Report

U potragu za životom

Aside Banners

Amerikanci osvajaju Europu?! Spremaju se na potencijalno životom bogati Jupiterov mjesec

Piše , Objavljeno

Ameri već duže vrijeme drže Europu na oku, jer se vjeruje da bi taj Jupiterov mjesec mogao podržavati život. Zato do 2030. godine tamo planiraju poslati super modernu podmornicu!

europa

NASA je zadnjih nekoliko godina doživjela prilično mnogo udaraca, od kojih su najteži sigurno veliko smanjivanje budžeta, te proboj nekih drugih velikih igrača, koji polagano počinju dominirati misijama u svemir i osvajanjem obližnjih nam nebeskih tijela. Ameri k’o Ameri, ne žele da ih neki tamo Indijci, Rusi ili još gore, privatnici, prešišaju u onome u čemu su prije svega nekoliko desetljeća bili najbolji, pa planiraju vrlo ambicioznu i potencijalno iznimno plodonosnu misiju na udaljeni Jupiterov mjesec Europu.

Europa je fantastični prirodni satelit, čija je atmosfera ispunjena kisikom, površina prekrivena slojem leda, a vjeruje se da se ispod njega nalaze ogromni oceani koji bi mogli sadržavati primitivne oblike života. Upravo zato većina znanstvenika smatra da od svih nebeskih tijela u našem sunčevom sustavu, Europa ima najviše mogućnosti za razvojem i uzdržavanjem vanzemaljaca.

europa

Kako bi se san o osvajanju Europe ostvario, glavnu riječ u ekipi znanstvenika koji rade na ovom projektu vodi Adam Steltzner, čovjek koji je na Mars poslao rover Curiosity. Njemu i njegovim kolegama ovakva je misija na Jupiterov mjesec ostvarenje svih snova, a njih namjeravaju ispuniti do 2030. godine, kada bi u daleki svemir trebali poslati letjelicu s malenom podmornicom. Ako uspiju probiti površinski led, na podmornici je da zaroni i otkrije nam kakva se čudesa kriju ispod površine, te napokon da odgovor na pitanje: “Jesmo li sami u svemiru?” Mi već znamo da nismo, ali Europine lignjolike živine i društvo primitivnih podmorskih humanoida biti će nam sasvim dovoljan dokaz…

TAGOVIAxe svemir europa jupiter misija na mjesec nasa podmornica vanzemaljci

Komentiraj