Report

Pronalazak života

Aside Banners

Amaterski lovac na blago pronašao “Robin Hoodov prsten” u Sherwoodskoj šumi

Ne događa se često da pronađeš neki prastari predmet iznimne vrijednosti, a lovcima na blago je to ono zbog čega žive.

Piše , Objavljeno

Britancu i amaterskom lovcu na blago Marku Thompsonu je Božić ove godine stigao ranije, a kao poklon je dobio nešto što njegovi kolege uglavnom traže cijeloga života i nikada ne dođu niti blizu. Ovaj se 34-godišnji autolakirer lovom na blago počeo baviti prije tek 18 mjeseci, a do pronalaska svog najvećeg otkrića je došao pretražujući Sherwoodsku šumu sa grupicom drugih entuzijasta uz pomoć detektora metala. Već nakon 20-ak minuta je njegov stroj počeo pištati, a kada je kopajući razotkrio zlatni prsten, nije niti slutio da to nije samo obična drangulija.

zlato 1

Radi se o srednjovjekovnom zlatnom prstenu s velikim safirom na vrhu, te rezbarijama sa svake strane: s jedne je maleno djetešce Isus, a s druge ženska svetica, vjerojatno Djevica Marija. Prve procjene govore kako se radi o komadu nakita iz 14. stoljeća, a znalci smatraju kako je njegova vrijednost između 20 i 70 tisuća funti iliti nešto više ili manje od pola milijuna kuna! Komad je trenutno na obradi u Britanskom muzeju, gdje tim stručnjaka pokušava odrediti njegovu starost i podrijetlo, kao i mogućeg vlasnika, koji ga je vjerojatno izgubio prolazeći legendarnom šumom. Neke romantičnije duše tvrde kako se radi o dijelu plijena omiljnog lokalnog junaka Robina Hooda, a možda to i nije toliko daleko od istine.

zlato 2 zlato 3 zlato 4

Kada se odrede sve karakteristike prstena, on će završiti na javnoj dražbi ili u nekom od muzeja, a Marka očekuje nagrada u peteroznamenkastom iznosu. Ovaj pronalazak će zasigurno izazvati pravu pomamu među lovcima na blago, a Velika Britanija, njene rijeke, jezera i okolna mora su definitivno mjesto na kojem se može pronaći mnogo toga vrijednoga. Hmh… nije niti naša Hrvatska baš za baciti po tom pitanju, zar ne?

TAGOVIblago detektor metala nakit Robin Hood sherwoodska šuma srednji vijek zlatni prsten

Komentiraj