objavljeno

Ne, nije još jedan trik namijenjen jeftinom skupljanju klikova već se radi o pravom pitanju sa srednjoškolske matematičke olimpijade, a oni koji riješe zadatak spadaju među rijetku intelektualnu elitu!

zadatak 1Bome, posljednjih nas mjeseci sa svih strana bombardiraju nekakvim optičkim iluzijama, pitalicama i matematičkim problemima, ali uglavnom se radi o nekakvim trivijalnostima koje neće izazvati neko pretjerano mentalno znojenje. Rijetko kada nam se predstavi neki pravi problem koji uistinu zahtijeva razmišljanje, a upravo je takav dragulj procurio s ovogodišnje službene Singapurske i azijske matematičke olimpijade (SASMO) na kojoj se okupljaju najbolji osnovnoškolski i srednjoškolski matematičari u tom dijelu svijeta (a lako moguće i na cijeloj planeti). Do sada se nikada nije dogodilo da neko pitanje bude objavljeno u javnost, ali eto… ništa ne može pobjeći od moderne tehnologije! Inače, radi se o matematičko-logičkom zadatku prvotno namijenjenom učenicima petog razreda, ali je zbog težine prebačen u kategoriju 14-godišnjaka. I neka vas ne deprimira ako skužite kako niste pametniji od tih klinaca jer s istim se problemom suočava i 99% ostatka svjetske populacije

A zadatak glasi ovako: “Albert i Bernard su upravo postali prijatelji s Cheryl i žele znati kada joj je rođendan. Cheryl im daje listu od 10 mogućih datuma: 15. svibnja, 16. svibnja, 19. svibnja, 17. lipnja, 18. lipnja, 14. srpnja, 16. srpnja, 14. kolovoza, 15. kolovoza i 17. kolovoza. Cheryl tada Albertu i Bernardu kaže odvojeno dan i mjesec svog rođenja.

Albert: Ne znam kada je Cherylin rođendan, ali znam kako niti Bernard ne zna.

Bernard: U početku ne znam kada je Cherylin rođendan, ali sada znam.

Albert: Onda i ja znam kada je Cherylin rođendan.

Onda, kada Cheryl slavi rođendan?!

zadatak

Da, zvuči nelogično, neriješivo i bizarno, pogotovo kada razmislimo kakva je ta Cheryl osoba kada ljudima koje je tek upoznala daje ovako teške zagonetke na obično pitanje o datumu svog rođenja, ali rješenje postoji i zapravo nije toliko teško za dokučiti ga jednom kada se čovjek skoncentrira, uključi onaj zakržljali centar za logiku i stavi neke stvari na papir. Ako su pak informacije o Kim Kardashian i sastavu Bayerna iz 1998. godine potpuno isprale vaš mozak, pomoć i konačni odgovor možete potražiti na ovoj stranici!

TAGOVIgenijalac logički zadatak logika matemarički zadatak matematika problem zadatak znanje

Komentiraj