Report

Mogu li bolje od Stadie

Aside Banners

Amazon izbacuje Lunu, cloud game streaming service – tko će im reći da to ne pali?

Piše , Objavljeno

Dovoljno je dugo prošlo od Googleove odlične ideje u najgoroj izvedbi koja je ovoj zemaljskoj kugli poznata. Ako su nas izvanzemaljci ikad zaobišli i odustali podijeliti s nama naprednu tehnologiju za izradu pravog hoverboarda, to bi mogao biti jedan od razloga – Stadia.

Stadia je cloud game streaming service odnosno Netflix za igre za koji je potrebno osim osnovne pretplate, kupovati svaki film i seriju posebno. Da, Google ekipa je mislila da je to super plan poslovanja. Kada su svi to čuli, odustali su od Stadie iako je inicijalna ideja odlična – igrate sve aktualne igre koje si možete zamisliti na bilo kojem ekranu i bez obzira na “jačinu” uređaja, potrebna je samo dovoljno brza internet veza.

Igrati Age of Empires III: Definitive Edition na mobitelu dok ste na WC-u, zvuči kao san snova. Nažalost i zbog tehničkih poteškoća je Stadia jednostavno s*it.

Mislili smo da je to to i onda se pojavio Microsoft sa svojim vijestima o projektu s radnim naslovom xCloudom odnosno isto s*anje, a drugo pakovanje.

Pitali smo se može li gore, hoće li sada svi navaliti na tu ideju koja jednostavno još nije izvediva na zadovoljavajućem nivou (jer nam nedostaje 5G mreža bez obzira što Toni Cetinski kaže).

(Nikada nije dobro postaviti to pitanje “može li gore”. To smo se pitali u početku karantene u Zagrebu, dogodio se potres, nakon kojeg smo se ponovno to pitali, Zagreb je bio poplavljen – naučili smo našu lekciju, sve je super.)

Internet je na xCloud komentirao: “tko je sljedeći!? Amazon!?” Da su samo znali koliko su pogodili.

Amazon je nedavno predstavio svoj cloud game streaming service pod nazivom Luna. Prva reakcija nam je bila: “Tko je pitao može li gore kada je Microsoft objavio svoje vijesti!?” “Drugo loptaški” smo poslušali što Amazon ima za ponuditi i iskreno moramo priznati da su naučili iz pogrešaka prethodnika do određene razine.

luna fotka igračica

Luna će također funkcionirati na osnovu mjesečne pretplate, ali za razliku od Stadie ne morate još dodatno kupovati igre, nego su vam sve dostupne igre u tom pretplatničkom kanalu besplatne. Early access cijena je 5.99 američkih dolara, ali bitno za naglasiti da je Amazon već natuknuo da će se ta cijena mijenjati odnosno poskupit će, neće biti jeftinija.

Prvi dostupan pretplatnički kanal će biti osnovni paket Luna+, a najavljen je Ubisoftov kanal koji nudi opciju da njihove igre zaigrate odmah prvi dan, ali ništa još nije 100% potvrđeno.

Oba kanala nude za početak po 50 videoigara. Dosta dobar deal.

Naravno, ako želite bolje gaming iskustvo, preporučuje se Luna kontroler koji košta 49.55 američkih dolara. Možete se spojiti i s Xbox ili PS kontrolerima, ali je latencija puno duža s njima.

Zgodna opcija koju nudi Luna je direktno spajanja na igre putem Twitcha odnosno kako smo mi to shvatili, gledaš Twitch stream, pomisliš si: “brate koja špica, idem sada ja igrati!” i spojiš se i igraš na odabranom zaslonu. To je Stadia trebala moći preko YouTubea, ali još uvijek ništa.

Na kojim uređajima se možemo igrati? Za sada su to Fire TV, PC, Mac, iPhone i iPad. Nismo zaboravili ubaciti Android, nego ga Amazon nije ubacio. Navodno će biti dostupan nekoliko tjedana nakon izlaska. Vidjet ćemo…

Što vama treba da bi ovo moglo glatko raditi? Potrebna vam je internet veza od minimalno 10mb/s ako igrate u 1080p rezoluciji ili 35 mb/s ako igrate u 4k. Jednom kada dođe 5G, ovo neće biti problem.

Mislimo li mi da će ovo šljakati? Pa i ne baš. Mislimo li da će biti bolje od Stadie? Mislimo. Pogotovo iz jednog razloga, a to je taj što već sada znamo da će vjerojatno biti više igara u ponudi zato što Luna koristi Windows, a Stadia Linux koji nitko ne voli.

Prilagođavanje igara za Linux je puno skuplje i mnogi odustaju od toga jer Stadia nije ni zaživjela. U tom segmentu je Luna već sada u prednosti.

Hoće li ta prednost biti dovoljno značajna da ovaj koncept postane konkurentan i značajan u gaming industriji kakvu poznajemo danas – to ćemo tek vidjeti.

Još se ne zna kada će Luna izaći. Za sada ju možete isprobati prema invites-only principu. Mi nažalost nismo toliko cool da budemo među pozvanima.

TAGOVIGaming google luna Stadia