Report

Možda je tamo i bolje

Aside Banners

Astronomi tvrde kako postoje bolji svemiri za život od našeg

Piše , Objavljeno

Iako još uvijek nismo pronašli dokaze postojanja vanzemaljskog života, astronomi tvrde kako on vrlo vjerojatno cvjeta u nekom od beskonačno mnogo alternativnih svemira.

svemir 1Em još uvijek nismo upoznali “male zelene” (barem ne mi obični smrtnici) i nemamo dokaza čak niti o nekakvim jednostaničnim vanzemaljskim organizmima, em smo i ovako smrtonosni virus naše planete, ali u našoj nas minornosti tješi činjenica kako znanstvenici sada tvrde kako postoji mnogo alternativnih svemira u kojima bi, zbog njihove različite konfiguracije i fizikalno-kemijskih uvjeta, život mogao cvjetati! Naravno, još uvijek nismo niti potpuno sigurni da postoje alternativni svemiri (iako većina znanstvenika na osnovu stvari i pojmova u koje se kužimo kao hrušt u programiranje tvrdi kako je to gotovo potpuno sigurno), ali eto… ako nećemo vjerovati znanosti na riječ, kome da vjerujemo?!

Ekipa s pozamašnim kvocijentom inteligencije sa Sveučilišta u Michiganu tako je objavila znanstveni rad koji se osvrće na moguće razlike među bezbrojnim alternativnim svemirima te ističe “amplitudu fluktuacija primordijalne gustoće” iliti Q kao jedan od glavnih uvjeta za postanak života. U suštini, taj Q objašnjava razlike između gusto popunjenih i praznih dijelova nekog svemira: veliki Q znači i velika područja gusto zbijenih galaksija, zvijezda i ostale svemirske tvari, ali i velika područja totalne praznine. Naš svemir nema baš veliki Q, pa je sve raspoređeno manje-više ravnomjerno, što možda je dobro za nas Zemljane, ali nikako ne pogoduje razvoju života.

Universe or Multiverse – dokumentarac:

Naime, kada bi galaksije i zvijezde bile zbijenije, njihovi bi planeti dobivali znatno više solarne energije u svim oblicima, što je svakako jedan od najvažnijih uvjeta života. Naravno, opasnost od svemirskih kamenčuga i sudarajućih zvijezda bi bila daleko veća, ali opet ne toliko da se šanse za postanak bitnije smanje. U tom bi slučaju vjerojatno postojalo i mnoštvo “slobodnih planeta” koji bi dijelili solarne sustave, pa čak i galaksije, vječno putujući između zvijezda po nekim čudnim i našim umovima još uvijek neobjašnjivim putanjama. Ne bi li takva nekontrolirana putanja uništila svu mogućnost pojave života? Čini se logičnim, ali opet, na zidu nam ne visi diploma fizike, astronomije ili nečeg sličnog pa… tko smo mi da propitkujemo?!

TAGOVIalternativni svemir planeti svemir vanzemaljci život

Komentiraj