Report

S.H.I.E.L.D. stilom

Aside Banners

Američka vojska razvija leteće nosače zrakoplova i treba vašu pomoć!

Piše , Objavljeno

Ne samo da Ameri povećavaju svoje izdatke za razvoj novog naoružanja, već sada traže i obične građane da im pomognu u osmišljavanju vojnih koncepata budućnosti!

helicarrierAmerička agencija za razvoj naprednih vojnih tehnologija (DARPA) u posljednjih se nekoliko godina totalno raspištoljila pa nakon sada već sveprisutnih bespilotnih letjelica i (gotovo) ubojitih robota žele konstruirati prve leteće nosače zrakoplova! Možda se na prvi pogled sam taj pojam čini neobičnim (zašto bi nekome trebao leteći nosač letjelica?), ali u glavama vojnih stručnjaka to ima itekako mnogo smisla. Prije svega, ovakva bi vozila služila za transport bespilotnih letjelica koje obično imaju vrlo mali domet, a u budućnosti bi ovakvi koncepti mogli u potpunosti zamijeniti klasične nosače zrakoplova koji siju strah svjetskim oceanima. Ako vam je tako lakše, pokušajte zamisliti grdosije iz filmova Avengers ili Captain America: The Winter Soldier, smanjite ih kojih stotinjak puta i voila!

Konačni je cilj naravno povećati opseg američke vojne moći i još više iskoristiti mogućnosti bespilotnih letjelica za skupljanje informacija, nadzor i izviđanje te vojne udare, u isto vrijeme smanjujući potrebu za pravim ljudskim vojnicima i pilotima. Za sada se najbližim čini koncept kojim bi se veliki zrakoplovi poput C-130 prenamijenili da prenose dronove, ali u DARPA-i su otvoreni za sve prijedloge i ideje koje bi mogle biti isplativije i korisnije.

darpa

Ako mislite da ste smislili nešto ekstra pametno, možete im se javiti na ovu adresu, ali vas moramo upozoriti da ih ne pokušavate prcati jer se ipak radi o američkoj vojsci, a ta ekipa nije od onih koje “znaju prihvatiti šalu“. Postoje tri bitna kriterija koja svaki koncept mora ispuniti (iako, ne nužno sva tri): koncepti koji za malo para omogućuju prenamjenu postojeće tehnologije za transport letjelica uz priložene simulacije i analize, sasvim novi koncepti za transport letjelica koji su u ekonomskim i tehnološkim okvirima modernog doba i koncepti koji bi bili izvedivi i spremni za korištenje u roku od maksimalno četiri godine, uz sve potrebne skice, analize i simulacije. Pa eto, ako želite pomoći SAD-u da i narednih godina održi svoju vojnu dominaciju, javite se do 24. studenog i pokažite im kako Balkanci to rade!

TAGOVIamerička vojska bespilotna letjelica DARPA dron oružje SAD vojni avion vojska zrakoplov

Komentiraj