Report

First world problems

Aside Banners

Amsterdam u grdim problemima: Ostali bez parkirnih mjesta za bicikle!

Piše , Objavljeno

Svjetska meka biciklizma suočava se s problemom s kojim bi se svaka druga metropola vrlo rado uhvatila u koštac, a planovi kako to riješiti su fenomenalno ludi!

amsterdam 2Osim po (relativno) slobodnoj konzumaciji lakih droga, damama noći i kanalima koji poput žila vijugaju cijelim gradom, Amsterdam je najpoznatiji po svojim biciklima. Ne postoji grad u svijetu, a kamoli metropola, koja ih na ulicama ima toliko po stanovniku, a procjenjuje se kako čak 57% Amsterdamaca svakodnevno koristi bicikl, dok ih 43% njime ide na posao. Grad je gotovo savršen za ovakvu vrstu prometa, a zbog ravnog terena i uskih ulica ponekad je i najbolja opcija. Ipak, problemi nastaju kada svi ti silni biciklisti dođu na svoje odredište (uglavnom centar) te svoje bicikle moraju negdje ostaviti. Jer prostora više jednostavno nema!

Uske ulice nabijene zgradama sprječavaju nicanje nekih većih biciklističkih parkirališta, gradnja podruma i podzemnih garaža nije preporučljiva zbog močvarnog tla, a jedina je opcija zavezati bajk za bilo što za što se može zavezati. Naravno, to onda izgleda k’o cirkus, a samo je prošle godine gradsko komunalno društvo moralo ukloniti 73 tisuće takvih bicikala. Kada se u obzir uzme kako jedno uklanjanje košta i do 70 eura, a vlasnik svoj bicikl može dobiti natrag za samo 10 eura, jasno je kako se radi o sigurnom gubitku.

amsterdam

Zato se krenulo u veliku akciju proširenja parkirnih kapaciteta, a najambiciozniji je projekt gradnje garaže ispod površine amsterdamskog jezera Ij koje je idealno jer se lako može povezati s obližnjom stanicom podzemne željeznice. Na ovaj bi se način moglo dobiti novih 7 tisuća mjesta, a kada se dodaju i dva plutajuća umjetna otokapo 2 tisuće mjesta već dobivamo zahvalnu brojku. Također se planira naslagati još 21 500 mjesta u i oko amsterdamskog Central Stationa, a cijeli bi ovaj veliki projekt trebao biti gotovo do 2030. godine. Eh, kada bismo barem mi imali ovakve probleme…

TAGOVIamsterdam bicikl bicikli biciklizam metropola Nizozemska parking

Komentiraj