Report

Treba faks završiti za ovo

Aside Banners

Ako želite da vam ruke budu STVARNO čiste, ovo je jedini pravilan način njihova pranja

Piše , Objavljeno

Većina nas uglavnom samo lagano protrlja ruke sapunom i lagano splahne vodom, a tko bi rekao da se pravilnom procedurom to mora činiti gotovo minutu?!

ruke 1Među prvim stvarima koje smo kao klinci naučili jest da ne diramo štednjak, da ne jedemo bilo što što pronađemo na podu i da peremo ruke. Naravno, i onda, kao i sada, gotovo 30 godina kasnije, mi ćemo i dalje dirati štednjak “da provjerimo koliko je vruće”, i dalje ćemo jesti s poda (pravilo 5 sekundi!) i nećemo prati ruke… dobro, nismo barbari, prati ćemo ruke, ali nećemo to činiti s onom količinom ljubavi i predanosti s kojom bi trebali.

Kada se govori o pranju ruku, nekakvim se reprezentativnim primjerom smatra trodijelna procedura koju preporuča američki Centar for Disease Control (CDC), ali izgleda kako je sada “otkrivena” efikasnija metoda. Ekipa sa škotskog Sveučilišta Glasgow Caledonian je tako dokazala da je šestodijelna procedura koju preporuča Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) ipak učinkovitija te se preporuča za svakodnevnu uporabu, a kod medicinskog bi osoblja trebala biti obavezna. Evo kako ide:

  1. Trljaj dlan o dlan
  2. Trljaj gornju stranu lijeve ruke o desni dlan i ponovi isto s drugom rukom
  3. Trljaj dlan o dlan s isprepletenim prstima
  4. Trljaj gornju stranu prstiju dlanom suprotne ruke s isprepletenim prstima
  5. Trljaj oko palca lijeve ruke s desnim dlanom i ponovi isto s drugom rukom
  6. Trljaj dlan lijeve ruke s prstima desne ruke i ponovi isto s drugom rukom

ruke 2

Ako izvedete sve ovo, broj bakterija bi se trebao smanjiti s faktora 3.28 na 2.58, što je svakako napredak u odnosu na CDC metodu (koja ide s 3.08 na 2.88). Istina, za cijeli postupak će vam trebati finih 42,5 sekunde što je nešto više od CDC metode za koju treba 35 sekundi i daleko više od onoga što obično radite, ali hej… ako želiš imati stvarno relativno čiste ruke, morati ćeš se malo potruditi!

TAGOVIbakterije čistoća dlan higijena pranje ruku prsti ruke zdravlje

Komentiraj