Report

Mirko, pazi metak!

Aside Banners

Amerikanci i Srbi kući drže najviše oružja, Hrvati također pri vrhu

Piše , Objavljeno

Ako je broj komada oružja po glavi stanovnika znak sigurnosti neke zemlje, onda možemo zaključiti da su SAD i dobar dio Europe najopasniji dijelovi svijeta!

pištolji

Istraživanje koje je proveo Institut za međunarodne i razvojne studije u švicarskoj Ženevi, a koje se baziralo na rezultatima broja komada ‘malog’ vatrenog oružja (tu se prije svega misli na pištolje, strojnice, lovačke puške i slično) po glavi stanovnika iz 2007. godine, otkriva neke prilično zapanjujuće podatke o navikama različitih narodnosti. Te se brojke dalje mogu tumačiti na više načina, bilo kroz neke povijesne događaje (nedavni ratovi i sukobi), trenutno stanje sigurnosti (mogućnosti izbijanja rata, strah od kriminala) ili jednostavnu ljubav prema oružju. No, kakvi god razlozi bili, činjenica jest da oružja na našim ulicama i po kućama ima daleko više nego što bi se moglo smatrati normalnim (a to je vjerojatno nula!).

Prvo mjesto tako bez ikakve konkurencije drži SAD, s čak 94,3 komada oružja na 100 stanovnika. Poslije američkih ljubitelja smrtonosnih ‘igračaka’ dolaze europski rekorderi Srbi, sa solidna 58,2 komada, dok je treći Jemen, s 54,8 komada. To su ujedno i tri jedine države svijeta koje prelaze brojku od 50, a svaka od njih ima itekako razvijenu kulturu nasilja i kroz recentnu je povijest poznata po lakom okidanju obarača. No, dok još nekako možemo objasniti da su Ameri ludi za oružjem zbog medijskog širenja straha i panike, dok Srbi vjerojatno i dalje drže zalihe iz nedavnih ratnih sukoba, kako objasniti činjenicu da su na četvrtom i petom mjestu liste Švicarska i Finska, s 45,7 i 45,3 komada oružja na 100 stanovnika?

Hrvatska se nalazi u gornjem domu ove neslavne liste, i to na 26. mjestu, s 21,7 komada na 100 ljudi. Drugim riječima, svaki peti Hrvat bi mogao imati pristup ‘utoki’,’kalašu’ ili nečemu sličnom, što je podatak koji treba imati na umu idući put kada se porječkate s nekim oko parkinga ili sličnih trivijalnosti. Po tom smo pitanju gori (u ovom slučaju, to je dobra stvar), od ‘liberalnih’ zemalja poput Švedske, Norveške, Francuske i Austrije, ali svejedno imamo više oružja od naših BIH (17,3) i slovenskih (13,5) susjeda. Cijelu listu s brojem komada oružja po glavi stanovnika 178 država svijeta možete pogledati ovdje, a ako vam je to prevelika tlaka, ova karta će zorno pokazati koje su to sigurne, a koje smrtonosne zone svijeta…

karta svijeta po oružju

TAGOVIkalašnjikov nasilje oružje pištolji strah strojinca zemlje s najviše oružja

Komentiraj