Report

Listen to the song of my people

Aside Banners

Ako vas je ikada zanimalo kako zvuči komet, evo odgovora

Piše , Objavljeno

Jedan od najvećih svemirskih pothvata u proteklih 10-ak godina donio nam je neka sasvim nova saznanja, poput nikada prije zabilježene “pjesme kometa“.

rosettaDok ovo čitate kapsula Philae sa svemirske letjelice Rosetta marljivo skuplja podatke i uzorke s kometa 67P/Churyumov-Gerasimenko na koji je sletjela u popodnevnim satima 12. studenog 2014. godine. Ovo je ujedno i prvi ljudski objekt koji je ikada sletio na neki komet te jedan od najvažnijih znanstvenih i svemirskih projekata u posljednjem desetljeću, a znanstvenici se po običaju nadaju kako će nam dati odgovore na mnoga pitanja o postanku svemirskih tijela, njihovom putovanju i drugim tajnama našega svemira.

I dok Philae marljivo rovari, Europska svemirska agencija (ESA) nas je već počastila jednim neobičnim i potpuno neočekivanim otkrićem. Naime, mjerni instrument Rosetta Plasma Consortium (RPC) je prije nekoliko dana uhvatio oscilacije u magnetskom polju okoline kometa pri frekvencijama od 40-50 miliherca (daleko ispod naših osjetilnih mogućnosti), a kada su znanstvenici taj signal pojačali 10 tisuća puta, dobili su neobičnu “pjesmu” koja zvuči kao nekakav primitivni oblik komunikacije. Poslušajte!

ESA – A Singing Comet:

Vjeruje se da signal nastaje otpuštanjem neutralnih čestica iz kometa u svemir koje se nabijaju elektricitetom u procesu znanom kao ionizacija. Ipak, pošto je ovako nešto sasvim neočekivano, znanstvenici još uvijek ne mogu sa sigurnošću reći o čemu se radi i koji su izvori i posljedice ovih oscilacija, ali nadamo se da ćemo vrlo brzo dobiti sve odgovore. Naravno, uz prvotnu misiju koja obuhvaća prikupljanje podataka o interakciji kometa 67P/C-G sa solarnim vjetrovima, mlazu plazme koji se emitira iz Sunca, promjenama aktivnosti na površini kometa, strukturi i dinamici plazmene atmosfere kometa (znane kao “coma”) i fizičkim značajkama jezgre kometa!

TAGOVIfenomen istraživanje svemira komet neobično pjesma rosetta svemir svemirska letjelica svemirska misija zvuk

Komentiraj