Report

Ova imena znače lovu

Aside Banners

Apple preskočio Google i ponovno postao najvrjedniji svjetski brand

Piše , Objavljeno

Vrijednost branda, kao i vrijednost dionica, je nematerijalna veličina koja zapravo nema nekakvu realnu vrijednost, ali je presudna za opstanak bilo koje megakompanije.

appleGuess who’s back, back again… nakon što je prošle godine titulu najvrjednijeg svjetskog branda ponio Google, Apple je izvukao visokokalibarsko naoružanje i u 2015. pomeo konkurenciju, što im je ukupno četvrta nagrada u proteklih pet godina. Kao i uvijek, Brandz listu najjačih imena svjetske industrije je sastavila marketinška tvrtka Millward Brown, a na njoj su ponovno dominirale megakompanije iz IT sektora čija se ukupna vrijednost procjenjuje na preko trilijun američkih dolara. Prilikom izračuna vrijednosti branda u obzir se uzimaju tržišni podaci i milijuni izravnih reakcija korisnika te se procjenjuju koji se udio ovih elemenata može pripisati samoj snazi branda.

Appleov brand je na prvo mjesto došao zahvaljujući nevjerojatnom skoku od 67% te se sada procjenjuje na velikih 247 milijardi dolara, dok je Google pao na drugo mjesto s porastom od 9% i ukupnom vrijednošću od 174 milijarde dolara. Treći je Microsoft (116 milijardi), četvrti IBM (94 milijarde), a prvu petorku zaokružuje Visa (92 milijarde). Nekoć vodeći svjetski brand, Coca-Cola, se morao zadovoljiti tek osmom pozicijom (84 milijarde dolara), a najveće je iznenađenje Marlboro na desetom mjestu (80 milijardi dolara). Iako se Zapad sve više ostavlja cigareta, u ostatku svijeta potrošnja duhana i dalje cvijeta, a neki očigledno na tome vrte ogromnu lovu.

brandz

Razlog velike pobjede Apple je prije svega izlazak totalno hajpanog Apple Watcha i izvrsna prodaja novog iPhonea, dok je u isto vrijeme Google dosta popušio neuspješnim Glassom, pravnim problemima izvan SAD-a i nekolicinom prilično sumnjivih akvizicija. Za takve propuste popusta jednostavno nema! Među jačim se imenima, koja nisu ušla u prvih deset, ističe nekoliko uglavnom informatički orijentiranih giganata poput Facebooka, Tencenta, Alibabe i Amazona, što bi možda moglo dovesti do zaključka kako sve vezano uz računala donosi lovu. Da to nije tako dokazuje Twitter, koji nije uspio napraviti tranziciju kao ostale top tvrtke i sada se nalazi u situaciji potencijalne propasti u nekoliko idućih godina. Njihovim dioničarima definitivno nije lako, ali kada se nekome smrkne, drugome svane… sigurno će stres uzrokovati povećanje potrošnje duhana, a tu na scenu stupa Marlboro!

TAGOVIapple brand ekonomija google informatika marlboro vrijednost

Komentiraj