Report

Aside Banners

Alex Pardee – Umjetnik po našem ukusu

S vremena na vrijeme volimo vas provesti kroz alternativnu umjetnost kojoj se u mainstreamu ne daje dovoljno prostora. Dakle, ponovno smo tu.

Piše , Objavljeno

Alex Pardee

Alex Pardee

Alex Pardee nije ime na koje ste često nailazili čitajući dnevne novine, kao što je to slučaj s, recimo, Banksyem koji se posljednjih godina doslovno počeo pojavljivati u svakom članku koji se bavi modernom umjetnošću. No, Pardee je daleko od anonimusa i oni koji prate ovaj aspekt pop kulture zasigurno su već naišli na njegovo ime, ako nigdje drugdje onda barem preko punk-rock grupe “The Used” kojima je osmislio vizualni identitet koji najčešće krasi jedan i jedini, kutijasti, spužvabobasti Chadam o kojem ćemo više nešto kasnije.

Pogledajte kako to radi Pardee

Alex Pardee

Alex Pardee

Ovaj trideset petogodišnji umjetnik tvrdi da se slikanjem, crtanjem i dizajniranjem počeo baviti ne bi li što lakše prebrodio svoje silne depresije i tjeskobe zbog kojih je kao klinac završio i u ludari, a ako malo bolje promotrimo crteže i slike nije teško zaključiti da s ovim Pokemonom nešto nije u redu. što se utjecaja tiče, tvrdi da su to horor filmovi, grafiti i gangsta rap, a često se spominju i “Garbage Pail Kids” koji su u biti parodija “Cabbage Patch kidsa” kojih nikada nismo bili fanovi. No, kao i svaki lik s poremećajem koncentracije, ni Pardee se ne bavi samo slikanjem i dizajniranjem već je i član bendova “Cardboard City” i “Zero Friends” koje možete čekirati ako skoknete na njegov MySpace profil. No, glazbena karijera nije to što ga je gurnulo pod lupu javnosti. Bile su to ilustracije koje je iskemijao za band “The Used” koji imaju zavidnu bazu fanova.

Trailer za Chadama

Chadam

Chadam

Nakon što je za njih kreirao Chadama (nešto kao nova verzija Eddiea grupe Iron Maiden) koji je prema njegovim riječima utjelovljenje raznoraznih emocija koje su kolale među članovima benda, počeo ja razvijati zaleđe kockastog lika i to je privuklo pažnju medija koji su naišli na 50 stranica dugu priču koja je stvorila cijeli izmišljeni svijet gore spomenutog lika. Pošto je interes očito postojao, Internet snage su se udružile i odlučile stvoriti deset petominutnih epizoda crtanog filma nazvanog prema glavnom protagonistu. Ova mračna kreatura zaživjela je zahvaljujući HD Films-u i Unreal engineu koji pokreće masu novih naslova koje ste imali prilike odigrati. Trailer je premijeru doživio na ovogodišnjem ComicConu i moramo priznati da smo zainteresirani za ovu priču koja djeluje kao kombinacija droga i nečeg što bi osmislio bolestan um Guillerma Del Tora, a to se može vidjeti i u spotu “All that I’ve got” koji je režirao za svoje pajdaše iz punk-rock postave.

The Used – All That I’ve Got

No, ono što nas je posebno oduševilo, kolekcija je igračaka koju je Pardee dizajnirao. Doduše, to nije nešto što bi davali vlastitoj djeci zbog razumljivog straha od poremećaja čeljadi koja bi mogla ostati oskvrnuta nakon dodira s nečim što izgleda kao leš njihovog omiljenog lutka.
Među igračkama je naravno i odlični “anatomski oblikovani” zec čiji oblik ne ostavlja previše mjesta mašti, a među našim je favoritima i spontano pobačeni nostalgični fetus zeca koji riječi “poremećeno” daje jedno sasvim novo značenje. Naravno, tu su i dizajniranja omotnica za albume, knjige i DVD-ove više ili manje popularnih čudaka kojima nedostaje pomaknuti vizualni identitet bez kojeg ni jedan artsy-fartsy autor ne može. A nedavno se pridružio i skupini umjetnika koji su pod okriljem Upper Playgrounda odali svoju verziju počasti predsjedničkom kandidatu Barracku Obami.

Sve u svemu, nama se sviđa, a sve češće spominjanje njegova imena u medijima ide u prilog tome da i ostatak svijeta gotivi ovog momka. Provjerite galeriju.

Alex Pardee MySpace profil

Provjerite i njegovu stranicu EyeSuck Ink

TAGOVIalex pardee chadam dizajn grafiti strip the used umjetnost

Komentiraj